Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisarvon tärkeyttä painotettiin piknikillä

Suuri joukko toivotti Helsingissä turvapaikanhakijat tervetulleiksi

Kaupunki
 
Viesti piknikiltä: Ihmisarvo ei ole mielipidekysymys
Viesti piknikiltä: Ihmisarvo ei ole mielipidekysymys
Noin tuhat ihmistä kokoontui toivottamaan turvapaikanhakijat tervetulleiksi #Suomisayswelcome -tapahtumassa Helsingin kansalaistorilla. HSTV tapasi piknikporukan, suomensyyrialaisen, ay-pomon ja laulajan. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus ja leikkaus: Terhi Liimu HS.

Ihmisarvoa voi puolustaa ilman barrikadeille kiipeämistä – vaikka viltin päältä marjoja napostellen.

Ikävien uutisten ja jatkuvien kriisien täyttämässä ilmapiirissä rento piknik on oiva tapa osoittaa tukensa turvapaikanhakijoille, arvioi Hannamari Hoikkala lauantaina Helsingin Kansalaistorilla.

Tästä on kyse

 Suomeen odotetaan saapuvan tänä vuonna runsaat 30000 turvapaikanhakijaa.

 Ympäri Eurooppaa järjestettiin lauantaina Europe says welcome -tapahtumia. Tarkoituksena oli toivottaa hakijat tervetulleiksi.

 Helsingin keskustan lisäksi vastaavat tapahtumat järjestettiin Helsingin Maunulassa ja 11 muussa kaupungissa.

Hoikkala osallistui lauantaina Suomi says welcome -tapahtumaan, jossa toivotettiin turvapaikanhakijat tervetulleiksi maahan.

Hoikkalan kanssa piknikillä ollut Hanna Mauro painotti, että tulijoiden erilaiset kulttuurit ja uskonnot eivät saa olla ongelma, kun kyseessä on hätä.

"Ihmisarvo ei ole mielipidekysymys. Vaikka ihmisarvon puolesta tehtävä työ olisi vaikeaa ja monimutkaista, niin itse ihmisarvo ei ole kyseenalaistettavissa."

Tapahtuma houkutteli Kansalaistorille noin tuhat henkeä, arvioi poliisi. Järjestäjät arvioivat osallistujamääräksi noin 3 000 ihmistä.

Suomeen arvioidaan tulevan tänä vuonna noin 15 000 turvapaikanhakijaa.

Jos tulija saa paikan, se on vasta alkua. Sen jälkeen pitäisi löytää paikka suomalaisesta yhteiskunnasta, jossa keskustelu tulijoiden asemasta rönsyilee sangen vilkkaana.

Suomensyyrialainen Rami Adham katsoo, että vastaus on työ.

"Työn teolla pääsee parhaiten integroitumaan yhteiskuntaan."

Adham muutti Suomeen yli 20 vuotta sitten, ja Helsingissä häntä katsottiin "kuin ufoa". Hän opetteli kielen puhumalla paljon suomalaisten kanssa.

"Syyrialaiset ovat erittäin ahkeria ihmisiä, hyvin koulutettuja ja oppivat kieliä helposti", hän sanoo.

"Esimerkiksi Steve Jobs oli syyrialaistaustainen – ja hän keksi iPhonen."

Mutta työtä – mistä sitä saadaan? Palvelualoilta pitäisi löytyä, uumoilee Palvelualojen ammattiliiton Pamin puheenjohtaja Ann Selin.

"Oikein hyvin voisi löytyä. On paljon sellaisia ammatteja, joissa kielitaito ei ole välttämätön heti alkuvaiheessa, ja paljon tehtäviä, joissa he hyvinkin voisivat sopeutua joukkoon. Palvelualoilla on jo nyt hirveästi ihmisiä, jotka ovat tulleet muualta. Tämän ei pitäisi olla mikään pulma", sanoi tapahtumassa vieraillut Selin.

Kesällä järjestetty rasisminvastainen Meillä on unelma -tapahtuma houkutteli paljon enemmän väkeä, mutta nyt suhteellisen pienellä torilla pystyi liikkumaan helpommin.

Vastaavanlaisia piknikejä järjestettiin myös muissa Suomen kaupungeissa.

Palataan vielä piknikviltin päälle, jossa Hoikkala, Mauro ja Linda Fischer puivat politiikkaa. Tukea saa pääministeri Juha Sipilän (kesk) tempaus. Sipilä kertoi tarjoavansa Kempeleen- asuntonsa turvapaikanhakijoiden käyttöön.

"Minusta oli hienoa, mitä hän teki. Toivottavasti voimme kuulua Euroopassa siihen porukkaan, joka nimenomaan toivottaa ihmisiä tervetulleeksi hädässä", Fischer totesi.

Esa Juntunen HS
Kluuvi

Oikaisu kello 10.40: Artikkelin faktalaatikossa kerrottiin aikaisemmin virheellisesti, että Suomeen arvioidaan tänä vuonna saapuvan 15 000 turvapaikanhakijaa. Oikea luku on runsaat 30 000.

Terhi Liimu HS
Linda Fischer (vas.), Hanna Mauro ja Hannamari Hoikkala istuskelivat Kansalaistorilla. "Tämä tuo lämpimämpää näkökulmaa asiaan, ja kynnys oli matala", Hoikkala kuvaili.
Linda Fischer (vas.), Hanna Mauro ja Hannamari Hoikkala istuskelivat Kansalaistorilla. "Tämä tuo lämpimämpää näkökulmaa asiaan, ja kynnys oli matala", Hoikkala kuvaili.
Terhi Liimu HS
Rami Adhamin mukaan tulijat löytävät paikkansa yhteiskunnassa työn avulla.
Rami Adhamin mukaan tulijat löytävät paikkansa yhteiskunnassa työn avulla.
"Anteeksi vaan, että mielenilmaus sotkee Helsingin totaalisesti"
"Anteeksi vaan, että mielenilmaus sotkee Helsingin totaalisesti"
Palvelualojen ammattiliitto PAM:n puheenjohtaja Ann Selin sanoo, että perjantaina Suomen sotkevaa suurmielenilmausta ei enää estä mikään. HSTV tapasi Selinin Suomi says welcome -tapahtumassa. Toimittaja: Esa Juntunen HS, kuvaus ja editointi: Terhi Liimu HS.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat