Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sadat golfliput jäämässä Vantaan käsiin

Apulaiskaupunginjohtaja: "Ei niitä kannattanut kassakaapissa pitää"

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Hiekkaharjun golfkenttä sijaitsee aivan pääradan tuntumassa Vantaalla. Marja-Liisa Ripatti (vas.), Janne Särkkä, Heli Hoikkala ja Birgitta Reinikainen pelasivat golfia Hiekkaharjussa lauantaina.
Hiekkaharjun golfkenttä sijaitsee aivan pääradan tuntumassa Vantaalla. Marja-Liisa Ripatti (vas.), Janne Särkkä, Heli Hoikkala ja Birgitta Reinikainen pelasivat golfia Hiekkaharjussa lauantaina. Kuva: Juhani Niiranen HS

Vantaa yrittää ratkoa, onko golf osa kunnallisia liikuntapalveluita vai ei.

Pähkäily sai alkunsa kaupungin yhtiöjärjestelyistä, joiden seurauksena liikuntatoimi sai viime kesäkuussa haltuunsa liki 300 golfpelilippua.

Artikkeliin liittyvät

Liput pitäisi käyttää vuoden loppuun mennessä, joten nyt niitä myydään asukkaille ja kaupungin työntekijöille 10 tai 20 eurolla kentästä riippuen.

Vantaan liikuntatoimi sai vahvistettua myyntihinnat syyskuun alussa. Kesän aikana lippuja oli käytetty parissa kaupungin neuvottelutilaisuudessa ja entisen liikuntatoimenjohtajan Hannu Vikmanin 70-vuotispäivien muistamisessa.

Asukasmyynnin avauduttua menekki Keimola Golfin ja Nevas Golfin kentille on ollut kohtuullista. Lippuja on myyty kymmeniä runsaan viikon aikana. Pelaajia ei kuitenkaan kiinnosta Hiekkaharjun golfkenttä, jonne on 190 lippua eli valtaosa.

"Selitys on se, että Hiekkaharjussa on vain yhdeksänreikäinen kenttä. Siksi sinne myydäänkin lippuja kymmenellä eurolla", sanoo Vantaan liikuntajohtaja Veli-Matti Kallislahti.

Golfinpeluun jatko on nyt poliitikkojen käsissä.

Vantaan vapaa-ajan lautakunta saa selvityksen golflipuista tiistaina. Lautakunnan puheenjohtaja Päivi Laakso (sd) pitää järkevänä, että kauden lippuja yritetään nyt tarjota kuntalaisille mahdollisimman tehokkaasti.

"Olisiko itselle tullut mieleen tarjota kuntalaisille golfia? Eipä juuri. Mutta peliliput tulivat syliin yhtiöjärjestelyjen vuoksi", Laakso sanoo.

Tieto liikuntatoimen lukuisista pelilipuista yllätti päättäjät pari viikkoa sitten (HS 27. 8.). Sen paremmin Laakso kuin kaupunginjohtaja Kari Nenonenkaan eivät tienneet golflippujen päätyneen liikuntatoimelle. Myös osa valtuutetuista yllättyi, kun asia nousi esille valtuuston kyselytunnilla elokuussa.

Asiaa sulateltuaan Laakso arvioi, että Vantaalla voisi nyt olla tilaisuus lisätä lajin tasa-arvoa esimerkiksi lainaamalla varusteita kirjastojen välityksellä.

Sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Elina Lehto-Häggroth ihmettelee lipuista noussutta hälyä.

"Liikuntatoimen operointityöryhmä teki keväällä periaatepäätöksen, että urheiluhalliyhtiöitten omaisuus siirretään liikuntatoimeen. Golfosakkeet ovat pieni osa tätä siirtoa."

Golfosakkeiden mukana omistaja saa käyttöönsä pelilippuja.

Vantaa purki vuodenvaihteessa neljä kaupungin urheiluhalliyhtiötä ja sulautti ne VTK Kiinteistöt -osakeyhtiöön. VTK vuokraa ja välittää omistamiaan liike-, toimi- ja tuotantotiloja kaupungille ja ulkopuolisille yrityksille. VTK:n toimitusjohtaja Jukka Antila on ilmoittanut, ettei yhtiö tarvitse golfosakkeita.

"VTK:n tarkoituksena on yhä myydä osakkeet osana tätä irtaimiston siirtoa", Antila sanoo.

Irtaimistopaketista on määrä tehdä sopimus vuoden loppuun mennessä. Golfosakkeiden markkinat ovat rajalliset, joten myynti muulle kuin kaupungin liikuntatoimelle on hankalaa.

Suomen Golfliiton toiminnanjohtaja Petri Peltoniemi sanoo, että syksyllä golfosakkeiden kauppa on täysin kuollutta. Otolliseen aikaan osakkeista on yleensä maksettu vain murto-osa niiden hankintahinnasta.

"Onpa jossakin osake vaihtanut omistajaa eurolla", Peltoniemi sanoo.

Omistajat voivat halutessaan myös jättää osakkeita lepäämään, jolloin niistä ei tarvitse maksaa vastiketta. Toinen melko yleisesti käytetty vaihtoehto on pelioikeuden vuokraaminen.

Golfliitto toivoo, että kunnat olisivat nykyistä aktiivisempia toimijoita, koska liikuntapaikat on joka tapauksessa rakennettu valmiiksi yksityisellä rahalla. Peltoniemi nostaa malliksi Varkauden, joka tarjoaa alle 16-vuotiaille mahdollisuuden harrastaa golfia edullisesti Joroisten kentällä.

Espoon ja Helsingin liikuntatoimet ovat sivuuttaneet golfin. Helsingin liikuntalautakunnan puheenjohtaja Riku Ahola (vas) ja Espoon liikuntalautakunnan puheenjohtaja Antti Aarnio (sd) sanovat, ettei golflippujen välittämisestä ole edes keskusteltu.

"Tilanne voisi olla toisenlainen, jos meillä olisi omia kenttiä tai golfosakkeita. Niin ei kuitenkaan ole", Aarnio sanoo.

Vantaallakin jatko näyttää synkältä.

"Emmehän me ikipäivänä alkaisi hankkia pelilippuja. Kun ne yhtiöiltä tulivat, ei niitä kannattanut kassakaapissakaan pitää. Mutta ei tätä jatketa", Lehto-Häggroth sanoo.

Marja Salomaa HS
Hiekkaharju

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat