Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestelykeskus perustetaan vanhaan lukioon Tornion keskustassa

Luokkahuoneisiin mahtuu yöpymään vähintään 500 turvapaikanhakijaa. Matkaa rajalta tulee vain 200 metriä.

Kaupunki
 

Turvapaikanhakijoiden uusi järjestelykeskus perustetaan tyhjilleen jääneeseen Tornion yhteislyseon lukion rakennukseen Tornion ydinkeskustassa.

Rakennus sijaitsee vain parinsadan metrin matkan päässä rajalta, joten tarvittaessa turvapaikanhakijat voidaan opastaa sinne kävellen.

Valtuusto esittää vanhaa lukiorakennusta tilaratkaisuksi sisäministeriölle.

Asiasta on tarkoitus tehdä päätös valtioneuvostossa torstaina. Toiminnan järjestelykeskuksessa on määrä käynnistyä jo perjantaiaamuna.

Tornion kaupunginjohtaja Timo Nousiainen sanoo aikataulun olevan kiireinen.

"Siitä huolimatta valtuusto on ollut nopeasti yhteisessä ymmärryksessä. Torniossa on totuttu kulkijoihin, näin rajalla kun ollaan."

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk) toteaa, että keskuksen sijainti voi herättää myös epäilyksiä.

"Järjestelykeskus olisi tulossa keskeiselle paikalle kaupunkialueella. Toisaalta meillä on oltu hätää kärsimässä tyhjien koulujen kanssa. Nyt niille saadaan käyttöä."

Entinen yhteislyseon rakennus on ollut tyhjillään noin vuoden. Noin 5 700 neliömetrin tiloihin arvioidaan mahtuvan vähintään 500 turvapaikanhakijaa kerrallaan.

Keskuksessa turvapaikanhakijat viettävät korkeintaan viikon, jona aikana poliisi puhuttelee ja rekisteröi heidät turvapaikanhakijoiksi.

Historiallinen rakennus on Museoviraston suojelema. Se on toiminut aikoinaan venäläisenä kasarmina ja sotasairaalana.

"Tällä hetkellä tiloista noin neljäsosa on kansalaisopiston käytössä, loput tyhjillään. Opisto pystyy siirtymään väistötiloihin", Nousiainen kertoo.

Tornion kaupunki on kaavaillut vanhaan lukioon monipalvelukeskusta muun muassa lasten ja nuorten käyttöön. Sen on tarkoitus toteutua vuonna 2017.

"Myös yritykset ovat olleet kiinnostuneista tiloista, mutta nopealla aikataululla ne järjestyvät nyt järjestelykeskuksen käyttöön", Nousiainen sanoo.

Tornion kaupunki antaa järjestelykeskukselle tilat, ja Suomen Punainen Risti rekrytoi työvoiman.

Rakennuksessa on ajanmukaisten pesutilojen lisäksi keittiö ruokaloineen. Majoitus järjestetään luokkahuoneisiin.

"Rakennus on vanha ja historiallinen, mutta hyvässä kunnossa. Toki se voi talvella olla viileämpi kuin uudet vastaavat rakennukset", Kulmuni kertoo.

Koulurakennus jäi tyhjilleen, kun lukio muutti muutama vuosi sitten ammattikoulun kanssa yhteiselle koulukampukselle. Sen jälkeen tiloja on käytetty Putaan yläkoulun evakkotiloina.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg uskoo, että tulijat siirtyvät rajalta järjestelykeskukseen hyvässä yhteistyössä. Poliisi voi käytännössä pakottaa heidät mukaan.

"Jos he tänne vapaaehtoisesti tulevat, en usko, että tällaisessa järjestelyssä on heille mitään ongelmaa."

Kyse ei ole rajatarkastusten palauttamisesta niin, että tulijoiden papereita tarkistettaisiin rajalla. Poliisi ja Rajavartiolaitos järjestävät kuitenkin rajalle ympäri vuorokauden toimivan valvonnan.

Järjestelykeskus on pilottihanke. Vastaavaa ei ole aiemmin perustettu. Nergin mukaan tässä vaiheessa ei voi sulkea pois toisenkaan keskuksen perustamista muualle Suomeen.

Nousiaisen mukaan 500-paikkainen keskus on niin suuri, että se väistämättä näkyy kaupungin keskustassa.

"Nyt saadaan mukavasti väriä katukuvaan ja palveluille käyttäjiä."

Vastaanottokeskuksesta Torniossa on tuoretta kokemusta. Perä-Pohjolan opiston tiloihin keskustan ulkopuolelle avattiin kesällä runsaan 200 paikan vastaanottotilat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat