Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tohtoreiden työttömyys kasvaa nopeammin kuin muiden Helsingissä

Korkeakoulutettujen työttömyys kasvaa Helsingissä

Kaupunki
 

Tohtorin oppiarvolla tai lisensiaattityöllä on yhä vähemmän merkitystä työmarkkinoilla. Tohtoreiden ja maistereiden työttömyys kasvaa suhteessa nopeammin kuin muunlaisen koulutuksen omaavien työttömyys.

Töiden saaminen on entistä hankalampaa myös korkeasti koulutetuilla. Heitä uhkaa työttömyyden pitkittyminen yhä useammin, kun aiemmin heidän työttömyysjaksonsa olivat keskimäärin selvästi lyhempiä kuin vähemmän kouluttautuneilla.

Helsingissä oli vuoden 2014 lopussa 400 työtöntä tohtoria tai lisensiaattia. Yhteensä työttömiä maistereita, tohtoreita ja lisensiaatteja oli vuoden 2014 lopussa lähes 5 000. Viime maaliskuuhun mennessä luku oli jo kivunnut yli 5 300:n.

Sen sijaan alimman ja alemman korkeakoulututkinnon sekä keskiasteen koulutuksen saaneiden keskuudessa työttömyys oli pysynyt lähes ennallaan tai noussut vähän. Eniten työttömiä Helsingissä on silti edelleen peruskoulun käyneissä. Heitä oli vuonna 2014 työttömänä hieman yli 14 000.

Kun työttömien tohtoreiden joukkoon lisätään mahdolliset Helsingin yliopistoa koskevat irtisanomiset, voi luku kasvaa hurjasti, miettii tutkija Minna Salorinne Helsingin kaupungin tietokeskuksesta. Hän epäilee, että yliopiston mahdolliset irtisanomiset kaventavat oleellisesti etenkin humanististen alojen osaamispääomaa.

"Siellä on aika pieniä laitoksia ja vähän henkilökuntaa", Salorinne arvioi.

"Kyllä tilanne näyttää hyvin huolestuttavalta. Tunnen tohtoriksi väitelleitä, jotka ovat jo alkaneet opiskella kokonaan uutta alaa, koska he eivät usko oman alansa työllisyyteen."

Työttömyys on alkanut painaa myös aloja, joita on pitkään pidetty helposti työllistävinä. Tällaisia ovat esimerkiksi kaupalliset alat. "Siellä on ollut aiemmin helppo työllistyä, mutta nyt on hankalampaa. Samoin työttömyys näyttäisi iskeneen myös it-alalle."

Korkeakoulutettujen työttömyys on pidemmän ajan trendi, eikä kaikille alalta valmistuville tule riittämään töitä, Salorinne sanoo.

Trendi on ollut selvästi nähtävillä vuodesta 2009, jolloin kansainvälisen finanssikriisin vaikutukset alkoivat näkyä Suomessa.

"Kyllä korkeakoulututkinnon saaneilla on edelleen muita parempi todennäköisyys saada töitä, mutta he kaikki eivät tule työllistymään ainakaan koulutustaan vastaaviin töihin omalle alalleen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat