Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä kadonneen tšekkinaisen puoliso: Työasiat eivät jättäneet häntä rauhaan

Kaupunki
 
Markus Jokela HS
Kadonneen naisen puoliso Sergei Utkin on huolissaan.
Kadonneen naisen puoliso Sergei Utkin on huolissaan. Kuva: Markus Jokela HS

Helsingissä viime viikolla kadonneen Nela Utkinan kodin olohuone ei ole entisellään. Seinää peittää suuri pääkaupunkiseudun kartta täynnä pieniä tarralappuja. Laput ja tussimerkinnät kuvaavat etsintöjen etenemistä: minne on levitetty etsintäkuulutusjulisteita, missä on käyty etsimässä.

Lappujen mukaan läheisten omatoimiset etsinnät ulottuivat jo katoamisiltana Nuuksion Haukkalammelle ja Solvallaan. Myös poliisi olettaa naisen suunnanneen Nuuksioon.

"Nuuksio on paikka, jossa Utkina on ulkoillut paljon miehensä kanssa, joten paikka on hänelle tuttu", tutkintaa johtava komisario Teemu Kruskopf Helsingin poliisista kertoo.

Poliisin käsityksen mukaan tšekkiläissyntyinen Utkina suuntasi keskiviikkoaamuna erämaahan omin päin.

Nuuksion maastoon ulottuu myös se matkapuhelinverkon tukiasema, joka välitti keskiviikkoiltana viimeisen signaalin 27-vuotiaan Utkinan kännykästä.

Katoamispäivän aamuna kaikki oli kotona kuten ennenkin. Nela Utkina näytti lähteneen töihin, kun kesällä vihitty puoliso Sergei Utkin heräsi omille töilleen. Rakennusalan vienti-insinöörinä työskentelevän Utkinin mukaan hänen oli määrä pitää etäpäivä.

Poliisin käsityksen mukaan nainen kuitenkin suuntasi metsään ja lähetti töihin tekstiviestin, jossa kertoi kärsivänsä päänsärystä.

Mutta miksi hän olisi mennyt metsään? Sergei Utkinin mukaan vastikään avioituneen parin elämässä kaikki oli tavanomaisesti, mutta yksi asia tulee mieleen: Nela Utkina ei saanut työasioita mielestään.

Vasta edellisviikolla pari oli tehnyt pitkän maastopyöräretken lähellä Petroskoita.

"Vaativassa maastossa kivien keskelläkin hän mietti työasioita, vaikka siellä jos missä huolten pitäisi unohtua", Utkin kertoo.

"Hänellä on tapana tehdä liikaa töitä, ottaa vastuuta ja unohtaa itsensä."

Nela Utkina on vajaan vuoden verran ollut käynnistämässä uutta startup-yritystä. Aluksi työtä tehtiin palkatta. Kesällä yritys sai rahoituksen järjestymään ja Utkina pääsi kokopäiväiseen palkkatyöhön.

Hän on osallistunut yrityksen edustajana muun muassa Slushiin ja moniin muihin startup-yritystapahtumiin.

Myös perheystävä kertoo Utkinan tehneen töitä poikkeuksellisina ajankohtina kuten lauantai-iltaisin.

Katoamisiltana Nela Utkina oli kutsunut yhden ystäväpariskunnan kotiinsa Helsingin Malminkartanoon.

"Hän sanoi, että menkää mihin aikaan tahansa, Sergei on kotona", ystävätär kertoo. Ystävätär ei halua nimeään julkisuuteen.

Mitään erityisiä valmisteluja vieraiden varalle ei ollut tehty, mutta niin ei ystävättären mukaan ollut tapanakaan. Seurustelu oli mutkatonta.

Tiiviisti yhteyttä pitäviä pariskuntia yhdistää kansainvälinen opiskeluporukka Oulun yliopistosta. Nela Utkinan kadottua ystäväpiiri on auttanut levittämällä julisteita, etsimällä kadonnutta maastosta ja viettämällä öitä Utkinien seurassa pariskunnan kotona.

Poikkeuksellinen yhteisö selittyy ystävättären mukaan ehkä sillä, että kansainvälisessä porukassa kaikki ovat vähän poissa kotoa.

Tiistaiaamuna etsijöiden joukkoon liittyivät molempien puolisoiden vanhemmat Venäjältä ja Tšekistä sekä Utkinan serkku ja ystävä. He viettivät Nuuksiossa koko päivän.

"Äitini on suunnistusvalmentaja, he ovat kokeneita metsässä liikkujia", Sergei Utkin kertoo.

Pariskunnan kotona näkee, että taloudessa urheillaan. Kolmion yksi huone on omistettu suksille, retkeilytarvikkeille, polkupyörille ja kaikelle mahdolliselle maastoliikuntaan liittyvälle tavaralle.

Nela Utkina siis tuntee metsäolosuhteet, mutta silti poliisin oletus puolison olinpaikasta herättää Sergei Utkinissa levottomuutta.

"Hänellä ei ole mukanaan makuupussia eikä makuualustaa. Ilman niitä ihminen ei selviydy metsässä, kun lämpötila laskee pariin asteeseen. Mieluummin olisin kuullut hänen olevan kaupungissa, missä tahansa lämpimässä."

Nela Utkina ei puolison mukaan ottanut keskiviikkona mukaansa mitään varustehuoneen tavaroita.

"Reppu on tavallinen cityreppu, jossa hän kantaa usein tietokonettaan."

Utkinalla oli lähtöpäivänä jalassaan lenkkitossut, ja nahkatakin lisäksi vaatekaapista puuttuu yksi ulkoilutakki.

"Se on vanha takki, joten se voi olla mukana, ellei Nela ole heittänyt sitä menemään."

Poliisin tiedossa ei ole, että Nela Utkina olisi poistunut Suomesta. Myöskään rikosta ei epäillä.

Kaisa Hakkarainen HS
Malminkartano

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat