Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakennusvalvonnassa haluttaisiin joustoa ympäristönormeihin – "Sähköautotkin ovat vahvasti tulossa"

Uusista taloista on jätetty Helsingissä parvekkeita pois esimerkiksi melun vuoksi

Kaupunki
 
benjamin suomela
Osoitteeseen Mannerheimintie 102 tehdään varastoja vanhoihin toimistotiloihin.
Osoitteeseen Mannerheimintie 102 tehdään varastoja vanhoihin toimistotiloihin. Kuva: benjamin suomela

Osa nykyisin rakentamisessa noudatettavista ympäristönormeista on turhan tiukkoja, arvelee Helsingin rakennusvalvontaviraston virastopäällikkö Lauri Jääskeläinen.

Kaupunkisuunnittelulautakunta linjasi tällä viikolla, että Finnairin entisen pääkonttorirakennuksen käyttötarkoitus muutetaan toimistosta varastoksi. HS kertoi viime viikolla, että ympäristökeskus ei pidä tilaa asumiseen sopivana siksi, että paikan ilmanlaatu on asumiseen liian huono. Rakennusvalvontavirastossa taas ei nähty esteitä asumiselle.

Jääskeläinen ei halua kommentoida toisen hallinnonalan päätöksiä suoraan. Yleisesti hän arvelee, että ympäristönormit ovat enemmänkin suosituksia ellei niitä ole sisällytetty asemakaavaan. Niistä pitäisi siksi pystyä joustamaan.

"Tuntuu vähän hassulta, että tavoitellaan viihtyisämpää kaupunkia, mutta päätökset voivat johtaa epäviihtyisään ympäristöön", Jääskeläinen sanoo.

Hän mainitsee esimerkkinä tästä, että Helsingissä on joissain uusissa taloissa jouduttu rakennusmääräysten ja liikenteen melun vuoksi jättämään vilkkaalle tielle päin olevat parvekkeet kokonaan pois.

Jääskeläinen arvelee lisäksi, että kun puhutaan vanhojen rakennusten käyttötarkoituksen muutoksista, ei pitäisi olla yhtä tiukka kuin aivan uusien rakennusten kohdalla. Hänen mielestään myös hallitusohjelma ohjaa siihen suuntaan, että ympäristönormeja tulkittaisiin lievemmin koko maassa.

"Kaupunkia tehdään 100–200 vuodeksi. Jos tuijotamme liikaa tämän hetken rajoituksia, syntyy kaupunkilaisten kannalta huonompaa kaupunkia", Jääskeläinen sanoo.

Jo nykyisin osataan Jääskeläisen mukaan tehdä erittäin hyvä äänieristys asuntoon tai suodattaa tehokkaasti ilman epäpuhtauksia.

Jääskeläinen viittaa kuitenkin kauemmas tulevaisuuteen ja esimerkiksi siihen, miten paljon liikenteestä lähtee ääntä.

"Sähköautot ovat vahvasti tulossa, se pitäisi ottaa huomioon. Kaupunkibulevardien kohdalla on puhuttu myös ajonopeuksien laskemisesta. Se vähentää sekä melua että päästöjä ilmaan", Jääskeläinen sanoo.

Kaupunkisuunnittelulautakunta päätti tiistaina, että osoitteessa Mannerheimintie 102 voi sijaita jatkossa Pelican self storagen varasto.

Ympäristökeskuksen ja rakennusvalvontaviraston näkemysero on paljon laajempi asia. Jääskeläisen mukaan vastaavia keskusteluja käydään entistä useammin, kun rakennusten käyttötarkoituksia muutetaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat