Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Räty kannattaa päiväkotiryhmien kasvattamista

Kaupunki
 
Lehtikuva
Laura Räty ja Emma Kari.
Laura Räty ja Emma Kari. Kuva: Lehtikuva

Helsingin päiväkodeista vastaava apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok) kannattaa hallituksen suunnittelemia leikkauksia päivähoitoon.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus aikoo rajata niin sanottua subjektiivista päivähoito-oikeutta sekä kasvattaa päiväkotien ryhmäkokoja. Tavoitteena on yli 150 miljoonan euron säästöt vuoteen 2020 mennessä.

Tästä on kyse

 Hallitus aikoo rajata subjektiivista päivähoito-oikeutta ja kasvattaa ryhmäkokoja.

 Leikkauksilla tavoitellaan yli 150 miljoonan euron säästöjä vuoteen 2020 mennessä.

 Helsingissä sekä opetus- että varhaiskasvatuslautakunta ovat arvostelleet leikkauksia.

Rädyn mielestä myös Helsingin on osallistuttava säästöihin.

"Helsingissä lasten varhaiskasvatustoiminta on hyvin johdettua, sisällöllisesti monipuolista ja ammattitaitoista, mitkä seikat mahdollistavat muutosten toteuttamisen yhtenä osana maan taloudellisen tilanteen vakauttamista", Räty kirjoittaa kaupunginhallitukselle laatimassaan esitystekstissä.

Ryhmäkokoja Sipilän hallitus aikoo suurentaa niin, että jatkossa yksi aikuinen voisi kasvattaa kahdeksaa yli 3-vuotiasta lasta nykyisen seitsemän sijaan. Tämä säästäisi Rädyn esittelemän arvion mukaan Helsingille lähes 14 miljoonaa.

Helsingin varhaiskasvatuslautakuntaa johtava Emma Kari (vihr) pelkää ryhmäkokojen kasvattamisen leikkaavan varhaiskasvatuksen laatua.

"Olemme huolissamme sekä työntekijöiden jaksamisesta että päivähoidon laadusta. Olemme toivoneet, että päivähoidon laatu paranisi, ja että meillä olisi enemmän henkilökuntaa lasta kohti. Tämä menee päinvastaiseen suuntaan."

Myös Rädyn esittelytekstissä todetaan, että Suomessa on OECD-maiden keskiarvoa pienemmät ryhmäkoot ja enemmän henkilöstöä yhtä lasta kohti. Vuonna 2012 tehdyn vertailun mukaan tämä selittää osaltaan suomalaisen varhaiskasvatuksen laatua.

Myös päivähoito-oikeuden leikkaus on periaatteellisesti suuri kysymys. Tähän asti kuntien on pitänyt järjestää jokaiselle alle kouluikäiselle lapselle päivähoitoa 40 tuntia viikossa. Velvoite astui voimaan vuonna 1996.

Nyt Sipilän hallitus aikoo leikata etua niin, että työttömien tai hoitovapaalla olevien vanhempien lapsilla olisi jatkossa oikeus saada päivähoitoa vain 20 tuntia viikossa. Esimerkiksi osa-aikaisesti tai väliaikaisesti työskentelevien lapset voisivat saada "tarpeen mukaan" 20 tuntia laajempaa päivähoitoa.

Yrittäjien, kokopäivätöissä käyvien ja päätoimisesti opiskelevien lapsilla säilyisi oikeus 40-tuntiseen päivähoitoviikkoon myös jatkossa.

Päivähoito-oikeuden rajaaminen siirtäisi Helsingissä noin 1 600 lasta osa-aikaiseen päivähoitoon. Tämä säästäisi Rädyn esittämän arvion mukaan Helsingille noin 3,5 miljoonaa.

Kari ei ole vakuuttunut siitä, että säästöt toteutuisivat esityksen mukaisesti. Hän perustelee väitettään sanomalla, että uudistus vain siirtäisi panoksia hoidosta hallintoon. Helsingissä ei esimerkiksi ole järjestelmää, jolla perheiden tilanteiden päivittyisivät sähköisesti eri viranomaisten välillä, Kari sanoo.

"Järjestelmä pitäisi luoda alusta ja meillä on alle vuosi aikaa. Esimerkiksi Apotti on osoittanut, kuinka pitkiä ja kalliita nämä prosessit ovat."

Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina päivähoidon leikkaukset sisältävää lakiesitystä. Rädyn mukaan hallituksen esitykset säästäisivät Helsingin menoja yli 17 miljoonalla.

Rädyn esittelyteksti on ristiriidassa Helsingin varhaiskasvatuslautakunnan lakiesityksestä jättämän lausunnon kanssa.

Lautakunnan enemmistön mielestä päivähoito-oikeutta ei pitäisi rajata eikä ryhmäkokoja kasvattaa. Lausunto syntyi äänestyksen jälkeen äänin 4–3.

Myöskään opetuslautakunta ei kannata ajatusta siitä, että hoitovapaalla olevat vanhemmat voisivat viedä lapsensa vain puolipäiväiseen hoitoon.

Varhaislautakuntaa johtava Kari on pettynyt siihen, ettei Räty kuunnellut esityksessään lautakuntia.

"Olisin toivonut, että hän olisi kunnioittanut demokratiaa. Uskon, että kaupunginhallitus kääntää Helsingin näkemyksen lautakuntien mukaiseksi."

Helsingin suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa on noin 23 000 lasta. Suomenkieliseen varhaiskasvatukseen osallistuu noin 5 700 työntekijää.

Ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa lapsia on 2 100 ja työntekijöitä noin 400.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat