Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jotta Helsingistä ei tulisi Napolia – kaupungin tärkein työ näkyy vain, kun sitä ei tehdä

Kaupungin tärkein työ näkyy vain, kun sitä ei tehdä

Kaupunki
 
Sanotaanko roskakuskille koskaan kiitos?
Sanotaanko roskakuskille koskaan kiitos?
Kaupungin tärkein työ näkyy yleensä vain, kun sitä ei tehdä. Mitä on roskakuskin ammattiylpeys? Sanotaanko hyvin tehdystä työstä koskaan kiitos? Roskakuski Leo Pajunen kertoo. Toimittaja: Pekka Torvinen, kuvaus ja leikkaus: Kimmo Räisänen.
Mesta-jutut kertovat kaupunkilaisten elämästä ruohonjuuritasolla. Kerro vinkkisi meille (hs.kaupunki@hs.fi, facebook.com/hskaupunki) tai lähetä lukijan kuva numeroon 17181.

 

Kello 6 aamulla kadut ovat vielä tyhjät. Kaupunki nukkuu. Jotkut ovat silti joutuneet jo heräämään tai valvomaan yli yön: taksit liikkuvat, julkinen liikenne on juuri käynnistynyt ja kauppojen hyllyjä täytetään jo.

Samalla Tapiolan Lämmön varikolla on jo täysi tohina. Kaupungin ehkä tärkein työ alkaa.

Kimmo Räisänen
Leo Pajunen joutui maanantain kierroksellaan myös kantohommiin Kap Hornin kadun varrella Helsingin Jätkäsaaressa.
Leo Pajunen joutui maanantain kierroksellaan myös kantohommiin Kap Hornin kadun varrella Helsingin Jätkäsaaressa.

"Periaatteessa HSY sanoo, että hommia saa tehdä vain kello 7–21, mutta kaupunki on kaupunki. Jos emme aloita ennen aamuruuhkia, aiheutamme lopulta useammalle ihmiselle haittaa kuin herättämällä muutaman aamu-unisen", sanoo roskakuski Leo Pajunen, 22.

Pajusen pahvin ja kartongin keräyskierros alkaa kierrätyskontista Jätkäsaarenlaiturilla. Sen jälkeen kaupunkilaisia kiusataan ensimmäisen kerran.

Kap Hornin kadulla auto on hetken pysäköintihallista poistuvan roadster-BMW:n tiellä. Eteen pysäköivällä pakettiautolla on myös vaikeuksia. Harmistuksen näkee.

Kiitetäänkö roskakuskia koskaan?

"Useammin tässä kiitoksia ja tervehdyksiä saa kuin moitteita. Kahviakin tarjotaan ravintoloissa ja monissa pk-yrityksissä", Pajunen sanoo.

Monella tapaa roskakuskin työ on silti näkyvää vain, kun se herättää vielä aamu-unista nauttineen tai jää tekemättä. Niin paljon kuin yli laitojen pursuavat roska-astiat ärsyttävät, harmittavat ne vielä enemmän niitä tyhjentävää kuskia.

"Niistäkin voi yleensä syyttää vain huonoa tyhjennyssuunnittelua, ei asukkaita", sanoo Pajunen.

Kimmo Räisänen
Pahvinkeräysvuorot tehdään yksin. Työkaveri on mukana vain, kun haetaan sekajätteitä.
Pahvinkeräysvuorot tehdään yksin. Työkaveri on mukana vain, kun haetaan sekajätteitä.

Poikkeuksen muodostavat keskitetyt kierrätyspisteet. Ne ovat yleisiä erityisesti uusilla asuinalueilla. Pajusen mielestä niistä ei pidetä yhtä hyvää huolta kuin taloyhtiön omista astioista.

"Mitä enemmän käyttäjiä, sitä useammalle vastuu jakautuu ja kiinnostus siisteyttä kohtaan laskee. Lajittelu unohtuu, ja astioita ylitäytetään surutta."

Jätkäsaaren Röörin kaltaiset järjestelmät ovat yleisiä Keski-Euroopassa. Ne ovat kuljettajalle helpompia kuin jokaiseen kadunnurkkaan ahtautuminen, mutta Pajusen mielestä myös yksi syy siihen, miksi Keski-Euroopan jätehuolto ei käytännössä ole yhtä laadukasta kuin Suomen ja Ruotsin.

Italian Napolissa mafian otteessa oleva jätehuolto on välillä romahtanut kokonaan.

Jätkäsaaresta siirrytään Espooseen. Robottivaihteet ja voimansiirto rouskuvat, radiossa Jussi Heikelä ja Harri Moisio haukkuvat hipstereitä ja soittolistalla on System of a Downia ja Guns N' Rosesia.

"Radio on tällaisissa hommissa korvaamaton media. Päivät kuluvat sillä ja työkavereiden kanssa juttelemalla. Koko ajan tässä on myös tekemistä, mistä pidän", Pajunen sanoo.

Sekajätekierroksilla autoissa on aina kaksi ihmistä. Muulloin juttelu hoituu puhelinten avulla. Puhelimessa sovitaan toisinaan myös tyhjennettävistä astioista, jos kaksi kuskia hoitaa samaa piiriä.

Kimmo Räisänen
Liian täysi keräysastia on harvoin asukkaiden syytä. Tyhjennysvälit on joskus sovittu turhan pitkiksi.
Liian täysi keräysastia on harvoin asukkaiden syytä. Tyhjennysvälit on joskus sovittu turhan pitkiksi.

Opinmäen koululla Pajunen peruuttaa autonsa muutaman metrin päähän takaovesta ja jätepisteestä. Auto on hädin tuskin pysähtynyt, kun Pajunen on jo ulkona. Ovet ovat lukossa, mutta keittiö auttaa. Päivän ruoanlaitto on jo alkanut.

"Lukossa olevat paikat voivat hidastaa kierrosta paljonkin. Ne ovat myös syy siihen, miksi paperiastioista ei enää juuri löydy denoja."

Aarteita jäteastioissa sen sijaan on. Pajusen kovin löytö on MC Taagibörstan alkuperäinen PA 2001 -cd-levy. MC Taagibörsta oli suomalainen underground-hiphopyhtye 2000-luvun alussa.

"Kaveri löysi roskiksesta Ibanezin akustisen kitaran, jonka takakannessa oli pieni halkeama. Malli oli 1970-luvulta, arvokas kuin mikä."

Koulun pahvirullakko on täynnä iPad-laatikoita. Oppilaat ovat saaneet tablettinsa. Kohde kirjataan tietokoneelle ja matka jatkuu pitkin Etelä-Espoota. Aurinko paistaa välillä silmiin, pelloilla on sumua.

Yhteensä Pajunen käy maanantaina 60 kohteessa, minkä jälkeen hän kippaa viisi tonnia pahvia Vantaan Viinikkalaan Paperinkeräys Oy:lle. Urakka vie noin yhdeksän tuntia.

"Tässä ei katsota kelloa. Kierros on sinun vastuullasi, ja kun se on valmis, päivä päättyy. Kesällä voi selvitä kuudessa tunnissa, joskus menee 10 tuntia."

Pajunen ajautui roskakuskiksi puolivahingossa. Tarvittavat kortit hän suoritti asepalveluksessa, ja puolitoista vuotta sitten kaveri houkutteli alalle.

"Kuljetusalalle on vähitellen lämmennyt. Tavoitteena on vielä opiskella autoinsinööriksi, liikennesuunnittelijaksi tai ehkä veturinkuljettajaksi. Yrittäjäksi ryhtyminenkin on mahdollista."

Juuri nyt koulujen ja päiväkotien fanilaumat kuitenkin riittävät. Työssä ei voi olla suurta vikaa, jos se saa lapset hymyilemään.

Pekka Torvinen HS
Länsisatama/Henttaa

Kimmo Räisänen
Pajunen merkitsee jokaisen tyhjennyspisteellä käyntinsä tehdyksi tietokoneelle.
Pajunen merkitsee jokaisen tyhjennyspisteellä käyntinsä tehdyksi tietokoneelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat