Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelijat muuttivat muistisairaiden kanssa yhteen – osa vuokrasta maksetaan seurustelulla ja työllä Myllypurossa

Kaupunki
 
Sami Kero HS
Opiskelija Akil Abdulrahim on tutustunut Sanervakodin asukkaisiin esimerkiksi tupakkapaikalla. Hän asuu muistisairaiden ja mielenterveyskuntoutujien kanssa samassa talossa Helsingin Myllypurossa.
Opiskelija Akil Abdulrahim on tutustunut Sanervakodin asukkaisiin esimerkiksi tupakkapaikalla. Hän asuu muistisairaiden ja mielenterveyskuntoutujien kanssa samassa talossa Helsingin Myllypurossa. Kuva: Sami Kero HS

Tämä näyttää ihan tavalliselta opiskelijasolulta. Tuleva lähihoitaja Stella Järvinen koputtaa tuoreen kämppäkaverinsa Akil Abdulrahimin oveen ja pyytää tätä juttelemaan yhteiseen keittiöön, joka on keskellä päivää muuten tyhjä.

Tässä kerroksessa ei heti uskoisi, että ollaan Sanervakodissa. Talon muissa kerroksissa asuu työikäisenä sairastuneita muistisairaita ja mielenterveyskuntoutujia.

Tästä on kyse

 HS kertoi keväällä (17. 4.) hollantilaisesta palvelutalosta, jossa opiskelijat asuvat maksamatta vuokraa.

 Heillä on velvoite seurustella vanhusten kanssa tietty tuntimäärä viikossa. Osa on ystävystynyt naapurien kanssa niin hyvin, ettei tuntien ylittymistä enää lasketa.

 Vastaavia kokeiluja on tehty muuallakin Keski-Euroopassa.

 Suomen kokeiluissa tavoitteena ei ole ilmainen asuminen. Täällä halutaan esimerkiksi vähentää asunnottomuutta, torjua yksinäisyyttä tai luoda yhteisöjä.

Järvinen ja Abdulrahim maksavat vuokraa, mutta heillä on myös velvollisuus tehdä töitä ja seurustella toisissa kerroksissa asuvien kanssa 20–30 tuntia kuukaudessa. Töistä saa myös osaamispisteitä.

Helsingin Diakonissalaitoksen ylläpitämä talo Myllypurossa on tiettävästi Helsingissä ja Suomessakin ensimmäinen paikka, jossa opiskelijasolu sijaitsee samassa talossa ympärivuorokautista hoitoa tarvitsevien pitkäaikaissairaiden kanssa.

Ajatus keksittiin vasta loppukeväästä, kun Sanervakodin yksi kerros jäi tyhjäksi. Ensimmäiset opiskelijat pääsivät muuttamaan huoneisiinsa elokuussa. Näin nopeasti voitiin edetä, koska ajatuksesta innostuivat kaikki.

"Tässä kaikki voittavat", perustelee Diakonissalaitoksen palvelualuejohtaja Heli Alkila.

Opiskelija maksaa asunnostaan vuokraa 350 euroa kuussa. Hintaan kuuluu aamiainen, jonka saa syödä yhteistiloissa talon muiden asukkaiden kanssa.

Luottotietojen puuttuminen ei estä asunnon saamista. Sen sijaan tarkkoja ollaan siitä, että tulija tietää, millaiseen yhteisöön hän sitoutuu. Opiskelijat on haastateltu ennakkoon.

Työvelvoitteesta sovitaan jokaisen kanssa erikseen. Pian valmistuva Järvinen haluaa jo avustaa varsinaisessa hoitotyössä ja tehdä yövuoroja. Valokuvausta harrastavana hän on lisäksi saanut tehtäväkseen kuvata jokaisen asukkaan ja työntekijän.

Artikkeliin liittyvät

"Tämä on hieno idea. Samalla kun saa asua halvalla hyvällä paikalla, saa tärkeää käytännön kokemusta", Järvinen sanoo.

Abdulrahim on opiskellut tammikuusta asti ja muuttanut taloon vasta kuun alussa. Hän ei vielä tarkkaan tiedä, mitä kaikkea hän pääsee tekemään.

"Toiminnan on tarkoitus olla ihan normaalia sosiaalista elämää ja auttamista. Vaikka on tämä samalla hyvää harjoitusta työtä varten", hän summaa.

Opiskelijakämpissä saa muuten elää ihan kuin missä tahansa vuokra-asunnossa. Siis vaikka pitää tupaantuliaiset, kunhan ei metelöi liikaa yöaikaan.

Vuokralla saa olla ainakin valmistumiseen asti. Talo toivoo pitkiä vuokra-aikoja, koska tutustuminen vie aikansa. Enemmistö opiskelee joko lähihoitajaopiskelijaksi Helsingin diakoniaopistossa tai sosionomiksi Diakonia-ammattikorkeakoulussa.

"Meillä on mietitty paljon, miten opiskelija olisi valmiimpi kohtaamaan ehkä pelottaviakin asioita. Ymmärtäisi enemmän valmistuessaan", kuvailee koulutuspäällikkö Kaisa Penttinen Helsingin diakoniaopistosta.

Toisin sanoen perinteisen työssäoppimisen lisäksi opistossa on kehitetty muitakin malleja, joilla opiskelija pääsee käytännössä tutustumaan siihen työhön, jota Diakonissalaitos tekee vaikka syrjäytyneiden, mielenterveyspotilaiden tai lastensuojelun parissa.

Sanervassa on taas jo pari vuotta pähkäilty, miten talon ovet voisivat olla enemmän auki ulkomaailmaan. On tehty entistä tiiviimmin yhteistyötä omaisten ja vapaaehtoisten kanssa sekä järjestetty entistä enemmän tapahtumia ja asukkaille mieleistä harrastustoimintaa.

Asiassa voivat auttaa juuri opiskelijat: he ovat esimerkiksi suunnitelleet, että pitävät talon yhteisissä tiloissa klubi-iltoja. Illan aikana voidaan vaikka soittaa ja laulaa tai katsella isoja urheilukisoja porukalla.

Joku asukkaista tarvitsee esimerkiksi seuraa ulkoiluun tai teatteriretkelle, toinen ehkä käytännön apua. Jo sen uskotaan muuttavan ilmapiiriä, että talossa on eri-ikäisiä ihmisiä.

"Opiskelijat tuovat taloon naurua", Alkila sanoo.

Maija Aalto HS
Myllypuro

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat