Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen viimeistä Mannerheimia kaivataan Munkkiniemen Nesteellä

Helsinkiläisellä bensa-asemalla autellut Gustaf Mannerheim oli marskin suvun viimeinen Suomessa asunut jäsen

Kaupunki
 
Munkkiniemen Nesteen vakioasiakas Ilpo ja myyjä Niina Tiainen muistelevat lämmöllä Gustaf Mannerheimia, jolla oli tapana viettää päivittäin tuntikausia huoltoasemalla.
Munkkiniemen Nesteen vakioasiakas Ilpo ja myyjä Niina Tiainen muistelevat lämmöllä Gustaf Mannerheimia, jolla oli tapana viettää päivittäin tuntikausia huoltoasemalla.

Kreivi Gustaf Mannerheim on kuollut. 50-vuotias Mannerheim menehtyi pitkäaikaiseen, aivoja rappeuttaneeseen sairauteen elokuun lopussa.

Gustaf Mannerheim oli suvun kreivilinjan viimeinen Suomessa asunut jäsen, eikä hänellä ollut lapsia. Hänen isoisosetänsä oli Suomen marsalkka, presidentti Carl Gustaf Emil Mannerheim.

Helsingissä Gustaf Mannerheim tunnettiin erityisesti Munkkiniemen Neste-huoltoasemalla. "Gusu" Mannerheim päivysti siellä päivittäin tuntikausia, vaikka ei ollut huoltoasemalla töissä. Hän sääti rengaspaineita, ajoi autoja pesuun ja auttoi myymälässä.

"Kovasti hän touhusi täällä, mutta ei koskaan itse sanonut sukunimeään", sanoo huoltoasemalla sunnuntaina ostoksilla ollut Ilpo.

Heidi Piiroinen HS
HS haastatteli ja kuvasi kreivi Gustaf Mannerheimin vuonna 2014. Gustaf Mannerheim kuoli elokuun lopussa pitkäaikaiseen sairauteen.
HS haastatteli ja kuvasi kreivi Gustaf Mannerheimin vuonna 2014. Gustaf Mannerheim kuoli elokuun lopussa pitkäaikaiseen sairauteen.

Gusun aatelisesta taustasta hiiskuttiin silloin tällöin, mutta vain harva huoltoaseman asiakas uskoi, että mies olisi todella suvultaan Mannerheim.

Jos kuuluisa isoisosetä ratsasti hevosilla, Gusu oli automiehiä.

"Hänellä oli ainakin Peugeot 205 GTI, Dodge Caliber sekä jokin hieno Audi", sanoo huoltoaseman pihalla Ferraria puhdistanut Ville Paasimaa.

Paasimaa tunsi Gusun 20 vuoden takaa Munkkiniemen K-marketista, jossa Gusu järjesteli ostoskärryjä paikoilleen.

"Kunnolla tutustuin Manskuun vasta hankittuani tämän [Ferrarin]. Hän tuli heti juttelemaan ja kysymään autosta tarkemmin. Suu kävi koko ajan, ja hänen näkemisestään tuli aina hyvälle tuulelle."

Gusun maine kiri ympäri Munkkiniemeä. Paasimaan kanssa sunnuntaina Ferrarin kimpussa ollut Joel Vuorinen ei koskaan ehtinyt nähdä Gusua, mutta jutut hänestä olivat levinneet Vuorisenkin korviin.

Jukka Gröndahl HS
Gustaf Mannerheim oli automiehiä, ja häntä kiinnosti kovasti Ville Paasimaan hankkima Ferrari.
Gustaf Mannerheim oli automiehiä, ja häntä kiinnosti kovasti Ville Paasimaan hankkima Ferrari.

Huoltoaseman henkilökunta muisteli Gusua sunnuntaina lämmöllä. "Ainakin vanhemmille työntekijöille tämä jättää jonkinlaisen aukon", sanoo huoltoaseman myyjä Taru Ahonen.

HS jutteli Gustaf Mannerheimin kanssa keväällä vuonna 2014. Mannerheim kertoi viihtyvänsä paremmin kotikulmillaan kuin Kiinaan ratsastanut isoisosetä Carl Gustaf Emil – ellei Ruotsia lasketa.

"Tykkään olla laivoissa ja Ruotsissa. Ruotsi on ystävällinen maa", hän sanoi.

Gustaf Mannerheimin sisko Margaretha Mannerheim oli suvun toiseksi viimeinen Suomessa asunut jäsen. Hän muutti Göteborgiin viime joulukuussa. Ruotsissa asuu myös Mannerheimin serkkuja ja Margarethan tyttären pikkuserkkuja.

Juhani Niiranen HS
Meta Mannerheim muuttaa vielä tämän vuoden puolellaGöteborgiin Ruotsiin.
Meta Mannerheim muuttaa vielä tämän vuoden puolella
Göteborgiin Ruotsiin.

Margaretha Mannerheim kertoi ennen muuttoaan HS:lle, kuinka raskasta kuuluisan sukunimen kantaminen voi olla.

"Opin, että nimi pitää aina ottaa huomioon. Usein sanottiin, että sinun pitää, koska... Tai sinä et voi, koska..." hän kertoi.

"Monesta asiasta luovuin, kun ajattelin, että en minä tämän nimisenä voi sellaista tehdä."

Samaa sanoi Gustaf Mannerheim vuonna 2014. Hän oli harkinnut etunimensä muuttamista Gusuksi, mutta että virallisesti Gusu Mannerheim? Ei käynyt päinsä.

Vaikka Gustaf Mannerheimilla ei ollut lapsia, Mannerheimin suku ei ole sammumassa, kertoo Ritarihuoneen genealogi Johanna Aminoff-Winberg.

Kreivin arvon perii yleensä kreivin vanhin poika. Kun lapsia ei ole, tittelin saa kreivin miespuolinen sukulainen.

Gustaf Mannerheimin jälkeen kreiviksi tulee hänen setänsä Carl Erik Mannerheim.

Hän asuu Cannesissa Ranskassa.

"Hänen kauttaan suku jatkuu varmasti vielä pitkään. Vapaaherrojen joukossa on useita miehiä", Aminoff-Winberg kertoo HS:lle.

Tarkennus: Gustaf Mannerheim oli suvun kreivillisen linjan viimeinen jäsen Suomessa. Hänen ei-aatelisia sukulaisiaan asuu yhä Suomessa.

Mannerheimin kreivillisen suvun vaakuna.
Mannerheimin kreivillisen suvun vaakuna.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat