Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhankaupunginkosken padon kohtalo jäi taas auki

Helsingin kaupunginhallitus haluaa vielä lisäselvityksiä

Kaupunki
 
Tällainen on Helsingin Vanhankaupunginkoski linnun silmin
Tällainen on Helsingin Vanhankaupunginkoski linnun silmin
Tällainen on upeana kuohuva Vanhankaupunginkoski Helsingissä ilmasta kuvattuna. Kala-aktivistit ja kulttuuriperinnön vaalijat riitelevät siitä, pitäisikö vanha museopato purkaa. Toimittaja ja kuvaaja: Teppo Moisio, editointi: Jani Viskari.

Päätös Vanhankaupunginkosken länsihaaran sulkevan padon purkamisesta lykkääntyy jälleen.

Helsingin kaupunginhallitus päätti maanantaisessa kokouksessaan äänin 13–2, että asia palautetaan uudelleen valmisteluun.

Tästä on kyse

 Vanhankaupunginkosken padon purkamisesta on kiistelty siitä lähtien, kun näyttelijä ja kala-aktiivi Jasper Pääkkönen toi ajatuksen esiin HS:n haastattelussa vuoden 2014 syyskuussa.

 Kaupunginvaltuutettu Jukka Relander (vihr) teki asiasta valtuustoaloitteen, jonka allekirjoitti 49 valtuutettua.

 Jo toukokuussa 2015 kaupunginhallitus päätti lähettää länsihaaran sulkevan padon purkamisehdotuksen uudelleen valmisteltavaksi.

"Tarvittavat selvitykset tehdään, jonka jälkeen voidaan päättää, säilytetäänkö pato vai ei", sanoo Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok).

Padon purkamisesta on käyty viime vuodesta lähtien vilkasta keskustelua.

Alun perin idean toi julkisuuteen näyttelijä ja kala-aktiivi Jasper Pääkkönen.

Sitten idea eteni vihreiden kaupunginvaltuutetun Jukka Relanderin kautta kaupunginvaltuustoon.

Relanderin ja 48 kaupunginvaltuutetun allekirjoittaman aloitteen mukaan padosta ei ole "mitään hyötyä, mutta paljon haittaa".

Osa kaupunginvaltuutetuista kritisoi sitä, että pato estää useiden kalalajien nousun jokeen ja turbiinit silppuavat niihin uivat ankeriaat.

Pato ei aloitteen allekirjoittaneiden valtuutettujen mielestä tuota merkittävissä määrin sähköä, mutta vapautettuna Vanhankaupungin kosken pituus ja virkistysarvo moninkertaistuisivat.

Padon purkamista on vastustettu ärhäkästi varsinkin museopiireissä. Teollisuusperinteen seuran kaupunginhallitukselle tekemässä vetoomuksessa muistutetaan, että Vanhankaupunginkosken alueella on ollut vesivoimaa ja vettä käyttäviä tuotantolaitoksia kaupungin perustamisesta lähtien. Vesivoimalaitos patoineen taas valmistui jo vuonna 1876.

Teollisuusperinteen seuran mukaan pato on kulttuurihistoriallisesti liian arvokas purettavaksi.

Kaupunginhallituksen aiemmin teettämien selvitysten mukaan padon purkamisen vaikutukset olisivat niin suuria, että niiden selvittäminen vaatisi vuosien pituista ja satojentuhansien eurojen arvoista lisäselvitystyötä.

Natura-vaikutusten arvioinnin lisäksi Vanhankaupunginkoskella pitäisi selvittää ainakin purkamisen vaikutuksia joen pohjasedimentteihin, virtaamiin, kalastoon ja muuhun eliöstöön.

Yksi mahdollisuus tilanteen ratkaisemiseksi on se, että yritetään parantaa vaelluskalojen nousumahdollisuuksia Vanhankaupunginkosken itähaarassa.

Lari Malmberg HS
Roosa Murto HS
Vanhakaupunki

Teppo Moisio HS
Vanhankaupunginkosken länsihaaran sulkevan padon mahdollisen purkamisen vaikutuksista halutaan perinpohjainen selvitys, jonka perusteella voidaan päättää purkamisesta tai säilyttämisestä.
Vanhankaupunginkosken länsihaaran sulkevan padon mahdollisen purkamisen vaikutuksista halutaan perinpohjainen selvitys, jonka perusteella voidaan päättää purkamisesta tai säilyttämisestä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat