Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perinteinen pyhäkoulu sinnittelee yhä päiväkodeissa

Pyhäkoulussa rukoillaan, lauletaan ja hiljennytään

Kaupunki
 
Nykypäivän pyhäkoulu on tällainen
Nykypäivän pyhäkoulu on tällainen
Nykypäivän pyhäkoulussa suosituin esine on edelleen flanello-taulu. Mikä muu on säilynyt pyhäkoulussa muuttumattomana vuosikymmenten ajan? Toimittaja: Kaisu Moilanen, kuvaus: Kari Pullinen.

"Tämä on minun aarre", Mia Malm sanoo ja pyörittelee sormissaan kaksiväristä kiveä.

On syksyn ensimmäinen pyhäkoulu päiväkoti Tuulessa Pikku-Huopalahdessa, ja Meilahden seurakunnan työntekijä Malm kertoo, mitä pöydällä olevat tavarat ovat.

Perinteinen pyhäkoulu ei suinkaan ole kuollut, joskin se on nykyään Helsingissä melko harvinainen.

Kolmen Helsingin seurakunnan alueella järjestetään nykyään säännöllisiä pyhäkouluja tai kynttilähetkiä. Tuokiossa kerrotaan Raamatun tarinoita, rukoillaan ja lauletaan.

Tärkeintä kuitenkin on hiljentyminen.

"Nykylasten elämä on täynnä kiirettä, aikatauluja ja ruutuja. Tämä antaa heille mahdollisuuden hiljentymiseen ja rauhoittumiseen", Malm sanoo.

Ja toden totta, seitsemän 4–6-vuotiasta lasta on hiljaa, kun Malm sytyttää kynttilän. Nooan tarina voi alkaa.

Todellisuus on hyvin toisenlainen useimmissa muissa Helsingin päiväkodeissa. Valtaosa päiväkouluista järjestää satunnaisen kirkkovierailun muutaman kerran vuodessa, yleensä jouluna ja pääsiäisenä.

Silloin keskitytään perusasioihin, sillä osalle lapsista kristinuskoon liittyvät kuvat ja symbolit saattavat olla vieraita.

"Kerromme mikä on kirkko, miltä se näyttää ja mitä siellä tapahtuu", kertoo lapsityönohjaaja Leila Väisänen Vuosaaren seurakunnasta.

"Monilla lapsilla on nykyään niin heikko tietämys käsitteistä. Jos näytän enkelin kuvaa, kutsuvat lapset sitä keijuksi. Kirkoissa olevat kuvat ovat kuitenkin kuvastoa, joka on muualla Euroopassa läsnä kaikkialla."

Suhtautuminen kristilliseen kasvatukseen on muuttunut. Yhä useampi lapsi ei kuulu kirkkoon eikä välttämättä saa vanhemmiltaan lupaa osallistua kristilliseen kasvatukseen.

Päiväkoti Tuulessakin pyhäkouluun osallistuu 7 lasta 25 lapsen ryhmästä.

Osa vanhemmista toivoo, että uskonto ei näkyisi päiväkodin arjessa lainkaan.

Kumpulassa asuvan Kati Biströmin viisivuotias poika Lassi Biström ei osallistu uskonnolliseen toimintaan päiväkodissa.

"Jos hän kovasti haluaisi mennä joulukirkkoon, niin varmasti antaisin, mutta en toisaalta keksi mitään syytä, miksi hänen pitäisi sinne mennä", Biström sanoo.

Uskonnoton kasvatus on itsestäänselvyys ateistiperheessä kasvaneelle Biströmille. Päiväkoti Koskelassa Biströmin perheen valinta ei aiheuta päänvaivaa, sillä siellä ei vietetä uskonnollisia juhlia.

Osa lapsista saattaa käydä joulukirkossa, mutta sitäkään ei tehdä joka vuosi.

"Joulua on usein juhlittu täällä muilla tavoin, ilman uskonnollista puolta", lastentarhanopettaja Tuikku Koivisto kertoo.

Kari Pullinen
Meilahden seurakunnan työntekijä Mia Malm kertoo päiväkoti Tuulen lapsille Nooan Arkista. Lapset vasemmalta lähtien: Nemo Nikkilä, Samuel Trapani, Kaspian Pekkinen, Pedro Sampo, Iina Åberg, Leo Mäkelä ja Roope Saari.
Meilahden seurakunnan työntekijä Mia Malm kertoo päiväkoti Tuulen lapsille Nooan Arkista. Lapset vasemmalta lähtien: Nemo Nikkilä, Samuel Trapani, Kaspian Pekkinen, Pedro Sampo, Iina Åberg, Leo Mäkelä ja Roope Saari.

Uskonnon puuttumista perustellaan usein maahanmuuttajataustaisten suurella määrällä. Vaatimukset uskonnottomuudesta tulevat lähes poikkeuksetta kantasuomalaisilta uskonnottomilta, eivät maahanmuuttajataustaisilta vanhemmilta.

"Pääasiassa palautetta antavat ne suomalaiset uskonnottomat, jotka eivät halua omilla lapsilleen uskonnollista kasvatusta", sanoo Helsingin varhaiskasvatusviraston kehittämispäällikkö Mikko Mäkelä.

Eräässä päiväkodissa osa vanhemmista vaati, että jos lapsille järjestetään retki joulukirkkoon, on muiden uskontojen edustajille tai uskonnottomille lapsille järjestettävä vastaavanlainen retki. Useimmissa paikoissa henkilökuntaa ei ole tällaiseen riittävästi. Osa päiväkodeista ei kykene järjestämään edes kirkkovierailua, sillä päiväkodeissa ei ole riittävästi henkilökuntaa hoitamaan niitä lapsia, jotka eivät saa osallistua retkelle.

Biströmin esikoinen oli vuosia sitten päiväkotinsa ainoa lapsi, joka ei osallistunut päiväkodissa järjestettävään kynttilähetkeen.

"Sitten hän istui ruokalassa lukemassa kuvakirjaa, kun muut menivät johonkin tapahtumaan", Biström muistelee.

"En pidä tunnustuksellista uskonnonharjoittamista mitenkään vaarallisena, mutta ei se mielestäni kuulu päiväkotiin. Ainakaan se ei saisi olla päätapahtuma", Biström summaa.

Voisiko päiväkodeissa järjestää myös muiden uskontojen seurakuntien järjestämää toimintaa? Tähän ei ole yhtä vastausta, vaan asia mietitään tapauskohtaisesti, Mäkelä sanoo.

"Aika vaikea olisi ehkä tarttua esimerkiksi tarjoukseen uskonnollisesta meditaatiohetkestä. Nämä uskontoasiat ovat aika herkkiä. Koska suurin osa lapsista kuitenkin kuuluu luterilaiseen kirkkoon, voisi se olla ihan käytännönkin tasolla hankalaa."

Sami Kero HS
Kati Biström haki keskiviikkona poikansa Lassi Biströmin, 5, päiväkoti Koskelasta. Sylissä yksivuotias Vilma Vyyryläinen.
Kati Biström haki keskiviikkona poikansa Lassi Biströmin, 5, päiväkoti Koskelasta. Sylissä yksivuotias Vilma Vyyryläinen.

Aihe on herkkä myös Helsingin seurakuntayhtymälle. Pyhäkoulua ei esimerkiksi enää kutsuta pyhäkouluksi. Sillä on negatiivinen kaiku, kertoo Helsingin seurakuntayhtymän lapsityön sihteeri Päivi Vuorelma-Glad.

"Tarkoitus on olla päiväkodeissa apuna tai rikastuttamassa sen elämää. Vanhakantaista lähetystyötä emme tee. Se ei ole tätä päivää."

Vuorelma-Gladin mukaan seurakuntien tavoitteena olisi käsitellä uskontoa niin, että kaikki lapset voisivat olla paikalla.

"On lapselle hämmentävää, että uskonnon kanssa mennään suljettujen ovien ulkopuolelle."

Useimmiten tällainen ei onnistu, sillä vain hyvin harvoissa päiväkodeissa kaikki lapset osallistuvat kristilliseen toimintaan.

"Se on kuitenkin osa meidän kulttuuriamme. Välillä tulee sellainen olo, että meillä Suomessa pelätään uskontoa. Aivan kuin olisimme epävarmoja kulttuuristamme", Väisänen huomauttaa.

Kaisu Moilanen HS
Haaga

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat