Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taistelivatko Helsingissä hatut ja myssyt?

Koululaiset etsivät sisällissodan muistomerkkiä

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Kahdeksasluokkalaiset Atte Timgren ja Reeta-Kaisla Behm Lauttasaaren yhteiskoulusta pohdiskelevat opettaja Elina Rögårdin (kesk.) johdolla vuoden 1918 tapahtumia Liisanpuistikossa Helsingissä.
Kahdeksasluokkalaiset Atte Timgren ja Reeta-Kaisla Behm Lauttasaaren yhteiskoulusta pohdiskelevat opettaja Elina Rögårdin (kesk.) johdolla vuoden 1918 tapahtumia Liisanpuistikossa Helsingissä. Kuva: Juhani Niiranen HS

Kivinen mies polvistuu kohti merta välittämättä kahdeksasluokkalaisten innokkaasta hälinästä. Kaupunkikulttuuripäivän suunnistus on tuonut Lauttasaaren yhteiskoulun oppilaat Säätytalolta Kruununhakaan.

"Kuvatkaa tämä QR-koodi", opettaja Elina Rögård patistaa.

Oppilaat etsivät kännykällä lisätietoja siitä, miksi ilmeetön mies on pystytetty Helsingin Liisanpuistikkoon.

Ensimmäinen kysymys vuosiluvusta on helppo, koska Gunnar Finnen ja Armas Lindgrenin suunnitteleman patsaan jalustaan on kaiverrettu 1918.

Mutta taistelivatko silloin toisiaan vastaan hatut ja myssyt, risut ja ruusut, siniset ja punaiset vai punaiset ja valkoiset? Opettajat ovat kehittäneet hämääviä vastausvaihtoehtoja Suomen kohtalonhetkestä.

"Vuonna 1918 oli Suomen sisällissota, jossa toisiaan vastaan taistelivat punakaartit ja suojeluskunnat eli valkoiset. Punaiset halusivat tuoda kommunismin Suomeen ja valkoiset edustivat hallituksen joukkoja."

Reeta-Kaisla Behmin vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä. Vuoden 1918 tapahtumia on juuri kerrattu historian tunnilla.

Liisanpuistikon veistos on pystytetty niiden valkoisten muistoksi, jotka kuolivat Pellingin retkellä talvella 1918. Mutta myös Helsingissä tapahtui paljon kevään aikana. Annetaan Behmin kertoa:

"Punaiset pitivät ensin valtaa Helsingissä. Sitten saksalaiset tulivat jääkäreiden avuksi, koska Saksa halusi vahvistaa asemaansa Itämerellä ensimmäisen maailmansodan jälkeen."

Nykyoppilaille sisällissota on tuttu käsite kansainvälisistä uutisista.

"Tulee mieleen Syyrian sota. Tilanne siellä ei ole samanlainen kuin Suomessa oli aikanaan, mutta sisällissota sielläkin on", miettii Atte Timgren.

Vuosi 1918 on vain yksi ajankohta lauttasaarelaisten vuosittaisessa suunnistuksessa. Seuraava kohde Halkolaituri valottaa 1800-luvun viimeistä vuosikymmentä.

Samaan aikaan, kun kahdeksasluokkalaiset suunnistavat Kruununhaassa, seitsemäsluokkalaiset hakevat rasteja Töölössä ja yhdeksäsluokkalaiset Katajanokalla.

Lukiolaisilla on reitillään muun muassa Suomenlinna, ja sielläkin yksi rasti kertoo vuoden 1918 tapahtumista.

Sisällissodan taitekohtaa valottaa myös Helsingin sotasurmat -hankkeen seminaari Santahaminassa sunnuntaina. Helsingin kaupungin rahoittamassa tutkimushankkeessa tutkijat ovat selvittäneet muun muassa Suomenlinnan vankileirillä kuolleiden punaisten kohtaloita.

Marja Salomaa HS
Kruununhaka

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat