Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin virastoissa ollaan erimielisiä ilmanlaadusta

Ympäristökeskus: Helsingissä paikoin liian huono ilmanlaatu asumiseen. Rakennusvalvontavirastossa asiasta ollaan toista mieltä.

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Helsingin vilkkaiden liikenneväylien kuten Helsinginkadun varrella ilmanlaatu voi olla terveysriski.
Helsingin vilkkaiden liikenneväylien kuten Helsinginkadun varrella ilmanlaatu voi olla terveysriski. Kuva: Juhani Niiranen HS

Helsingin asuinrakentamista sotkee ympäristönormeja koskeva tulkinnanvaraisuus. Ilmiö nousi esiin tiistaina, kun kaupunkisuunnittelulautakunta käsitteli Finnairin entisen pääkonttorirakennuksen käyttötarkoituksen muuttamista toimistosta varastoksi.

Lautakunta käsittelee asiaa uudelleen ensi tiistaina. Tuolloin voimakkaasti toimintaansa kasvattanut varastoyritys Pelican Self Storagen saanee luvan toteuttaa osoitteessa Mannerheimintie 102 rakennukseen varastotilat 800 ihmiselle.

Tästä on kyse

 Osoitteessa Mannerheimintie 102 sijaitsevaan kiinteistöön suunnitellaan irtaimistovarastoa. Kiinteistö tunnetaan Finnairin entisenä pääkonttorina.

 Keskustassa on kysyntää asunnoille, joten kiinteistöä on suunniteltu myös asuinkäyttöön, mikä on kuitenkin osoittautunut hankalaksi ympäristönormien takia.

 Kiinteistön kohtalon nosti esiin maanantaina Tolkku-blogissa julkaistu kirjoitus.

Rakennus on aivan Helsingin keskustassa, joten se on kiinnostanut ymmärrettävästi myös asuntosijoittajia. Asuntoja siihen ei kuitenkaan tule.

Yhtenä syynä on, että niiden rakentaminen olisi ollut nykyisillä ympäristönormeilla kannattamatonta.

Ympäristökeskuksen johtavan ympäristöasiantuntijan Eeva Pitkäsen mielestä kyseiseen kohtaan ei pitäisi rakentaa asuntoja lainkaan, sillä alueen typpidioksidipäästöt ovat EU:n määrittämiä raja-arvoja korkeammat. Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa, että alueen ilmanlaatu on ympäristökeskuksen mielestä asumiseen liian huono.

Kiinnostavan tilanteesta tekee se, että ympäristökeskuksen Pitkäsen näkemys on ristiriidassa rakennuslupien myöntämisestä vastaavan rakennusvalvontaviraston kanssa.

"Esteitä ei ole asuinrakennukseksi muuttamiselle (lukuun ottamatta tietenkin ekaa kerrosta, jonka pitää olla liiketilaa). Teknisesti asiat ovat ratkaistavissa. Hiukkaspäästöt yms. ovat ohjeellisia, ja niihin on ratkaisut olemassa", kirjoitti rakennusvalvontaviraston yliarkkitehti Henna Helander Facebookissa tiistaina.

Kommentti on peräisin kaupunkisuunnittelua käsittelevän Lisää kaupunkia Helsinkiin -ryhmän keskustelusta.

Ympäristökeskuksen ja rakennusvalvontaviraston näkemysero on mielenkiintoinen, sillä ilmiö ei rajoitu vain Mannerheimintielle. Helsingin valmisteilla olevassa yleiskaavassa esitetään sisääntuloväylien bulevardisoimista eli muuttamista kaduiksi, joiden varrelle tulisi kymmeniätuhansia uusia asukkaita.

Helsingin kaavoitusta johtava apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr) kertoo, että meluun ja päästöihin liittyvä keskustelu rakennusten käyttötarkoituksen muutoshakemusten yhteydessä on arkipäivää. Keskustelua käydään etenkin silloin, kun rakennukset sijaitsevat vilkkaasti liikennöityjen väylien varrella.

Uudisrakennuksen kohdalla tilanne on hieman erilainen, sillä niiden rakennusvaiheessa pystytään minimoimaan päästöjen haitat paremmin kuin vanhojen rakennusten muutostöiden kohdalla.

Rakentamisen kannalta suuri kysymys kuuluu, kenelle viimeinen sana asiassa kuuluu?

Ympäristökeskuksen tulkinnan mukaan päätäntävalta kuuluu heille, sillä viraston tehtäviin kuuluu ympäristölain noudattamisen valvonta.

Lain mukaan kunnan on vahdittava, ettei typpidioksidin määrä ilmassa nouse liian suureksi. Jos asetetut raja-arvot ylittyvät, kunnan on toimittava sen eteen, että päästöjä saataisiin alhaisemmiksi.

"Meidän tulkintamme on, että sellaiselle alueelle, jossa typpidioksidipitoisuuksien raja-arvot ylittyvät ei saisi tuoda enää lisää asukkaita", sanoo ympäristötarkastaja Outi Väkevä.

Väkevä huomauttaa, että ympäristökeskuksen tulkinta perustuu säädöksiin, sillä viraston tehtäviin kuuluu ympäristönsuojelulain noudattamisen valvonta.

Apulaiskaupunginjohtaja Sinnemäki painottaa, ettei ympäristökeskuksen kanta ole lopullinen.

"Ympäristökeskus voi lausua asiasta oman näkemyksensä, mutta eivät he ole asiassa päättävä viranomainen."

Ympäristökeskus on hakenut määräysvaltuuksiin selvyyttä ympäristöministeriöstä. Toistaiseksi ministeriö ei ole ottanut asiaan kantaa.

Oman lusikkansa normisoppaan työntävät myös ely-keskukset, joiden tehtävänä on valvoa, että kunnat noudattavat kaavoituksessa lakia.

Helsingin kaavoitusta ohjaavan kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtajan Risto Rautavan (kok) mielestä ely-keskusten ongelma on, että yksittäisten virkamiesten tulkinnat ohjaavat liikaa sen toimintaa.

"Yksittäinen virkamies saattaa jossain tapauksessa tulkita näitä asioita. Ongelma on, että eri toimijat saattavat tulkita samoja pykäliä eri tavalla riippuen siitä, mikä ely-keskus on kyseessä", Rautava sanoo.

HS yritti tavoittaa torstaina useaan otteeseen rakennusvalvontaviraston yliarkkitehti Henna Helanderin tai jonkun muun rakennusvalvontaviraston johtavan henkilön kommentoimaan asiaa. Tämä ei kuitenkaan onnistunut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat