Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi on köyhä ketjukahviloille – ja latte on pohjoismaiden kalleinta

Brittitutkimuksen mukaan kahvilaketjuilla on kasvun varaa. HS tapasi kolme ketjujen haastajaa.

Kaupunki
 
Sirpa Räihä HS
Ekbergin kahvila nojaa tukevasti eurooppalaiseen kahvilaperinteeseen. Sitä eivät maailman trendit liikuta, uskovat Nina Ekberg-Tkaczickin ja Martin Tkaczick.
Ekbergin kahvila nojaa tukevasti eurooppalaiseen kahvilaperinteeseen. Sitä eivät maailman trendit liikuta, uskovat Nina Ekberg-Tkaczickin ja Martin Tkaczick. Kuva: Sirpa Räihä HS

Päivittelitkö jonotusta, kun Helsingin ensimmäinen Starbucks-kahvila aukesi vajaat kaksi vuotta sitten? Lisää päiviteltävää on odotettavissa.

Ruotsalainen Espresso House avasi torstaina ensimmäisen Suomen-kahvilansa Kampissa, ja ensi viikolla Sellon kauppakeskukseen tulee sekä Espresso House että K-kauppojen kyljessä laajeneva Starbucks.

Ketjukahviloiden määrä saattaa jopa kaksinkertaistua Suomessa vuoteen 2025 mennessä, ja suurin kasvunvara on pääkaupunkiseudulla.

Näin arvioi brittiläinen kahvialan konsulttiyhtiö Allegra World Coffee Portal tuoreessa pohjoismaisessa katsauksessaan.

Toistaiseksi Suomi ei ole oikein innostanut ketjukahviloita. Niitä on asukasta kohden vähemmän kuin Ruotsissa ja Norjassa, ja euroissa niiden Suomen-markkina on pohjoismaiden pienin.

Samaan aikaan suomalaiset juovat tuloihinsa nähden pohjoismaiden kalleinta lattea.

Keskituloisen suomalaisen on työskenneltävä lattensa eteen 22 minuuttia, kun ruotsalainen tienaa latten hinnan 15 minuutissa.

HS esittelee ketjukahviloiden kolme haastajaa.

Sirpa Räihä HS
Brittikonsultin mukaan suomalainen tykkää yksityisistä pikkukahviloista. Sandra Långbacka sieppasi kahvin Boom Roomista.
Brittikonsultin mukaan suomalainen tykkää yksityisistä pikkukahviloista. Sandra Långbacka sieppasi kahvin Boom Roomista.

Haastaja 1.

Helsingin Isolla Roobertinkadulla piisaa kahvia. Sitä voi nauttia vaikka ruokakaupassa, huonekaluliikkeessä, kioskilla tai pornokaupassa. Ketjukahviloita ei näy. Tanakorn Maneedam näpertää kuuden asiakaspaikan Boom Room -kahvilassaan susheja ja Helmiina Ylimäki painelee kasaan raakakakkua.

Suomalaiset kahvikissat arvostavat tällaisia pikkupaikkoja, arvioi brittiraportti.

Boom Roomin kanssa samoihin aikoihin, kolmisen vuotta sitten, kulmilla aloitti kolme kahvilaa. Vain yksi on jäljellä.

"Toisaalta tällaisia pieniä paikkoja avataan koko ajan lisää", Maneedam on huomannut.

Hänen puodissaan latte maksaa kahvin määrästä riippuen 3,50–4 euroa.

Terhi Liimu HS
Dao Tasala myy edullista kahvia kiireisille. Paulig ja suomalaisten köyhyys ovat toistaiseksi hillinneet ketjukahviloiden kasvua.
Dao Tasala myy edullista kahvia kiireisille. Paulig ja suomalaisten köyhyys ovat toistaiseksi hillinneet ketjukahviloiden kasvua.

Haastaja 2.

Lyhyen matkan päässä Mannerheimintiellä kahvin luulisi maksavan enemmän, aivan Stockmannin kulmalla kun ollaan. Vaan eipä maksa. Dao Tasala myy minikahvilassaan kupin Juhla-Mokkaa hintaan 1,50.

"Tässä ei ole juuri kilpailua – mitä nyt Robert´s Coffee, Starbucks, Stockmann ja Bulevardin kahvisalonki", leukailee perheen puhemies Martti Tasala.

"Helsingin keskustassa liikkuu paljon ihmisiä, joilla ei ole kovin hirveästi rahaa", Tasala sanoo. Siinä on Tasalan markkinarako. Sämpylää ja voileipää löytyy kelmusta ja kahvia pannusta, iltapäivälehtiäkin.

Ketjukahvilat eivät ole oikein innostuneet maasta, jossa ihmisillä ei ole rahaa eikä venäläistäkään rahaa tule entiseen malliin.

Paulig mainitaan brittiraportissa oikein nimeltä: "Pauligin ylivalta on yksi syy konseptikahvila-alan uneliaisuuteen."

Latteakin Dao Tasala myy. Kupillinen maksaa 3,80.

Haastaja 3.

Kurvataan Bulevardille. Talolla on ikää sata vuotta, yrityksellä hieman enemmän. Ekbergin leipomoa ja kahvilaa pyörittää viides sukupolvi, Nina Ekberg-Tkaczick ja Martin Tkaczick.

Tarjoilijoilla on solmiot, leipomukset leivotaan seinän takana.

Tämän kahvilan keski-ikäisen ja hillityn asiakaskunnan ei tarvitse näyttäytyä Starbucksilla.

"Huppariväki ei ole täällä oikein kotonaan", Martin Tkaczick tuumii. Teinipoika valitsee pullan, isoäiti tarjoaisi leivoksen.

Pitäisikö ultraperinteisen kahvilan uudistua, jotta se pärjäisi trendikahviloille ja ketjuille?

"Kanta-asiakkaiden yleisin muutostoive on 'älkää muuttako mitään'", kertoo Nina Ekberg-Tkaczick.

Turistitkin osaavat nauttia Ekbergillä kahvin ja Napoleon-leivoksen. Ja jos Boom Roomissa torstaina asioinut Anna Pilkama haluaa oikeaan kahvilaan, saattaa kohde olla Ekberg.

Sen latte maksaa 4,80.

Kaisa Hakkarainen HS
Punavuori/Kamppi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat