Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo-lisä poistumassa yli kaksivuotiailta

Kaupunki
 

Espoon varhaiskasvatuksessa haetaan nyt säästöjä leikkaamalla Espoo-lisää. Kotihoidossa olevien lasten perheille maksettava tuki otettaisiin kokonaan pois kaksivuotiailta. Tätä nuorempien tukea laskettaisiin hieman eli alle kaksivuotiaan perhe saisi lisää jatkossa 200 euroa, ei 218 euroa.

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta käsittelee ehdotusta keskiviikkona. Lopullisesti ensi vuoden talousarviosta päättää myöhemmin valtuusto.

Fakta

Vantaa-lisä on jo rajattu nuorimpiin

 Kotihoidon tukea voi hakea perhe, jonka alle kolmivuotias lapsi ei ole kunnan järjestämässä päivähoidossa. Kerhotoiminta tai sisaruksen esiopetukseen osallistuminen ei vaikuta tuen saamiseen.

 Tuki muodostuu kolmesta osasta: kaikille yhtä suuresta hoitorahasta (342 euroa), mahdollisesta tulosidonnaisesta hoitolisästä (0–183 euroa) ja mahdollisesta kuntalisästä. Kaksi ensimmäistä osaa ovat siis koko Suomessa samoja ja tulevat Kelalta, viimeistä maksaa vain osa kunnista.

 Helsingissä keskusteltiin kuntalisän rajaamisesta alle kaksivuotiaisiin syksyllä 2013, mutta tästä luovuttiin. Helsinki-lisä kuitenkin pienenee kaksivuotissyntymäpäivän kohdalla. Alle 1,5-vuotiaasta voidaan maksaa Helsinki-lisää 264 euroa, 1,5–2-vuotiaasta 218 euroa ja 2–3-vuotiaasta 134 euroa.

 Vantaalla lisää maksetaan vain alle 1,5-vuotiaille. Summa on 215 euroa kuussa.

Muutokset astuisivat voimaan jo keväällä.

Espoo mietti samaa säästötapaa jo vuosi sitten. Viime vuonna leikkauksesta luovuttiin, mutta Espoo-lisän vaikutukset päätettiin selvittää tarkemmin. Nyt näin on tehty.

"Vaikka Espoo-lisä lakkautettaisiin kokonaan, tällä ei selvityksen mukaan olisi juuri vaikutusta perheiden käytökseen", kertoo Espoon varhaiskasvatuksen johtaja Titta Tossavainen.

Toisin sanoen kuntalisän poistaminen saisi vain harvat perheet viemään lapsensa kunnan kannalta kalliimpaan päivähoitoon, jos perhe olisi muuten päättänyt hoitaa alle kolmevuotiasta kotona.

Lisän pieni leikkaus koskisi noin 2 200 lasta, kokonaan lisä loppuisi noin 800:lta. Tällä säästettäisiin 1,6 miljoonaa, kun yhteensä varhaiskasvatuksen pitäisi nipistää budjetista pois 3,6 miljoonaa euroa.

"Pitää ratkaista miten toimimme, kun talousarviossa ei ole otettu huomioon väestönkasvua", Tossavainen sanoo.

Espoossa päivähoidossa on ensi vuonna noin 300 lasta tätä vuotta enemmän.

Muut säästötoimet jatkavat osin sitä, mitä Espoo on tehnyt tähänkin asti. Espoo pyrkii edelleen lisäämään yksityisen päivähoidon osuutta. Päivähoidon vaihtoehdoksi tarjotaan lisää kerhoja, jotka tulevat kunnalle halvemmiksi.

Lisäksi henkilökunnalle annetaan lupia pitää palkattomia vapaita kesällä ja muina hiljaisina aikoina, jos he itse näin haluavat.

Päivähoidon säästöihin liittyy yksi iso "jos". Jos hallitusohjelmassa suunnitellut päivähoidon muutokset koko maassa päätetään tehdä nyt suunnitellussa aikataulussa, Espoossa päivähoidon ei ehkä tarvitse kiristää vyötä ainakaan näin paljon.

Tossavainen laskee, että suhdeluvun kasvattaminen voisi Espoossa säästää ehkä miljoonan päivähoidon rahoja. Tällä siis tarkoitetaan sitä, että yhden aikuisen vastuulla saisi päivähoidossa olla kahdeksan lasta eikä seitsemän.

Kaikissa päiväkodeissa Espoossa ryhmäkokoa ei tällaisen muutoksen myötä voitaisi kasvattaa. Ennen vuotta 2000 rakennettuihin päiväkoteihin ei voida enää juuri lapsia lisätä, esimerkiksi ilmastointi ei kaikkialla riitä tähän.

Toisen mahdollisen muutoksen eli subjektiivisen päivähoidon rajaamisen vaikutuksia on vielä hankalampi ennakoida.

"Pahimmassa tapauksessa se lisää meillä tehottomuutta", sanoo Tossavainen.

Päivähoidolla ei nykyisin ole järjestelmää, jolla seurattaisiin, kenellä olisi oikeus kokopäiväiseen hoitoon ja kenellä ei. Ryhmiä olisi hankala järjestää viisaasti, kun samalla pitäisi pitää kiinni lapsen oikeudesta säilyttää sama hoitopaikka. Lisää säätöä aiheuttaisi se, että osa lapsista olisi paikalla osan päivää ja toiset osan viikkoa.

"Osapäiväisyys olisi parempi kuin osaviikkoisuus lapsen itsensäkin kannalta", Tossavainen arvelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat