Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nurmijärvelle tulossa satoja turvapaikanhakijoita – Röykän sairaalaan hätämajoitusta

Kaupunki
 
Pikkukylään jopa 500 turvapaikanhakijaa: "Onhan se aika paljon"
Pikkukylään jopa 500 turvapaikanhakijaa: "Onhan se aika paljon"
Röykässä Nurmijärvellä suhtaudutaan ristiriitaisin tuntein turvapaikanhakijoiden saapumiseen. Vanhaan sairaalaan majoitetaan ensimmäiset tulijat jo tällä viikolla. Röykkäläisen Rina Kujalan mukaan hätämajoitus on puhuttanut kyläläisiä paljon. Toimittaja Lari Malmberg, kuvaus ja leikkaus Mika Ranta.

Pääkaupunkiseudun kunnat alkavat vihdoin löytää sopivia tiloja turvapaikanhakijoiden majoituskriisin lieventämiseen. Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat kaikki ilmoittaneet perustavansa lähiaikoina uusia vastaanottoyksiköitä.

Seuraavaksi uuden hätämajoituskeskuksen avaa Helsinki. Helsingin kaupungin Nurmijärvellä omistamaa vanhaa jugend-sairaalaa kunnostetaan pikavauhtia turvapaikanhakijoiden hätämajoituspaikaksi. Ensimmäisten turvapaikanhakijoiden on tarkoitus majoittua Röykän sairaalan sivurakennuksiin jo tämän viikon lopulla.

Sairaalassa vaihdetaan parasta aikaa ilkivallantekijöiden rikkomia ikkunoita uusiin ja lisätään pesutiloihin suihkuja. Sen jälkeen pannaan vedet päälle ja tarkistetaan ilmanvaihto.

Helsingin kiinteistöviraston vuokrauspäällikkö Risto Heikkinen arvioi, että tyhjentyneen sairaalan 12 rakennukseen on mahdollista majoittaa vähitellen noin 400–500 pakolaista.

"Helsingin ja maahanmuuttoviraston on tarkoitus allekirjoittaa vuokrasopimus lähiaikoina", vahvistaa apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki (vihr).

Toimintaa ryhtyy hoitamaan SPR:n Helsingin ja Uudenmaan piiri.

Kiinteistövirasto on joutunut suojaamaan lähes 150 ikkunaa ilkivallalta. Ikkunoiden kunnostaminen maksaa kaupungille noin 30 000 euroa. Muille korjauksille tulee hintaa noin 200 000 euroa.

Moni on miettinyt, miksi myös Lapinlahden sairaalaa ei oteta hätämajoitukseen. Sinnemäen mukaan se ei sovellu yöpymiseen. Rapistuneessa sairaalassa ei ole tarpeeksi sopivia saniteettitiloja.

Myös Espoo valmistautuu vastaanottamaan lisää turvapaikanhakijoita. Rinnekodissa aloittaa syyskuun aikana toimintansa uusi alaikäisten, yksin maahan tulleiden turvapaikanhakijoiden vastaanottoyksikkö. Yksikössä on alkuun 40 paikkaa, mutta tarvittaessa yksikön paikkamäärä voidaan tuplata syksyn mittaan. Toiminnan pyörittämisestä vastaa Diakonissalaitos.

Espoon kaupungin ylläpitämä alaikäisten turvapaikanhakijoiden vastaanottoyksikkö on jo laajentanut toimintaansa. Siellä on tällä haavaa kirjoilla yli kaksisataa nuorta, joista yli sata asuu yksikön omissa tiloissa.

Määrä ylittää noin kymmenkertaisesti maahanmuuttoviraston kanssa sovitun määrän. Lähes puolet yksin Suomeen tulleista alaikäisistä turvapaikanhakijoista on kirjoilla Espoon yksikössä.

Maahanmuuttoasioiden päällikkö Teemu Haapalehto kertoo, että kaupunki selvittää esimerkiksi Siikajärvellä sijaitsevan kurssikeskuksen soveltuvuutta nuorille turvapaikanhakijoille.

Espoo on saanut yksityisiltä kiinteistön omistajilta tarjouksia muuttaa toimistoja hätämajoituspaikoiksi.

Yksi niistä on toista vuotta tyhjillään ollut Siemensin entinen pääkonttori.

Toimistotilojen käyttöönotossa päätösvalta on tällä hetkellä maahanmuuttovirastolla, kertoo kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok).

"Ensisijaisesti olisi järkevää käyttää sellaisia tiloja, jotka on tarkoitettu asumiskäyttöön. Maahanmuuttovirasto saa kuitenkin arvioida, ovatko nämä toimistotilat sellaisia." Mäkelän mukaan Espoo ei aio asettua poikkiteloin, mikäli toimistot päätetään muuttaa vastaanottotiloiksi.

"Espoo aikoo ehdottomasti kantaa vastuunsa tässä asiassa."

Omista tiloistaan kaupunki ei vielä toistaiseksi ole onnistunut löytämään sopivaa tilaa aikuisten laajemmaksi vastaanottotilaksi.

"Olisi oikeastaan omituista, jos Espoon tahtia kasvavalla kaupungilla olisi käyttämättömiä tiloja valmiina. Niissä tiloissa, joita kaupunki ei käytä, on vakavia sisäilmaongelmia."

Vantaa on loppusuoralla selvittämässä toimistotalon ottamista väliaikaiseksi hätämajoituspaikaksi, jonne mahtuisi 200 – 250 ihmistä.

Kaupunginjohtaja Kari Nenonen (sd) kertoo menevänsä tänään keskiviikkona seuraamaan palotarkastusta, joka tehdään Keski-Vantaalla Kehä III:n pohjoispuolella olevaan toimistotaloon. Myös rakennusvalvonnan asiantuntijat ovat tutkineet kiinteistön sopivan asuinkäyttöön.

Kiinteistön omistaa yksityinen sijoittaja.

"Selvitämme myös muita vaihtoehtoja, sillä haluamme kantaa vastuuta", Nenonen tähdentää.

Marja Salmela HS
Lari Malmberg HS
Nurmijärvi

Mika Ranta HS
Helsinki kunnostaa Nurmijärvellä sijaitsevaa Röykän sairaalaa turvapaikanhakijoille. Ensimmäisten turvapaikanhakijoiden on tarkoitus saapua jo tämän viikon lopulla.
Helsinki kunnostaa Nurmijärvellä sijaitsevaa Röykän sairaalaa turvapaikanhakijoille. Ensimmäisten turvapaikanhakijoiden on tarkoitus saapua jo tämän viikon lopulla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat