Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoo aikoo säästää koululaisilta

Tarkoitus on leikata opetuksesta ja jättää toisluokkalaiset ilman iltapäiväkerhopaikkaa

Kaupunki
 
Antti Raatikainen HS
Espoo aikoo rajata iltapäivätoiminnan ensimmäisen luokan oppilaisiin ja erityistä tukea tarvitseviin lapsiin ensi syksystä lähtien.
Espoo aikoo rajata iltapäivätoiminnan ensimmäisen luokan oppilaisiin ja erityistä tukea tarvitseviin lapsiin ensi syksystä lähtien. Kuva: Antti Raatikainen HS

Espoo suunnittelee mittavia säästöjä kouluihin ja varhaiskasvatukseen. Tarkoitus on leikata opetuksesta, vähentää avustajia ja lopettaa iltapäivätoiminta toisen luokan oppilailta.

Varhaiskasvatuksessa säästöjä haetaan lakkauttamalla kotihoidontuen Espoo-lisä yli kaksivuotiaiden perheiltä.

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta käsittelee ensi vuoden budjettiesitystä keskiviikon kokouksessaan. Lopullisesti asiasta päättää valtuusto loppusyksystä.

Perussyy säästöille on se, oppilasmäärä kasvaa, mutta määrärahat eivät: suunnilleen samalla summalla pitää järjestää opetusta ja varhaiskasvatusta sadoille uusille lapsille ja nuorille. Oppilasmäärä Espoon suomenkielisissä kouluissa kasvaa ensi vuonna arviolta 800 oppilaalla.

Suomenkielisen opetustoimen budjetti on ensi vuodelle 300 miljoonaa euroa eli noin kahdeksan miljoonaa tätä vuotta enemmän.

"Lisäys uppoaa käytännössä vuokrien nousuun", sanoo opetustoimen johtaja Kaisu Toivonen.

Tänä vuonna ja ensi vuonna valmistuu uusia koulurakennuksia ja vanhoja remontoidaan. Budjetti kattaa uusien tilojen vuokrat. Oppilasmäärän kasvuun, uuteen opetussuunnitelmaan siirtymiseen liittyviin kuluihin tai digitalisointiin se ei veny, jos muualta ei leikata.

"Tuntikehys on suunnilleen ainoa asia, mihin pystymme itse vaikuttamaan", Toivonen sanoo.

Tuntikehys tarkoittaa oppituntien määrää, joka kouluilla on käytössään opetuksen järjestämiseen. Perusopetuksesta sitä halutaan leikata noin seitsemän prosenttia. Toivonen laskee, että se tarkoittaa vuodessa noin 120–140 opettajan työpanosta. Lukioista häviäisi viisi prosenttia kehyksestä. Leikkaukset tarkoittavat yleensä opetusryhmien kasvua tai lukiossa luopumista harvinaisemmista kursseista.

Tämän lisäksi luovutaan noin kymmenestä prosentista koulunkäyntiavustajia. Yhteensä budjetista pitäisi keksiä säästöjä 4,8 miljoonan edestä.

Iltapäivähoito rajataan ensi syksystä alkaen Espoossa ensimmäisen luokan oppilaisiin ja erityistä tukea tarvitseviin. Tämä tarkoittaa, että 2.-luokkalaisia mahtuisi iltapäiväkerhoon vain hyvin harvassa koulussa.

"Heille jäisi ihan joitain vapaita hajapaikkoja."

Toisen luokan oppilas voisi päästä iltapäiväkerhoon, jos ryhmä ei tulisi muuten aivan täyteen. Kerhot olisivat myös tulevaisuudessa maksullisia kaikille.

Tiukka tilanne tuskin loppuu ensi vuoteen. Sekä oppilasmäärän kasvu että mittavat kouluremontit jatkuvat Espoossa yhä.

Keskiviikon kokouksessa käsitellään myös tilakeskuksen ehdotusta lähivuosien investointiohjelmaksi. Siinä useita päiväkotien ja koulujen korjauksia on siirretty sivistystoimen ehdottamasta ajasta kauemmas tulevaisuuteen. Esityksessä virasto arvioi, että tämä lisää turhia kustannuksia tulevina vuosina, koska esimerkiksi väistötiloja joudutaan järjestämään kiireen vuoksi kalliilla tavalla.

Korjattu lukion tuntikehyksen leikkausprosentti oikeaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat