Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhuksille etsitään asuinkumppaneita

Helsinki haluaa saattaa vanhukset ja asunnottomat nuoret yhteen

Kaupunki
 
Sami Kero HS
"Tässä kaikki voittavat", sanoo palvelualuejohtaja Heli Alkila. Tupakkapaikalla on myös Sanervakodin asukas Antti Räty.
"Tässä kaikki voittavat", sanoo palvelualuejohtaja Heli Alkila. Tupakkapaikalla on myös Sanervakodin asukas Antti Räty. Kuva: Sami Kero HS

Muistisairaiden ja mielenterveyskuntoutujien Sanervakoti Myllypurossa on vasta alkua. Eri sukupolvia yhdistävät asumismuodot ovat tulossa Helsinkiin ryminällä.

Keväästä asti kaupungissa on suunniteltu laajempaa hanketta, jonka tarkoitus on auttaa yhtä aikaa yksinäisiä vanhuksia ja asunnottomia nuoria.

Nuorisoasiainkeskus etsii parhaillaan ikääntyneitä, jotka olisivat kiinnostuneita ottamaan nuoren luokseen asumaan. Vuokran lisäksi nuorella olisi velvollisuuksia auttaa töissä tai yksinäisyydessä. Seniori-Vamos auttaa etsinnöissä Kalliossa, Helsinki Missio muualla kaupungissa.

Nuoria yhteisasumisesta kiinnostuneita on etsitty jo aiemmin.

"Tarkoitus on lähteä pienestä liikkeelle, niin että tästä kiinnostuneet pääsevät mukaan keskustelemaan asiasta jo alkuvaiheessa. Jokainen löytämämme mahdollinen parivaljakko päättää sitten itse yksityiskohdista", kertoo Miki Mielonen nuorisoasiainkeskuksesta.

Kaupunki on ikään kuin turvana ja järjestämässä asioita, mutta ihmiset saavat itse sopia esimerkiksi vuokrasta ja nuorelta vaaditusta työmäärästä. Helpointa olisi, jos yhteisasumista miettiviä yhdistäisi jo valmiiksi vaikka sama harrastus, yhteinen synnyinseutu tai jokin muu kiinnostuksen kohde.

Samaa ideaa on juuri selvitetty kaupungin palvelukeskuksissa: olisiko niissä tilaa myös nuorille? Selvityksen tuloksia käsitellään sosiaali- ja terveyslautakunnassa myöhemmin syksyllä.

Toisenlaista siltaa sukupolvien välille rakennetaan Jätkäsaaren bunkkerin lähistöllä. Sukupolvien korttelissa kolme hyvin erilaista kerrostaloa jakavat harrastustiloja ja pihan. Tänä vuonna valmistuu Hoasin opiskelija-asuntoja. Myöhemmin viereen kohoaa Asuntosäätiön hitas-asuntoja ja Setlementtiasuntojen  vuokra-asuntoja, joista osa on tarkoitettu etenkin pyörätuolilla liikkuville.

Käytännössä samaan pihapiiriin kertyy siis nuoria opiskelijoita, lapsiperheitä ja iäkkäitä iloisesti sekaisin.

"Tässä etsitään uutta normaalia kaupunkiasumiselle. Yritämme luoda sellaisia viihtyisiä tiloja, jotka houkuttelevat ihmistä lähtemään ulos asunnostaan", selittää toimitusjohtaja Kimmo Rönkä Setlementtiasunnoista.

Yhteisöllinen asuminen on toiminnan ydin muutenkin, mutta Jätkäsaaressa sukupolvien yhdistämistä päästään kokeilemaan tavallista isommassa mittakaavassa.

14.9. Korjattu Setlementtiasuntojen nimi oikeaksi

Houkuttimia yhteisön syntyyn ovat esimerkiksi yhteiset tapahtumat. Oleskelutiloja tehdään paljon, pitkälti asukkaiden omien toiveiden ja harrastusten mukaan.

Käytännössä sukupolvikortteliin mahtuisi vaikka kuntosali, hyötypuutarha, bändikämppä ja askartelutila perinteisen kerhohuoneen rinnalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat