Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Porthanian aula muuttui valtaajien piknikpaikaksi

Valtaajat toivoivat yliopistoväestä vastusta hallitukselle

Kaupunki
 
Ville Männikkö
Anni Tolvanen (vas.), Erkko Kukkonen, Ville Louekari, Karoliina Kuisma, Ida Uski ja Peter Lindsberg osallistuivat Porthanian valtaukseen perjantaina Helsingissä.
Anni Tolvanen (vas.), Erkko Kukkonen, Ville Louekari, Karoliina Kuisma, Ida Uski ja Peter Lindsberg osallistuivat Porthanian valtaukseen perjantaina Helsingissä. Kuva: Ville Männikkö

"Olen kyyninen sen suhteen, että tämä johtaisi mihinkään. Mutta jos meillä on mahdollisuus vaikuttaa rauhanomaisin keinon, niihin täytyy tarttua."

Näin perusteli käytännöllisen filosofian opiskelija Ida Uski, 24, omaa ja opiskelijakollegoidensa osallistumista Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen perjantai-iltapäivänä alkaneeseen valtaukseen.

Tapahtuman tavoitteena oli miettiä yhdessä käytännön keinoja, joilla voisi vastustaa hallituksen leikkauspolitiikkaa. Ensimmäiset puolitoista tuntia Porthanian aula kuitenkin toimi lähinnä katettuna piknikpaikkana: opiskelijat ja muut osallistujat olivat varustautuneet valtaukseen noutopitsoilla, salaattirasioilla ja lautapeleillä.

Poliittisuudesta muistuttivat seinälle ripustetut banderollit, joista yksi oli jo aiemmassa hallituksen vastaisessa mielenosoituksessa nähty "Tunkekaa innovaatiot perseeseenne" -lakana.

Pikniktunnelma yllätti paikalle tulleen filosofian dosentin Thomas Wallgrenin.

"Odotin, että täällä olisi enemmän aloitteellisia ihmisiä ja työryhmiä, joilla olisi mukanaan puhe, idea tai analyysi jostain uudesta. Ehkä niitä esitetään sitten yleiskokouksessa", Wallgren sanoi ennen kello 15 alkanutta kokousta.

"Kun aloitin vaihtoehtoliikkeen 70-luvulla, yleiskokous oli silloinkin ainoa tapa päättää asioista. Jännä, että perinne siirtyy", Koijärvi-veteraani mietti.

Hänen opetushenkilökuntaan kuuluvia kollegoitaan Porthaniassa näkyi vain muutamia.

"Totuus on, että opetus- ja tutkimushenkilökunta on aika depolitisoitunutta. Ei meillä olisi tällaista pääministeriä, jos yliopistoporukka olisi osallistunut yhteiskuntaan", Wallgren totesi.

Suoraan Rautatientorin suurmielenosoituksesta Porthaniaan jatkanut biologian jatko-opiskelija Ville Heikkinen, 31, arvosteli niin ikään yliopistoväkeä.

"Yliopiston johdon pitäisi puolustaa maksutonta koulutusta eikä peesailla hallitusta", Heikkinen toivoi Settlers of Catan -pelilaudan äärestä.

Korkeakoulujen tulevaisuus herätti huolta myös Rainbow-suklaakeksejä syöneissä filosofian opiskelijoissa.

Keskiviikkona Helsingin yliopisto ilmoitti aloittavansa yt-neuvottelut, joiden tavoitteena on vähentää jopa 1 200 työntekijää.

"Se että yliopistot halutaan yritysmalliin johtaa siihen, että tutkimuksessa joudutaan palvelemaan elinkeinoelämän intressejä. Tämä tulee köyhdyttämään sivistyksen pääomaa", sanoi käytännöllisen filosofian opiskelija Peter Lindsberg, 23.

Muihinkin kevään ja kesän aikana järjestettyihin mielenilmauksiin osallistuneet Lindsberg ja Uski ennustivat, että hallituksen säästötoimista ei seuraa talouskasvua vaan työttömyyttä.

"Vaikka haluaisi luottaa siihen, että päättäjät ovat ajan tasalla, uskoa siihen syö se, miten taloustilastoja tulkitaan härskisti ideologisista lähtökohdista käsin. Tulevaisuudenkuva on synkkä."

Siksi niiden, jotka uskovat säästöille löytyvän vaihtoehtoja, kannattaa pitää ääntä.

"Se osoittaa, ettei kansakunta ole ihan unessa", Uski ja Lindsberg totesivat.

Ruut Tolonen HS
Kluuvi

Opiskelijat valtasivat Porthanian – Nyt raportoi
Opiskelijat valtasivat Porthanian – Nyt raportoi
Toimittaja Melissa Heikkilä meni katsomaan, miltä yliopiston valtaus näyttää. kuvaus ja leikkaus: Ville Männikkö
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat