Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingissä moni koulu on ahdas – katso, paljonko yhdellä oppilaalla on tilaa lähikoulussasi

Erot koulujen välillä ovat suuria. Neliöt eivät vielä kerro, miten fiksusti tilat on järjestetty.

Kaupunki
 

Suuri määrä oppilaita yhdessä koulussa tarkoittaa usein pienempää tilaa yhdelle oppilaalle. Tämän saa selville tutkimalla Helsingin koulujen oppilasmääriä ja oppilaiden käytössä olevia neliömetrejä.

HS kokosi yhteen tiedot Helsingin kaupungin suomenkielisistä peruskouluista. Lista osoittaa, että erot ovat suuria. Neliömetrit oppilasta kohden vaihtelevat reilusta viidestä yhdeksääntoista.

Syksyn 2014 tilastoista koottu lista ennustaa hyvin myös toista asiaa. Väljimmät koulut ovat juuri niitä, joiden yhdistämistä suunnitellaan. Toki joukossa on myös muutama maantieteellinen erikoistapaus kuten Suomenlinna.

Artikkeliin liittyvät

Ahtaimmat koulut ovat lähes kaikki isoja, joskaan kaikki isot koulut eivät ole ahtaita. Kärjessä keikkuvat Oulunkylän ala-aste, Arabian peruskoulu, Pakilan ala-aste, Tehtaankadun ala-aste, Lauttasaaren ala-aste ja Aurinkolahden peruskoulu. Näistä ainakin Oulunkylässä tehdään jo lisää tilaa tuovaa remonttia. Sen sijaan Lauttasaaressa ahdinko on pahentunut. Suurimmista kouluista esimerkiksi Porolahdessa ja Laajasalossa tilanne on tilaston mukaan melko hyvä.

Ahtaita kouluja on tasaisesti eri puolilla kaupunkia.

Aurinkolahden peruskoulussa Vuosaaressa neliömetrejä oppilasta kohden on alle kuusi. Kolmessa eri pisteessä toimivan yhtenäiskoulun oppilasmäärä on kasvanut vuosia.

Rehtori Leena Sipponen kertoo, että koulussa on keksitty monta konstia, joilla kasvava joukko sopisi paremmin kouluunsa. Aikuisten kokouksille varattu neuvotteluhuone käy välillä opetustilasta, kuvaamataidontunti jatkuu kevätpäivänä kattoterassilla ja teknologian opettelussa käytetyt legorobotit kiitävät pitkin yläkerran käytävää.

Käytävillä ja ruokailutiloissa eli koulun sydämeksi ristityssä suuressa avoimessa tilassa on yritetty pienillä keinoilla kuten säkkituoleilla tehdä tilasta houkutteleva paikka opiskella.

Pääkoulu on valmistunut vuonna 2002. Jo silloin on mietitty nyt kovasti pinnalla olevaa oppimisympäristöjen muutosta, sitä, että opetustila ei lopu luokan ovelle.

"Totta kai tulee vaihe, jossa luovuus ei enää riitä. Mutta aika hyvin me pärjäämme", sanoo rehtori. Ainakaan keskiviikkona kaaosta ja hälyä ei tullut vastaan, vaikka lapsiryhmiä teki töitä joka nurkassa.

Ruokalan pöydässä istui kolmasluokkalaisten ja yhdeksäsluokkalaisten yhteinen porukka matematiikantunnilla.

Mika Ranta HS
Saga Ruuhilahti (vas.) ja Esther Jalovaara tekivät keskiviikkona parina äidinkielen tehtävää Aurinkolahden koulun aulassa. Selkänojana toimi taideteos nimeltä Prisma.
Saga Ruuhilahti (vas.) ja Esther Jalovaara tekivät keskiviikkona parina äidinkielen tehtävää Aurinkolahden koulun aulassa. Selkänojana toimi taideteos nimeltä Prisma.

"Tässä on kivempi ja vapaampi tehdä töitä kuin luokassa", yhdeksäsluokkalainen Petja Jäntti sanoi.

Molempien luokkien opettajat kävivät välillä ryhmän luona neuvomassa.

Toisessa käytävässä yhdeksäsluokkalaiset Saga Ruuhilahti ja Esther Jalovaara tekivät lattialla äidinkielen tehtävää.

Ryhmä valitsi keskiviikkona itse tämän tilan luokan sijaan.

"Paritöitä on tehty täällä monta kertaa. Pöytiä voisi olla enemmän", tytöt arvioivat.

Perusopetuslinjan päällikkö Outi Salo kertoo, että Helsingin koulut eivät ole ahtaita, jos tilannetta verrataan muihin kaupunkeihin tai yksityiskouluihin. Eroja on, mutta samankokoinen tila voi merkitä hyvin erilaista ympäristöä, kun koulut ovat eri vuosikymmeniltä.

"Koulu on rakennettu tietyn ajan tarpeita varten", Salo sanoo. Yksi selitys isojen koulujen sijoituksille tilastoissa on hänen mukaansa myös siinä, että suurista kouluista moni on yhtenäiskoulu tai yläaste, joissa oppilasryhmillä on vähemmän omia luokkia.

Koulujen yhdistämiseen toisiinsa vaikuttaa muukin kuin ahtaus juuri nyt tai väestöennusteiden arviot lähivuosista, esimerkiksi etäisyys muihin kouluihin ja rakennuksen kunto.

"Ja sitten on tämä tulevaisuuden koulun näkökulma", lisää Salo. Siis se, miten hyvin muut koulun tilat kuin luokat taipuvat opetustiloiksi.

Helsingin kouluissa ei ole käytössä mitään ihanneneliömäärää oppilasta kohden kuten päiväkodeilla ja Vantaalla on. Tilojen käyttöä vaaditaan silti tehostamaan, koska opetustoimen talous on tiukalla ja koululaisten määrä kasvaa. Keinoja tässä voivat olla lukujärjestysten tarkka suunnittelu ja oppilasryhmien jakaminen joustavasti niin, että luokkatilat ovat entistä vähemmän aikaa tyhjillään.

Yhä harvemmalla aineenopettajalla on oma luokka koko ajan. Joissain yhtenäiskouluissa koululaisetkin liikkuvat luokasta toiseen jo kuudennella luokalla.

Maija Aalto HS
Vuosaari

Kolmasluokkalaiset Eemeli (vas.) ja Pepito Costa opettivat yhdeksäsluokkalaisia Petja Jänttiä (oik.) ja Daniel Rantasta käyttämään pilvipalvelu Google Drivea Aurinkolahden koulun ruokalan pöydässä opettaja Antti Mettäsen seuratessa. Ryhmillä oli matematiikantunti. Eemeli esiintyy jutussa vanhempiensa toiveesta vain etunimellään.
Kolmasluokkalaiset Eemeli (vas.) ja Pepito Costa opettivat yhdeksäsluokkalaisia Petja Jänttiä (oik.) ja Daniel Rantasta käyttämään pilvipalvelu Google Drivea Aurinkolahden koulun ruokalan pöydässä opettaja Antti Mettäsen seuratessa. Ryhmillä oli matematiikantunti. Eemeli esiintyy jutussa vanhempiensa toiveesta vain etunimellään.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat