Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hämeentien liikenteeseen tulossa raju muutos: autot saavat tehdä tilaa pyöräilijöille

Ensi viikolla valmistuva liikennesuunnitelmaluonnos muuttaa merkittävästi kaupunkisuunnittelun suuntaa

Kaupunki
 
Juhani Niiranen HS
Pyöräilijät on ohjattu vilkkaalla Hämeentiellä bussikaistalle, jolla liikkumisen monet kokevat vaaralliseksi.
Pyöräilijät on ohjattu vilkkaalla Hämeentiellä bussikaistalle, jolla liikkumisen monet kokevat vaaralliseksi. Kuva: Juhani Niiranen HS

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto saa ensi viikolla valmiiksi luonnoksen Hämeentien liikennesuunnitelmasta. Luonnos ehdottaa huomattavaa parannusta pyöräilijöiden asemaan Hämeentien Kurvin ja Hakaniemen välisellä osuudella.

"Läpiajoliikennettä ohjataan pois sieltä", kaupunkisuunnitteluviraston liikenneinsinööri Taneli Nissinen kertoo.

HS:n tietojen mukaan joukkoliikenne, tontille ajo sekä huolto- ja kuljetusajo ovat jatkossakin sallittuja. Kaupunkisuunnitteluviraston on tarkoitus tiedottaa Hämeentien suunnitelmista ensi viikon loppupuolella.

Hämeentien liikenneongelmista on väännetty vuosia. Pyöräilijät on ohjattu vilkkaasti liikennöidyllä kadulla bussikaistalle, mutta käytännössä valtaosa pyöräilee sääntöjen vastaisesti jalkakäytävällä, koska bussien seassa liikkuminen koetaan vaaralliseksi. Tästä taas koituu vaaratilanteita jalankulkijoille.

Jos Hakaniemestä Kurviin suuntaava pyöräilijä haluaisi nyt liikkua pyöräteitä pitkin, hänen pitäisi kiertää Sörnäisten rantatietä pitkin. Se pidentää matkaa huomattavasti.

Jatkossa pyöräilijät saavat Hämeentieltä omaa tilaa, ja autoja ohjataan Sörnäisten rantatielle.

Hämeentien pyöräkaistat ovat herättäneet poikkeuksellisen vahvoja intohimoja kaupunkilaisissa. Verkossa kerättävän "Pyöräkaista Hämeentielle" -kuntalaisaloitteen on allekirjoittanut yli 12 000 helsinkiläistä.

Tausta

Hämeentie ei ole enää sisääntuloväylä

Hämeentie oli ennen tärkeä sisääntuloväylä Helsinkiin.

1980-luvulle asti Lahdenväylältä kaupunkiin tuleva liikenne ohjattiin keskustaan sitä pitkin. Tilanne muuttui, kun nykyisin Hermannin rantatienä tunnettua Varastokatua laajennettiin ja henkilöautoliikennettä alettiin ohjata sen kautta Sörnäisten rantatielle.

Nykyään Hämeentie on kokoojakatu, joka välittää sekä Kallion sisäistä liikennettä että toimii yhteytenä pääkatuverkkoon. Vuorokaudessa sen päällä liikkuu Helsingin kaupungin mittausten mukaan 15 000–20 000 ajoneuvoa. Sisääntuloväylänä toimivalla Sörnäisten rantatiellä taas kulkee päivisin yli 40 000 ajoneuvoa.

Joukkoliikenteelle Hämeentie on edelleen tärkeä runkoväylä. Sitä käyttävät monet bussit sekä raitiovaunulinjat 6, 7 ja 8. Myös linja-autoliikenne on tiheää: aamun vilkkaimpana tuntina linja-autoja liikkuu Hämeentiellä 260.

Vilkkaan kadun on todettu olevan ongelmallinen myös päästöjen suhteen. Hämeentien eteläisillä osuuksilla mitataan jatkuvasti EU-komission asettamia päästörajoja ylittäviä typpipäästöjä.

Oikaisu: Hämeentiellä liikkuu vuorokaudessa 15 000–20 000 ajoneuvoa ja Sörnäisten rantatiellä yli 40 000 ajoneuvoa. Aiemmin jutussa puhuttiin autoista.

Nyt kaupunkisuunnitteluvirastossa valmistuva liikennesuunnitelma on poikkeuksellinen siksikin, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kaupunkisuunnitteluvirasto osoittaa haluaa nostaa merkittävällä kadulla pyöräilyn selkeästi autoilun yläpuolelle.

Selvitys Hämeentien ongelmien ratkaisemiseksi aloitettiin viime vuoden lopussa. Kaupunkisuunnitteluviraston selvityksen pohjana oli kolme vaihtoehtoa.

Ensimmäisessä vaihtoehdossa Hämeentien liikennejärjestelyt olisivat säilyneet muuten nykyisessä muodossaan, mutta kadulle olisi lisätty pyöräkaistat.

Toisessa vaihtoehdossa pyöräkaistat rakennettaisiin koko matkalle Hakaniemestä Kurviin, ja Hakaniementorin ja Haapaniemenkadun välinen osuus rauhoitettaisiin autoliikenteeltä.

Kolmas vaihtoehto poikkeaa toisesta niin, että autojen läpiajoliikennettä ei sallita koko matkalla Hakaniemestä Kurviin.

Nyt ensimmäinen vaihtoehto on suljettu pois.

HS:n tavoittama kaupunkisuunnitteluviraston liikennesuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen ei halunnut kommentoida luonnosta.

"Viikon päästä tullaan sitten julki yhdellä luonnoksella", Putkonen sanoo.

Kaupunkisuunnitteluvirasto avaa ensi viikon maanantaina verkkoon palvelun, jossa kaupunkilaiset saavat mahdollisuuden kertoa kantansa Hämeentien suunnitelmiin. Lopullisesti Hämeentien kohtalosta päättävät kuitenkin poliitikot. Liikennesuunnitelman on tarkoitus edetä kaupunkisuunnittelulautakuntaan marraskuun alussa. Kaupunginvaltuuston päätettäväksi suunnitelma etenee luultavasti ensi vuoden puolella.

Asukas- ja liikennemäärien lisääntyessä Helsinki haluaa panostaa entistä enemmän pyöräilyyn.

Liikenteen sujuvoittamiseksi pyörällä kuljettujen matkojen osuus kaikista kaupungissa tehtävistä matkoista halutaan nostaa viiteentoista prosenttiin jo vuoteen 2020 mennessä. Nykyään pyörällä tehdään yksitoista prosenttia matkoista.

Lari Malmberg HS
Kallio

Jarmo Matilainen HS
Autot liikennöivät vilkkaasti Hämeentiellä jo vuonna 1970.
Autot liikennöivät vilkkaasti Hämeentiellä jo vuonna 1970.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat