Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaa myllää koulutilojaan uusiksi

Kaupunki saattaa luopua Korson ja Vantaankosken yläkouluista

Kaupunki
 
Kari Pullinen
Vanhanaikaiset tietokoneluokat ovat katoamassa kouluista. Pähkinärinteen koulun opettaja Virva Tossavainen toi 3A:n oppilaat atk-luokkaan keskiviikkona, kun sade torppasi liikuntapäivän suunnitelmat.
Vanhanaikaiset tietokoneluokat ovat katoamassa kouluista. Pähkinärinteen koulun opettaja Virva Tossavainen toi 3A:n oppilaat atk-luokkaan keskiviikkona, kun sade torppasi liikuntapäivän suunnitelmat. Kuva: Kari Pullinen

Vantaan uusi kouluverkkoselvitys myllää nykyisiä rakennus- ja korjaussuunnitelmia aivan uuteen uskoon.

Jos konsulttiyhtiön kokoama esiselvitys toteutuu, Vantaa luopuu Korson vanhasta yläkoulusta vuosikymmenen loppuun mennessä. Samalla Nikinmäen ja Leppäkorven alakouluja laajennettaisiin 1.–9.-luokkaisiksi yhtenäiskouluiksi.

Artikkeliin liittyvät

Esitys on yllättävä, koska nykyisessä investointiohjelmassa Korson koulu on korjattavien listalla.

"Lähtökohta tässä uudessa vaihtoehdossa on, että yläkoulu tuotaisiin sinne, missä oppilaat ovat", sanoo perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo.

Nykyisin pääradan itäpuolisilla asuinalueilla Koillis-Vantaalla ei ole yläkoulua, mutta radan länsipuolella niitä on kaksi: Korson koulu ja Ruusuvuoren koulu.

Kalo korostaa, ettei Vantaan tilakeskus ole vielä tehnyt omia laskelmia yläopetuksen siirron kustannuksista, eikä tämä vielä ole sivistysviraston varsinainen esitys. Lisätietoja tarvitaan.

Kouluverkkoselvityksen alueina ovat olleet Korso-Koivukylän koulu- ja päiväkotitilat sekä Länsi-Vantaan ja Keski-Vantaan koulutilat.

Opetuslautakunta listasi jo maanantaina lähivuosien investointiohjelmaan Kivistön ja Ylästön yläkoulutarpeen. Tavoitteena on luopua toimitilojen ympäröimästä ja huonokuntoisesta Vantaankosken yläkoulusta ja viedä opetusta oppilaiden asuinalueille.

Koulutilaselvitys on osa laajempaa oppimismenetelmien muutokseen tähtäävää suunnittelua. Naapurikuntien tavoin myös Vantaalla on jo pari vuotta haarukoitu, millaisia opetustiloja tulevaisuuden koulussa tarvitaan.

Vantaalla vastaus on hyvin samantapainen kuin esimerkiksi Helsingissä (HS 17.9.) eli otetaan opetuskäyttöön käytävät, aulat, ruokalat ja liikuntatilat.

Uusissa kouluissa liikkuva opetus, parityöskentely ja erilaiset ryhmätyötilanteet voidaan huomioida jo suunnitteluvaiheessa, mutta vanhat koulut eivät välttämättä taivu samaan. Vantaa testaa syys-lokakuun aikana kuudessa eri-ikäisessä koulussa uusia oppimismenetelmiä.

"Näiden simulointikokeiden jälkeen olemme jo paljon viisaampia", sanoo sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Elina Lehto-Häggroth.

Oppimismenetelmien muutokset näkyvät jo aivan tavanomaisissa peruskorjaushankkeissa.

Esimerkiksi Pähkinärinteen alakoulussa rehtori Mikko Kyrö valmistautuu henkisesti siihen, että koulun perinteinen atk-luokka katoaa. Atk-luokasta on kaavailtu uutta monitoimitilaa, jos peruskorjauksen rahoitus varmistuu.

"Eihän tämä ole nykypäivää, että lapset tuodaan yhteen tilaan koneiden äärelle. Sitä paitsi atk-luokka on koulun suurin huone", Kyrö kertoo.

Pähkinärinne on tyypillinen 1980-luvun koulu, jonka käytävät ovat melko kapeita. Kyrö uskoo, että niitäkin voidaan hyödyntää vaikkapa seiniin kiinnitettävien kääntöpöytien avulla. Seiniä ei olla kaatamassa eikä huonetiloja muuttamassa.

Peruskorjattavien koulujen listalla on myös länsivantaalainen Rajatorpan koulu, mutta siten, että sen päärakennukseen tehtäisiin ensi vuonna vain kevyt remontti. Talo purettaisiin uudisrakennuksen tieltä viiden vuoden kuluttua. Rajatorpan vanhin sodanjälkeen valmistunut koulurakennus säilytettäisiin ja peruskorjattaisiin.

Tilakeskuksen johtaja Pekka Wallenius sanoo, että välttämättömiä korjauksia tehdään, vaikka koulun elinkaari olisi jäämässä lyhkäiseksi. Jopa Laajavuoren kouluun tehtiin korjauksia vielä sen jälkeen, kun se oli jo saanut purkupäätöksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat