Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liki 20 000 elää huonon ilmanlaadun alueella Helsingissä

Kaupunki
 

Päästöjen kannalta ongelmallisten, vilkkaasti liikennöityjen väylien varsilla asui Helsingissä vuonna 2006 tehdyn arvion mukaan noin 19 000 ihmistä. Kyseisen arvion mukaan osissa Mechelininkatua, Mannerheimintietä, Mäkelänkatua ja Hämeentietä ilmanlaatu on niin huono, että niiden asukkaat altistuvat jatkuvasti liian suurille typpidioksidipitoisuuksille.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) aikoo päivittää tilanteen ensi vuoden kuluessa. Varmaa kuitenkin on, että luku on edelleen varsin suuri.

Typpidioksidi saattaa aiheuttaa ongelmia esimerkiksi astmaatikoille ja sydänsairaille.

Tutkimuksissa huono ilmanlaatu vaikuttaa myös muilla tavoin terveyteen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) on ilmestynyt tuore tutkimus, jonka mukaan paljon liikennöityjen teiden varsilla elävien ihmisten elimistö on lievässä tulehdustilassa. Tulehdustila voi altistaa vakavammille sairauksille.

"Vilkkaiden teiden varsilla elävillä on enemmän hengitysteiden sairauksia, sydänsairauksia ja syöpiä, erityisesti keuhkosyöpää", sanoo THL:n johtava tutkija Timo Lanki.

Terveysriskit liittyvät erityisesti pakokaasuista ja katupölystä peräisin oleviin pienhiukkasiin, mutta myös meluun. Pienhiukkasten haitallisuus perustuu siihen, että ne tunkeutuvat syvälle keuhkoihin ja vaikuttavat sitä kautta terveyteen. Liikenteen melulla taas on stressaava ja unta häiritsevä vaikutus, mikä voi johtaa sydänsairauksien ilmenemiseen.

Lenkkeilijät ja työmatkapyöräilijät altistuvat pienhiukkasille tavallista enemmän, sillä kuntoillessa hengittää tiiviimmin ja syvempään. Suurempien ilmamäärien mukana keuhkoihin kulkeutuu enemmän pienhiukkasia.

Ulkoilman saasteisiin kuolee vuosittain 1 800 ihmistä, ja pienhiukkaset ovat kuolemissa merkittävin tekijä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat