Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irtisanomisuhka järkyttää yliopistolla: "Tässähän kaivetaan kuoppaa koko Suomen kehitykselle"

Helsingin yliopistosta saattaa hävitä jopa 1 200 työpaikkaa.

Kaupunki
 
Irtisanomiset huolestuttivat Helsingin yliopistolla
Irtisanomiset huolestuttivat Helsingin yliopistolla
Opiskelija: Nyt kaivetaan kuoppaa koko Suomen kehitykselle

Teologian opiskelijat Martina Mäkäräinen ja Katja Talvitie istuivat torstaina Helsingin yliopiston päärakennuksen kuppilassa Fabianinkadulla.

"Tässähän kaivetaan kuoppaa koko Suomen kehitykselle", Talvitie sanoo.

Helsingin yliopiston hallitus päätti keskiviikkona aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut. Se aikoo vähentää henkilöstöä enintään 1 200 työntekijällä vuoteen 2020 mennessä.

Yliopistolla on hieman alle 8 200 työntekijää. Vähennystarve on näin ollen 15 prosenttia. Helsingin yliopistossa ei ole aiemmin ollut yhtä suuria yt-neuvotteluja.

Henkilöstön vähentämistarpeen taustalla on hallitusohjelman yliopiston rahoitukseen kohdistamat leikkaukset. Yliopiston laskelmien mukaan ne ovat noin 106 miljoonaa euroa vuodessa Juha Sipilän (kesk) hallituskauden lopulla 2019–2020. Tämä on 15 prosenttia yliopiston kokonaistuloista.

Yleisen kirjallisuustieteen professori Hannu Riikonen poistui keskiviikkona antiikin kirjallisuuden luennoltaan: "Tilanne vaikuttaa todella huolestuttavalta. Pitkän urani aikana en ole vastaavasta kuullut. Todella suuresta henkilömäärästä on kyse", 44 vuotta yliopistossa opettanut Riikonen kauhisteli.

Yliopisto valmistelee muutosohjelman, jolla pyritään minimoimaan henkilöstön lopullinen vähentämistarve. Ohjelman avulla on tarkoitus säästää 86 miljoonaa euroa.

Helsingin yliopiston henkilöstöstä yli puolet on opetus- ja tutkimustehtävissä. Rehtori Jukka Kola muistuttaa, ettei mittavista säästöistä selvitä ilman henkilöstön karsintaa. Henkilöstömenot ovat noin kaksi kolmasosaa, kun esimerkiksi tilakustannukset ovat vain noin 13 prosenttia.

Irtisanomisia pyritään vähentämään eläköitymisten ja määräaikaisuuksien lopettamisien avulla. Määräaikaisia henkilöstöstä on noin puolet.

Yksi Helsingin yliopiston viidestä pääluottamusmiehestä, pardialaisia edustava Elisa Hyytiäinen kertoo, että yt-neuvotteluja osattiin odottaa maan hallituksen koulutusleikkausten seurauksena. Vähennettävien suuri määrä oli kuitenkin yllätys.

Hyytiäinen huomauttaa, että muutamassa vuodessa yliopistosta on jo vähennetty henkilöstöä muutama sata, ja talossa on rekrytointikieltoja.

"Onhan se ihan järkyttävä", kommentoi yt-neuvottelujen laajuutta toinen pääluottamusmies, yliopistonlehtori Seppo Sainio. Hän kohdistaa arvostelunsa maan hallituksen koulutuspolitiikkaan, jota hän pitää käsittämättömänä.

"On ihan turha kuvitella, etteivät leikkaukset vaarantaisi opetusta ja tutkimusta vaan vain hallintoa", Sainio suomii.

Uhka akateemisen työttömyyden lisääntymisestä huolestuttaa myös Helsingin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkinevaa. "Yliopiston yt-neuvotteluissa puhutaan hirvittävän isosta luvusta, 1 200 työpaikasta", hän sanoo.

Helsingin yliopisto on yksi pääkaupungin suurimmista työnantajista. Joka viides valtion työpaikka on yliopistolla.

"Onneksi mahdolliset työntekijöiden vähennykset jakautuvat neljälle vuodelle."

Helsinki tekee Rinkinevan mukaan isoissa irtisanomisissa yhteistyötä eri viranomaisten kanssa. "Tavoitteena on kannustaa irtisanottuja yrittäjyyteen tai muodostamaan yhdessä start up-yrityksiä."

Marjukka Liiten HS
Kimmo Oksanen HS
Marja Salmela HS
Kluuvi

Mika Ranta HS
Yleisen kirjallisuustieteen professori Hannu Riikonen poistui torstaina antiikin kirjallisuuden luennoltaan. "Tilanne vaikuttaa todella huolestuttavalta", hän kommentoi tietoja irtisanottavien määrästä Helsingin yliopiston päärakennuksen edustalla Fabianinkadulla.
Yleisen kirjallisuustieteen professori Hannu Riikonen poistui torstaina antiikin kirjallisuuden luennoltaan. "Tilanne vaikuttaa todella huolestuttavalta", hän kommentoi tietoja irtisanottavien määrästä Helsingin yliopiston päärakennuksen edustalla Fabianinkadulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat