Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansalaispiknikille odotetaan tuhansia

Järjestäjät toivovat kansanliikettä pakolaisten auttamiseksi

Kaupunki
 
Kari Pullinen
Piknikiä ovat järjestämässä Najma Asad (ylärivissä vas.), Aniza Aden, Elina Hirvonen ja Sari Väänänen sekä Arto Sivonen (alhaalla vas.), Gelawej Viyan ja Aleksej Fedotov. Fatima Habeb ei halunnut kuvaan.
Piknikiä ovat järjestämässä Najma Asad (ylärivissä vas.), Aniza Aden, Elina Hirvonen ja Sari Väänänen sekä Arto Sivonen (alhaalla vas.), Gelawej Viyan ja Aleksej Fedotov. Fatima Habeb ei halunnut kuvaan. Kuva: Kari Pullinen

Kymmenettuhannet ihmiset ympäri Eurooppaa kokoontuvat tänään lauantaina toivottamaan pakolaiset tervetulleiksi maahansa. Myös Helsingissä järjestetään oma tilaisuus. Suomi sanoo tervetuloa -kansalaispiknik on kerännyt tuekseen tuhansia ihmisiä ja useita isoja suomalaisyrityksiä. Facebookissa piknikille oli perjantai-iltana ilmoittautunut yli 6 000 ihmistä.

"Paikalle voi hyvin tulla 10 000 ihmistä", arvioi Aleksej Fedotov, yksi piknikin järjestäjistä.

Tapahtuman laittoi alulle Fatima Habeb. Kun hän loi tapahtuman Facebookiin aamulla, samana iltapäivänä 1 500 ihmistä oli ilmoittanut olevansa mukana.

Kaikki lähti hukkuneen syyrialaispojan kuvasta, Habeb sanoo.

"Itkin kuvan takia pari päivää kunnes päätin, että minun on pakko tehdä jotain. Näin Facebookissa 'Europe Says Welcome' -tapahtuman, mutta en löytänyt listasta Suomea. Perustin heti oman tapahtuman."

Myös Elina Hirvonen, Aleksej Fedotov, Arto Sivonen ja kumppanit miettivät, että Suomi tarvitsee jonkin tapahtuman, jossa pakolaiset toivotettaisiin tervetulleiksi. Kun he huomasivat Habebin tapahtuman, päätettiin voimat yhdistää. Samalla myös Gelawej Viyan, Najma Asad ja Aniza Aden ottivat järjestäjiin yhteyttä ja tarjosivat apua. Järjestäjien ydinryhmä oli käytännössä kasassa.

Lauantain tapahtumassa ihmiset halutaan kutsua samaan ruokapöytään, sanoo Fedotov.

"Koska tarpeeksi isoa pöytää ei ole, kutsumme ihmiset piknikille."

Lauantaina kello 15 alkavalle suurpiknikille on kansalaisten lisäksi ilmoittautunut mukaan yrityksiä ja järjestöjä. Myös musiikkia on luvassa. Ainakin Laura Voutilainen, Gracias, Scandinavian Music Group, Nicole Willis, Jimi Tenor, Maarit ja Sami Hurmerinta sekä Ninni Poijärvi ja Mika Kuokkanen ovat luvanneet esiintyä.

"Yrityksistä muun muassa Marimekko, Elisa, Aller, Finlayson, Rovio, Lundia ja Moomin Characters ovat mukana, ja lisää tulee lauantaihin mennessä", Arto Sivonen arvioi perjantaina.

Järjestäjien tavoite on olla mukana aloittamassa kansanliikettä, ei osoittaa mieltä ketään vastaan. Suomessa ja Euroopassa on nyt tapahtumassa jonkinlainen käänne, järjestäjät uskovat.

"Suhtautuminen pakolaisiin on Euroopalle kohtalonkysymys. Ylevä moraalinen puhe ei kuitenkaan riitä, vaan yhdenvertaisuuden, solidaarisuuden ja lähimmäisenrakkauden toteutuminen vaatii tekoja", Hirvonen sanoo.

 

Suomi sanoo tervetuloa -kansalaispiknik Kansalaistorilla Helsingissä 12. 9. kello 15.

Pekka Torvinen HS
Kluuvi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat