Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulosottoon päätyvien asuntojen määrä lisääntyy rajusti

Kaupunki
 
Sami Kero HS
Asuntoja pakkohuutokaupataan selvästi aiempaa enemmän. Esimerkiksi Helsingin ulosottovirasto myy parhaillaan Jaalaranta 5:stä Ruoholahdesta 154 neliömetrin asuntoa merinäköalalla.
Asuntoja pakkohuutokaupataan selvästi aiempaa enemmän. Esimerkiksi Helsingin ulosottovirasto myy parhaillaan Jaalaranta 5:stä Ruoholahdesta 154 neliömetrin asuntoa merinäköalalla. Kuva: Sami Kero HS

1990-luvulta tutut laman merkit näkyvät jo ulosottotilastoissa. Ulosottovirastojen pakkomyymien asunto-osakkeiden määrä on lähes viisinkertaistunut vuoden 2007 jälkeen. Kun vuonna 2007 ulosottovirastot myivät 120 asuntoa, vuonna 2014 niitä oli jo yli 560. Helsingissä ulosotettuja asuntoja myytiin viime vuonna 94.

"Taloudellinen tilanne on huono. Luvut korreloivat pitkälti työttömyystilastojen kanssa", valtakunnanvoudinviraston päällikkö Juhani Toukola sanoo.

Velkoja voi hakea velallisen oikeuden kautta ulosottoon, jos tämä on sopimuksen vastaisesti laiminlyönyt velkojen maksun. Ulosmitatut asunnot kertovat erityisen pahoihin talousvaikeuksiin joutuneiden velallisten määrästä, koska asunto on ulosottojärjestyksessä viimeisenä pakkolunastettava kohde. Ensin ulosmitataan rahaa ja muuta helpommin liikuteltavaa omaisuutta, sitten muita kiinteistöjä ja vasta viimeiseksi asunto.

Jos velallinen menettää ulosotossa asuntonsa, ulosottovirasto antaa sen kiinteistönvälittäjälle myytäväksi tai järjestää asunnosta huutokaupan.

Sääntö on, että asunto myydään parhaalla hinnalla, joka siitä on kohtuullisessa ajassa saatavilla. Varsinkin vaikeina taloudellisina aikoina tästä saattaa aiheutua ulosoton kohteeksi joutuneelle asunnonomistajalle lisää taloudellisia tappioita.

"Jos asunto on keskikokoinen ja kaupungin keskustassa, se saadaan yleensä myytyä suhteellisen hyvällä hinnalla. Mutta jos se on syrjäseudulla, hinta voi pudota paljonkin", muun muassa Vantaan asioita hoitava Itä- ja Keski-Uudenmaan ulosottoviraston kihlakunnanvouti Rauno Niemenoja kertoo.

Syrjäseutujen lisäksi ongelma-asuntoja ovat suuret luksusasunnot. SKV-kiinteistönvälityksen myyntijohtaja Kimmo Saari kertoo, että niiden myynti saattaa kestää hyvinäkin aikoina useita vuosia. Kun asunto sitten myydään pikaisesti, hinnassa voidaan joutua tulemaan vastaan.

"Mutta ei asuntoja myydä pilkkahintaan. Huutokauppasäännötkin sanovat, ettei niitä voi myydä huomattavasti käyvän hinnan alle", Juhani Toukola kertoo.

Myös ulosoton kohteeksi joutuneiden ihmisten määrä on ollut laman aikana tasaisessa kasvussa. Tällä hetkellä ulosoton piiriin joutuu vuodessa 550 000 velallista, joista noin kymmenen prosenttia on erilaisia yhteisöjä. Lähes joka kymmenes suomalainen joutuu asioimaan ulosottoviraston kanssa kerran vuodessa.

"Keskimäärin yhdellä velallisella on 5–6 asiaa ulosoton piirissä", Toukola sanoo.

Suurista luvuista huolimatta tilanne ei ole ulosottoviranomaisten mukaan yhtä paha kuin 1990-luvun laman aikana.

"Ulosottoasioiden määrä on nyt noin kolme miljoonaa vuodessa. 1990-luvun alussa niitä oli noin 3,5 miljoonaa vuodessa", Toukola sanoo.

Taloustilanteen vaikutus ulosottoon näkyy kaikkien ulosottojen määrässä vielä selkeämmin kuin ulosmitattujen asuntojen määrässä. Ulosottoviraston myymien asuntojen määrän kasvua selittävät jonkin verran myös 2000-luvulla tehdyt lakimuutokset. Aiemmin esimerkiksi pankit myivät itse niihin pantattuja asunto-osakkeita, kun velallinen ei enää suoriutunut vastuistaan. Nykyään myyntiä on siirretty ulosottovirastolle.

Nordean varatoimitusjohtaja Jussi Mekkosen mukaan ulosotto on kuitenkin pankeille viimeinen keino.

"Lainasta pitää olla maksamatta aika suuri osa, että se menee ulosottoon. Korot ovat nyt niin alhaalla, että neuvotteluvaraa on. Velalliselle tarjotaan lyhennysvapaita ja maksuajan pidennyksiä jopa vuosia."

Mekkosen mukaan asuntovelallisen ulosottoon joutuminen tarkoittaa käytännössä sitä, ettei velan takaisin saamisesta enää ole juurikaan toiveita.

Helsingin ulosottoviraston ilmoitus Jaalarannan asunnosta on huutokaupat.com-sivustolla.
Helsingin ulosottoviraston ilmoitus Jaalarannan asunnosta on huutokaupat.com-sivustolla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat