Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaaehtoiset auttavat maahanmuuttajalapsia koulutehtävissä

Vapaaehtoisvoimin toimiva Läksyhelppi pyörii seitsemättä vuotta Espoon Matinkylässä. Muutkin kuin maahanmuuttajalapset saavat apua läksyihin.

Kaupunki
 
Sirpa Räihä HS
Bilal Mahamud saa vapaaehtoiselta ohjaajalta Mirja Asikaiselta kannustusta matematiikan tehtävien teossa läksykerhossa Kirjasto Omenassa Espoossa.
Bilal Mahamud saa vapaaehtoiselta ohjaajalta Mirja Asikaiselta kannustusta matematiikan tehtävien teossa läksykerhossa Kirjasto Omenassa Espoossa. Kuva: Sirpa Räihä HS

Huvitus-kokoustilassa on rauhallinen tunnelma, kun Suomen Punaisen Ristin järjestämä läksykerho koululaisille on alkamassa iltapäivällä Kirjasto Omenassa Espoon Matinkylässä.

Pöydän ääressä istuvat abiturientit Lotta Saikko ja Zahra Alimy.

Artikkeliin liittyvät

"Kuulin Zahralta, että vapaaehtoiset ohjaajat käyvät auttamassa läksyjen teossa. Innostuin, koska mieli tekisi ehkä opettajaksi", Saikko kertoo.

Tytöt aloittivat Läksyhelpin ohjaajina viime keväänä.

Sisään astelee Bilal Mahamud, 13. Vapaaehtoisporukan konkari Mirja Asikainen ryhtyy ohjaamaan häntä matematiikan tehtävissä.

"Annan hänen itse löytää ratkaisut ja tarkistan, että vastaukset ovat oikein", Asikainen kuvailee.

Erityisesti maahanmuuttajille tarkoitettu Läksyhelppi pyörii vapaaehtoisvoimin seitsemättä vuotta Matinkylässä.

Punainen Risti aloitti toiminnan vuonna 2009 erityisesti maahanmuuttajataustaisten lasten koulunkäynnin tukemiseksi. Perheiden mahdollisuudet auttaa lapsiaan ovat usein kielivaikeuksien takia heikommat. Kerhojen ovet ovat silti kaikille auki.

Kolmivuotiseksi sovittu hanke on onnistunut niin hyvin, että toiminta on laajentunut valtakunnalliseksi. Läksyhelppejä on perustettu myös aikuisopiskelijoille.

Kerhoista vastaavat Punaisen Ristin osastot, jotka järjestävät ohjaajille perehdytyksen. Ainakin Matinkylässä lähikoulujen rehtorit levittävät tietoa Läksyhelpeistä. Kerhot kokoontuvat maanantaisin Matinkylän asukastalolla ja tiistaisin kirjastossa.

Useimmiten läksyapua ovat hakeneet somalilapset.

"Kun yksi on tullut isosta sisarusparvesta, pian on tullut toinenkin kaverinsa kanssa", sanoo kerhon perustajajäsen Raija Simolin.

Paikalla piipahtavat myös äidit Aden Yurub ja Zahra Ahmed.

"Meillä molemmilla on aina huoli, miten lapsilla koulussa menee", sanoo viiden lapsen äiti Zahra Ahmed.

Somalian ohella läksykerholaisia on tullut eri puolilta maailmaa: Tunisiasta, Kosovosta, Irakista, Kiinasta, Virosta, Thaimaasta – jopa Udmurtiasta.

Muutama vuosi sitten vanhemmat toivoivat, että pienemmille kerhoa pidettäisiin moskeijassa Kalastajamäessä. Niin tehtiin, ja vapaaehtoiset tutustuivat perheisiin. Sitten ohjaajat päättivät, että sopivampi paikka kerholle on Matinkylän asukastalo.

Vähän ennen neljää kirjaston kokoustilaan pyyhältää Olavi Livio.

"Ihanaa, vektorimieskin tuli paikalle", naiset huokaisevat.

Etummaisen pöydän ääressä kaksi lukiolaispoikaa ovat jo tovin tutkineet matematiikan oppikirjaansa.

Kolmen vuoden vapaaehtoistyön aikana diplomi-insinööri Livio on ymmärtänyt, että pelkkä asioiden opettaminen maahanmuuttajalapsille ei aina riitä.

"Kerran yhdellä tytöllä oli geometrian tehtävänä laskea huoneen pinta-ala ja tilavuus. Isäkin oli auttanut häntä, mutta opettaja oli sanonut, että tulos on väärä. Tyttö oli aivan onneton", Livio kertoo.

Juttelun jälkeen hän ymmärsi, että tyttö ja isä ajattelivat eri tavoin kuin suomalaiset.

He laskivat lattian, seinien ja katon pinta-alan yhteen. Suomalaiset haluavat selvittää lattian neliöt.

"Tässä meidän touhussa on kyse osaamisen ja kulttuurin yhdistämisestä", Livio kuvaa.

Insinööri hoitaa myös vapaaehtoisten kalenteria netissä. Sillä varmistetaan, että Läksyhelpissä on tarpeeksi aikuisia paikalla.

Raija Simolin esittelee sivupöydällä olevia erilaisia pelejä. "Läksyjen jälkeen voi jäädä pelaamaan tai vain juttelemaan."

Marja Salmela HS
Matinkylä

Sirpa Räihä HS
Ahmad Ahmed, Zahra Ahmed ja Aden Yurup, Raija Simolin, vapaaehtoinen Lotta Saikko, Bilal Mahamud ja Mirja Asikainen kokoontuivat SPR:n Läksyhelppiin Kirjasto Omenaan.
Ahmad Ahmed, Zahra Ahmed ja Aden Yurup, Raija Simolin, vapaaehtoinen Lotta Saikko, Bilal Mahamud ja Mirja Asikainen kokoontuivat SPR:n Läksyhelppiin Kirjasto Omenaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat