Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lautakunnan enemmistö vastustaa Helsingissä hallituksen päivähoitoleikkauksia – "Tämä eriarvoistaa lapset"

Vanhempien tulo- tai työtilannetta olisi lautakunnan mukaan hankala seurata

Kaupunki
 

Helsingin varhaiskasvatuksesta vastaavat poliitikot suhtautuvat penseästi päivähoitoa koskeviin leikkauksiin. Helsingin varhaiskasvatuslautakunnan enemmistö tuomitsi tiistai-iltana hallituksen aikeet kasvattaa päiväkotien ryhmäkokoja sekä rajata niin sanottua subjektiivista päivähoito-oikeutta.

Kunnat ovat taanneet jokaiselle alle kouluikäiselle lapselle kunnan järjestämän päivähoitopaikan vuodesta 1996. Nyt pääministeri Juha Sipilän (kesk) johtama hallitus aikoo leikata oikeutta.

Ensi vuonna oikeutta on tarkoitus rajata niin, että lapsen voi viedä hoitoon vain puolipäiväisesti, jos toinen vanhemmista on kotona vanhempainvapaalla tai työttömänä.

Hallitus hakee varhaiskasvatuksesta yhteensä yli 150 miljoonan euron säästöjä vuoteen 2020 mennessä. Subjektiivisen oikeuden rajaamisella tavoitellaan noin 60 miljoonan euron säästöjä vuodessa.

Helsingin varhaiskasvatuslautakunnan puheenjohtajan Emma Karin (vihr) mielestä hallituksen suunnitelmat asettavat lapset eriarvoiseen asemaan.

"Esitys asettaa lapset eriarvoiseen asemaan ja siirtää resursseja lasten hoitamisesta paperien ja byrokratian pyörittämiseen", Kari suomii.

"Perusteet työttömien vanhempien lasten päivähoito-oikeuden rajaamiseen ovat todella heikot. Meillä on 23 000 lasta päivähoidossa. Tähän asti meillä on keskitytty lasten eikä vanhempien seuraamiseen."

Karin näkemys vastaa lautakunnan enemmistön mielipidettä. Sen mukaan jokaisella lapsella pitäisi olla jatkossakin oikeus kunnalliseen päivähoitoon.

Lautakunta toteaa päätöstiedotteessaan, ettei kuntien varhaiskasvatusviranomaisilla ole tällä haavaa mahdollisuuksia tai velvollisuutta seurata vanhempien tulo- tai työtilannetta. Suunniteltu päivähoito-oikeuden rajaaminen vaatisi tilanteen muutosta.

"Mikäli perheiden tulisi jakaa varhaiskasvatusviranomaisille laajasti tietoa vanhempien tulotilanteesta ja perheen elämäntilanteesta, toisi se mukanaan uusia haasteita tietosuojaan ja salassapitoon", todetaan lautakunnan päätöstiedotteessa.

Lautakunta äänesti hallituksen suunnitelmista tiistaina. Enemmistö oli äänin 4–3 sitä mieltä, ettei vanhempien oikeutta päivähoito-oikeuteen pitäisi rajata.

Hallituksen esityksiä vastustivat vihreiden, vasemmistoliiton ja Sdp:n edustajat. Puolueet ovat valtakunnan politiikassa oppositiossa.

Kokoukseen osallistuneiden kokoomuksen ja perussuomalaisten edustajat puolestaan kannattivat esitystä. Ne puolestaan ovat valtakunnan politiikassa hallituksessa.

Kokoomuksen Juha Levo ja Mukhtar Abib jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen. Myös varhaiskasvatusjohtajan viransijainen Kati Takanen jätti asiaan eriävän mielipiteen. Kristillisten Mika Ebeling ja kokoomuksen Laura Simik eivät osallistuneet kokoukseen.

Helsingin varhaislautakunta vastusti myös hallituksen päätöstä kasvattaa päiväkotien ryhmäkokoja. Lautakunnan kanta syntyi myös tässä äänestyksessä äänin 4–3. Ryhmäkokoja aiotaan kasvattaa niin, että jatkossa yhtä varhaiskasvattajaa kohti saa olla hoidossa kahdeksan lasta nykyisen seitsemän sijaan.

"Esitysluonnos kasvattaa toteutuessaan yli 3-vuotiaiden lasten määrää suhteessa hoito- ja kasvatushenkilöstöön ja tekee varhaiskasvatuksen laadun säilyttämisestä hyvin haastavaa", lautakunta toteaa päätöstiedotteessaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat