Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koko elämä Bolliksella – HJK:n veteraanit palasivat potkimaan Töölön pallokentälle

Töölön pallokenttä herättää Pentti Kokossa ja Martti Nuutisessa muistoja jo poikavuosilta

Kaupunki
 
Koko elämän mittainen Bollis
Koko elämän mittainen Bollis
Pentti Kokko ja Martti Nuutinen muistelivat elämäänsä Töölön Pallokentällä. Toimittaja Kimmo Oksanen, kuvaus Juhani Niiranen, leikkaus Terhi Liimu.

Kaksi verrattain hyväkuntoisen oloista ikämiestä tapaa Urheilukadulla Helsingin Taka-Töölössä. Illalla on Helsingin Jalkapalloklubin peli turkulaista FC Interiä vastaan. Paikka on Sonera Stadium, vaikka jos näiltä miehiltä kysyisi, se on Bollis, tänä vuonna satavuotias Töölön Pallokenttä.

Juhani Niiranen HS
Veteraanit Martti Nuutinen (vas.) ja Pentti Kokko pallottelivat Bolliksella torstaina ennen HJK:n kotipeliä.
Veteraanit Martti Nuutinen (vas.) ja Pentti Kokko pallottelivat Bolliksella torstaina ennen HJK:n kotipeliä.

Veteraanit Pentti Kokko ja Martti Nuutinen hakevat liput HJK:n toimistosta. Mutta mennäänpä ensin pallottelemaan ja muistelemaan.

Vaikka ikää on karttunut kohtalaisesti ja tekoniveltä on polvessa, pallo liikkuu nurmikenttä kakkosella yhä liukkaasti.

Vai pitäisikö puhua nurtsista ja Bolliksesta, ollaanhan nyt Stadin ytimessä, ja kunditkin ovat vanhoja stadilaisia? Eikä hyvä kuntokaan ole tyhjästä tullut, vaan urheilemalla.

"Kiivettiin puuaidan yli Saharaan. Päävake pani susikoiran perään", Pentti Kokko, 71, muistelee poikavuosiaan.

Sahara on Taka-Töölön jalkapallokentistä aikanaan pohjoisimpana sijainneen hiekkakentän lempinimi. Santa pölisi, kun pojat pelasivat. Päävahtimestari Lauri Kuosmanen luki runoja radiossa, mutta ei Kokon arvelun mukaan tainnut olla urheilumiehiä, koska ajoi nuorison pois hyvästä harrastuksesta.

"Onneks tää suora oli pitkä ja me nähtiin se jo kaukaa. Ehdittiin aidan yli takaisin karkuun", Kokko kertoo viittoillen Urheilukatua etelään ja pohjoiseen.

"Joo, se susikoira, heh heh!" Martti Nuutinenkin muistaa.

Artikkeliin liittyvät

Nurmikentälle ei pojilla juuri asiaa ollut. Sisäänpääsy maksoi kymmenen penniä, eikä työläisperheiden pojilla sellaiseen ollut varaa.

"Talonmiehen poika lähtee pelaamaan HJK:hon, joo joo", Pentti Kokko muistaa joidenkin irvailleen. HJK oli kuulemma vielä Kokon parhaimpana aktiiviaikana 1960-luvulla porvarijengin maineessa.

"Mun olisi oikeastaan pitänyt pelata Töölön Vesassa. Se oli duunariporukka. Mutta luokkakaveri houkutteli Klubiin."

Nuutiselle on ikää kertynyt, 78, mutta takatukka on yhä tallella, niin kuin oikeilla jalkapalloilijoilla pitääkin. Niska jäykistyy yhä oikeaoppisesti pukatessa, jalan kosketus palloon on pehmeä miesten syötellessä toisilleen. Jalkapalloilu on kaiketi vähän niin kuin pyörällä ajo: kun sen kerran oppii, taito säilyy selkärangassa lopun ikää.

"Eihän se taito mihinkään katoa, mutta kun kroppa ei enää tottele."

Martti Nuutisen isä Eino Nuutinen oli HJK:n johtotehtävissä. Martin ensimmäinen peli Bolliksella on hyvin muistissa. "Mara" oli seitsemänvuotias, kun hän tuli isän kanssa katsomaan peliä. HJK:n 14-vuotiaat C-juniorit eivät jostain syystä saaneet joukkuetta kokoon.

"Faija sanoi, että mene sinä Mara laitaan! Jos joku tulee lähelle, väistä!" Martti Nuutinen nauraa.

"Se olikin viimeinen kerta, kun väistin."

Puu-Käpylässä syntynyt Pentti Kokko asui 10-vuotiaana Aleksis Kiven kadulla. Jalkapallon pariin 10-vuotiaan vei alakerran naapuri. Hän sattui olemaan banaanipotkun kuningas Kai Pahlman.

Jalkapallo toi ystäviä, terveyttä ja avarsipa maailmankuvaakin. Vaikkakaan ei juniorien piirisarja Helsingissä kovin laajalle ulottunut.

"Ei paljon Oulunkylää pitemmälle päästy", Pentti Kokko kertoo.

Myöhemmin jalkapallo kyllä avasi maailmaa hänellekin. HJK:n keskustuki siirtyi myöhemmillä vuosillaan pelaamaan lentoyhtiön seuraan FinnPaan.

"Pelasin ja valmensin. Käytiin Amerikassa, Aasiassa . . . Varmaan Afrikka oli ainoa, joka jäi näkemättä."

A-juniorien piirinmestaruus 1950-luvun alussa vei Nuutisenkin maailmalle, Tukholmaan asti.

"Pelattiin Hammarbyta, Djurgårdenia ja AIK:ta vastaan. Joku niistä voitettiin. Voi olla, että turpiinkin tuli", Nuutinen arvelee.

HJK:n tähtipelaajien nimiä tipahtelee kieleltä: " Atski Lehtonen, Kurre Weckström, Lauri Lehtinen, Matti Kannas, Olavi Lahtinen, Reijo Jalava  . . ."

Vaikka meillä on ollut paljon loistavia pelaajia, miksei Suomi koskaan pääse arvoturnauksiin?

"Taso on maailmalla niin kova. Olihan meillä Litti [ Jari Litmanen ], mutta kun niitä Littejä pitäisi olla viisitoista."

Aikojen alusta jalkapallo on tuonut yhteen eri yhteiskuntaluokkien poikia. Nyt se tuo Suomessakin yhteen nuoria, joiden taustat ovat eri puolilta Eurooppaa ja maailmaa. Siinä voi itää myös suomipallon tulevaisuus.

"Sieltähän on tullut todella hyviä kundeja", Martti Nuutinen kehuu. "Ei urheilussa ole mitään väliä sillä, minkä värinen ihminen on."

Mutta tällä totta vieköön on väliä: HJK hävisi illalla turkulaisille 0–2! Sai siinä satavuotias hävetä.

Kimmo Oksanen HS
Taka-Töölö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat