Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pardia: Yt-aalto uhkaa levitä muihinkin yliopistoihin

Aalto-yliopiston rahoituksessa on 25 miljoonan euron lovi ensi vuonna

Kaupunki
 

Palkansaajajärjestö Pardian puheenjohtaja Niko Simola pelkää, että yt-aalto leviää myös muihin yliopistoihin.

Simolan mukaan Helsingin yliopiston määrärahaleikkausten vaikutukset henkilöstöön tulee minimoida hyvällä suunnittelulla ja ennakoinnilla: yhteistoimintamenettelyssä kuuden viikon aikana ei voi ennakoida koko viiden vuoden vähentämistarvetta.

"Muutosohjelma tulee toteuttaa viidessä vuodessa siten, että henkilöstön eläköitymiset ja muu luonnollinen poistuma otetaan täysimääräisesti huomioon", Simola toteaa jakamassaan tiedotteessa. Hän vaatii myös henkilöstön mahdollisimman laajaa kuulemista.

Samaa mieltä on Helsingin yliopiston luottamusmies, pardialaisia edustava Elisa Hyytiäinen: "Ei kuudessa viikossa voi katsoa viiden vuoden päähän, vaan se tuntuu aika vaikealta asialta", hän huomauttaa.

Puheenjohtaja Niko Simola uumoilee, että yt-aalto leviää muihinkin yliopistoihin.

"Paha pelko on, että niitä tulee lisää", Simola arvioi.

Jo useita yt-neuvotteluita on käyty esimerkiksi Itä-Suomen yliopistossa, Oulun yliopistossa, Tampereen teknillisessä yliopistossa ja Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

"Yt-neuvottelujen kierre ei ole hyvää henkilöstöpolitiikkaa", Simola tähdentää.

Simola ei myöskään usko, että pohdinnassa ollut EU:n ja Etan ulkopuolisilta tutkinto-opiskelijoilta mahdollisesti perittävillä lukukausimaksuilla pysyttäisiin korvaamaan yliopistojen rahoitusvajetta. Hän arvelee, että ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden määrä laskee maksujen myötä. Hallitusohjelmassa maksut mainitaan, mutta hallituksen esitystä ei asiasta vielä ole.

Edellisen hallituksen aikana opetusministeriössä luonnosteltiin vähintään 4 000 euron lukuvuosimaksuja Eta-alueen ulkopuolisille tutkinto-opiskelijoille.

STTK:laiseen Pardiaan kuuluu 55 000 jäsentä. Yliopistolla työskentelevistä Pardiaan kuuluu lähinnä muuta henkilöstöä kuin opettajia ja tutkijoita.

Aalto-yliopistolla on odotettavissa noin 25 miljoonan euron lovi ensi vuoden rahoitukseen, kun hallitus aikoo leikata menoja. "Summa on noin seitsemän prosenttia meidän rahoituksesta", kertoo talousjohtaja Marianna Bom.

Yliopiston kampuksilla työskentelee yhteensä 4 600 työntekijää. Bomin mukaan Aalto-yliopisto etsii parhaillaan vaihtoehtoisia säästöjä, joilla budjetti saadaan tasapainoon.

"Päätöksiä tehdään myöhemmin syksyllä", hän lupaa.

Tässä vaiheessa ei ole tietoa siitä, tuleeko yt- neuvotteluja.

Aalto-yliopisto aikoo aktiivisesti hakea rahaa muista lähteistä kuten EU-rahoitusta tutkimukseen ja innovointiin Horizon 2020-ohjelmasta.

Bom arvelee, että Aalto-yliopisto voi saada rahaa myös hallituksen omiin kärkihankkeisiinsa ohjaamasta potista.

Ainoa, jolta ei olla leikkaamassa rahoitusta, on taideyliopisto.

"Kun yliopisto perustettiin vuonna 2013, saimme porkkanarahaa, jota riittää ensi vuoden loppuun asti", kertoo vt. rehtori Paula Tuovinen.

Silti taideyliopisto aikoo etsiä säästöjä ja karsia kustannuksia sekä hakea EU-rahoitusta ja yksityistä rahaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat