Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asukkaat muuttavat Kivistön asuntomessualueelle pikkuhiljaa – pihoilta löytyy onnea ja yksi riita

Kaupunki
 
Kivistö ilmasta - Katso miltä asuntomessualue näyttää messujen jälkeen
Kivistö ilmasta - Katso miltä asuntomessualue näyttää messujen jälkeen
Kivistössä järjestettiin asuntomessut heinä-elokuussa. Nyt messut ovat ohi ja Kivistössä vallitsee hiljaisuus. Toimittaja Lari Malmberg, kuvaus Mika Ranta, leikkaus Esa Syväkuru.

Asfaltti on mustaa kuin vasta poltettu puu, ikkunat katsovat kadulle pimeistä asunnoista. Sisääntulo Kivistön asuntomessualueelle on kuin astuisi sisään elokuvan lavastekaupunkiin.

Heinä–elokuussa täällä oli juhlat. Kuukaudessa aluetta kiertävää Rubiinikehä-nimistä katua talloi lähes 140 000 messukävijää. Nyt bileet ovat ohi, ja kojujen tilalla on tyhjiä hiekkakenttiä. Tummat pilvet ripottavat vettä hiljaiseen maisemaan. Asuntosijoitusyhtiö Saton asuntomessuille kuskaama näyttely-yksiö seisoo hiekkakentän laidalla unohdettuna.

Hetken näyttää siltä, että elämä on jättänyt Kivistön. Mutta sitten kulman takaa löytyy rapainen mies.

Mika Ranta HS
Riku Pelkonen hankki ensimmäisen oman asuntonsa messualueen kerrostalosta.
Riku Pelkonen hankki ensimmäisen oman asuntonsa messualueen kerrostalosta.

Maastopyöräänsä talon seinän vieressä pesevä Riku Pelkonen on juuri tullut lenkiltä.

"Kävin tuossa tekolammella vähän katselemassa", hän sanoo.

Pelkonen on muuttanut Rubiinikehän varrella sijaitsevaan kerrostaloasuntoon vasta viikkoa aiemmin. Se on hänen ensimmäinen oma asuntonsa. Vanhemmat jäivät Riihimäelle, tyttöystävä tuli mukaan.

"Sanoisin, että puolessa näistä meidän talon asunnoista on nyt asukkaita", Pelkonen sanoo.

"Aika outoa. . ."

"On täällä aika hiljaista."

Vaan kohta ei enää ole. Kivistön messualueella on tilaa noin 700 asukkaalle. Ympärille nousee tulevina vuosina Kivistön uusi keskusta, johon mahtuu kaikkiaan 15 000 asukasta. Nyt kehäradan aseman vieressä humisee vain tuuli.

Vuonna 2018 keskustassa pitäisi olla jo yli sadan liikkeen kauppakeskus, hypermarketteja, kirjasto, terveyspalveluja, majoituspalveluja ja bussiterminaali. Kun vanhat asukkaat lasketaan mukaan, Kivistöstä tulee noin 30 000 ihmisen kaupunginosa.

Rubiinikehä kaartaa oikealle. Kerrostalot jäävät taakse, ja omakotitaloalue alkaa. Tien vasemmalla puolella pihaan on nostettu jääkiekkomaali, jonka eteen on viritetty maalivahdin virkaa toimittava pressu – niin kutsuttu kumijuntunen.

Mika Ranta HS
Ilkka Leinonen virittää sähköjohtoa omakotitalonsa nurmikolle Kivistön messualueella Vantaalla. Johto ohjaa ruohonleikkuurobotin työskentelyä.
Ilkka Leinonen virittää sähköjohtoa omakotitalonsa nurmikolle Kivistön messualueella Vantaalla. Johto ohjaa ruohonleikkuurobotin työskentelyä.

Viereisen omakotitalon pihassa insinööri Ilkka Leinonen virittää ruohonleikkurirobottia ohjaavaa sähköjohtoa tontin reunaan. Tuollainen taitaa olla täällä joka pihassa?

"No ei nyt ihan joka pihassa", Leinonen sanoo.

Koti on Leinosten hartaasti odottama: tonttikaupat tehtiin jo yli kaksi vuotta sitten. Messujen jälkeen muuttoa viivytti messuvieraiden jälkien siivoaminen.

"Parketti oli mennyt aika likaiseksi ja osin rikki, ja seiniä piti maalata uudestaan", sanoo Riikka Leinonen.

Nyt elämä alkaa vihdoin asettua, ja se tekee onnelliseksi. Kiitellään alueen rauhallisuutta. Ilkka Leinonen kertoo aikovansa käyttää kehärataa työmatkoihin.

Se on juuri sitä, mitä Vantaan kaupunki haluaa kuulla. Asuntomessualueen on tarkoitus edustaa tulevaisuuden Vantaata, kaupunkia, jossa rakennetaan tiiviisti ja kuljetaan julkisilla.

Mutta ei elämä Rubiinikehällä silti pelkää auringonpaistetta ole. Ensimmäinen riita on jo syttynyt.

Mika Ranta HS
Anne ja Rodrigo Cervantes kertovat, että asukkaat ovat pettyneitä asuntomessualueen jätteidenkeräysjärjestelmään.
Anne ja Rodrigo Cervantes kertovat, että asukkaat ovat pettyneitä asuntomessualueen jätteidenkeräysjärjestelmään.

"Olemme palkanneet muiden asukkaiden kanssa yhteisvoimin asianajajan", kertoo talonsa pihalla seisova Anne Cervantes.

Kyse on asuntomessualueen alle rakennetusta jätteiden putkikeräysjärjestelmästä. Pientalojen asukkaat sitoutuivat liittymään Vantaan kaupungin perustaman yhtiön hallinnoimaan järjestelmään, kun he tekivät tonttikaupat. Vasta viime keväänä paljastetut ehdot tuntuvat huijaukselta.

"Liittymismaksu on 4 500 euroa ja kuukausimaksukin suurempi kuin tavallisella roska-autolla", Cervantes sanoo.

Muuten Anne Cervantes ja hänen miehensä Rodrigo Cervantes ovat Kivistöön tyytyväisiä. Kaksi- ja puolivuotias poikakin on jo saanut kavereita.

"Tässä on varmaan kymmenen samanikäistä lasta naapurissa", Anne Cervantes sanoo.

Mutta oli entisessäkin kotikaupunginosassa puolensa. Anne Cervantes kertoo, että Haagan palveluita on vähän ikävä. Kivistössä lähin kauppa, Siwa, on noin kilometrin päässä.

"Yhtenä päivänä menin autolla hakemaan kaupasta kaksi pulloa Coca-Colaa. Ennen kauppa näkyi ikkunasta", Rodrigo Cervantes sanoo.

Lari Malmberg HS
Kivistö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat