Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentinlinna hurmaa kävijänsä

Presidentinlinnaan tutustui avoimien ovien päivänä 2 500 ihmistä

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Jono oli pitkä. Yleisöllä oli mahdollisuus tutustua Presidentinlinnaan lauantaina kello kymmenestä lähtien, jolloin Presidentinlinnassa järjestettiin avointen ovien tapahtuma.
Jono oli pitkä. Yleisöllä oli mahdollisuus tutustua Presidentinlinnaan lauantaina kello kymmenestä lähtien, jolloin Presidentinlinnassa järjestettiin avointen ovien tapahtuma. Kuva: Juhani Niiranen HS

Ylämalmilainen Matti Koivulahti kertoo aina haaveilleensa valssista Presidentinlinnassa Valtiosalin parketilla. Mutta nyt, kun orkesteri puuttuu, ei hän siihen tohdi lähteä, vaikka vaimo Erja Koivulahtikin olisi vierellä. Pariskunta on ensimmäistä kertaa vierailulla Linnassa, jossa järjestettiin lähihistorian kolmas avoimet ovet -tapahtuma lauantaina.

Kansalaisten ilmeet ovat ihastuneita, katseet hyppivät yksityiskohdista toiseen, kännykät kuvaavat.

Moni haltioituu remontoidun talon tunnelmasta täysin, kuten turkulainen Siiri Pasma.

"Siis aivan upea, voin sanoa. Oli parempi kuin Tukholman Kuninkaanlinna, paljon hienompi, aivan kerta kaikkiaan ihana", Pasma huudahtaa Linnan pihalla kierroksen jälkeen.

Pasma mieltyi erityisesti runsaisiin kultauksiin, huonekaluihin ja yleensäkin huoneiden sisustuksiin.

Ammatikseen tekstiilejä suunnitteleva Tuomas Laine-Weisswald ihasteli varsinkin Peilisalin kristallikruunuja, jotka on hankittu taloon 1860-luvun lopulla Berliinistä.

"Tämä valkeus, ylellisyys, kerta kaikkiaan! Ja on hyvä, että meillä on Linnan juhlat, kerran vuodessa, voimme antaa siihen luvan itsellemme, ehdottomasti", Laine-Weisswald sanoo.

Sisarukset Siiri Pekkanen, 14, Sylvi Pekkanen, 12, ja Onni Kuparinen, 18, ovat tulleet varta vasten Lahdesta Helsinkiin katsomaan Linnaa. He vaikuttuivat Valtiosalin ylevyydestä.

"Nuo kultaiset tuolit ovat aika hienot, sellaiset olisivat kivat kotona!" Siiri Pekkanen sanoo ja viittaa kustavilaistyylisiin Bomanin puusepäntehtaan tuoleihin.

Jos Linna olisi Sylvi Pekkasen perheen koti, tekisi hän Valtiosalista olohuoneen.

"Television laittaisin johonkin seinustalle, mutta sen pitäisi olla iso!"

Linnan omistajana Laine-Weisswald järjestäisi Valtiosalissa kutsuja.

"Pyytäisin kansaa käymään ja katsomaan. Miksi pitäisin kaiken itsellä, kun voisin sitä iloa jakaa kaikkien muidenkin kanssa", Laine-Weisswald sanoo.

Pietarsaarelaisen Erik Sjöbergin mielestä Linna vaikuttaa pienemmältä kuin televisiokuvista on voinut päätellä.

"Mutta todella mahtava", Sjöberg lisää.

"Paljon parempi itse nähtynä", sanoo puolestaan Li Han, joka on myös katsonut tv-lähetyksiä itsenäisyyspäivän vastaanotoilta.

Erja Koivulahti toivoo, että Linnan juhlat järjestetään jatkossakin.

"Mutta pitääkö kaikkien kansanedustajien aina tulla, sehän on se kysymys", Koivulahti sanoo, ja toivoo vieraslistalle vaihtelua.

Vuonna 2009 Presidentinlinnan yleisötapahtumassa vieraili noin 2 600 ihmistä. Vuonna 2011 vieraita oli vajaa parituhatta. Tällä kertaa kävijöitä kertyi noin 2 500.

Yleisön muodostama jono kulki Mariankadun sisäänkäynniltä Aleksanterinkadulle, josta edelleen Helenankadun kautta Pohjoisesplanadille ja ainakin Ruotsin suurlähetystölle saakka.

Matti Koivulahti asteli lauantaina sisälle Presidentinlinnaan ensimmäisten joukossa ja kuvasi lex-patsaan.
Matti Koivulahti asteli lauantaina sisälle Presidentinlinnaan ensimmäisten joukossa ja kuvasi lex-patsaan.
Goottilainen sali on valmistunut 1840-luvun alussa.
Goottilainen sali on valmistunut 1840-luvun alussa.
Kansa haltioitui Presidentinlinnasta
Kansa haltioitui Presidentinlinnasta
"Todella mahtava", kuvaili pietarsaarelainen Erik Sjöberg, joka osallistui harvinaiseen Presidentinlinnan avoimien ovien päivään 19. syyskuuta. Linna lumosi myös muut HS:n haastattelemat kävijät. Toimittaja: Heidi Lämsä HS, kuvaus Juhani Niiranen HS, editointi: Janne Järvinen HS
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat