Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lentokentälle vievät ruuhkabussit jättävät työmatkalaisia pysäkeille

Kaupunki
 
Jukka Gröndahl HS
Sörnäisissä asuvan Sampo Parikan työmatka lentokentälle on hankaloitunut kehäradan avauduttua. HSL kehottaa itäisessä kantakaupungissa asuvia vaihtamaan junaan Käpylässä.
Sörnäisissä asuvan Sampo Parikan työmatka lentokentälle on hankaloitunut kehäradan avauduttua. HSL kehottaa itäisessä kantakaupungissa asuvia vaihtamaan junaan Käpylässä. Kuva: Jukka Gröndahl HS

Lentoasemalle menijät eivät aina enää mahdu Helsinki-Vantaalle vievien bussien kyytiin. Ongelmat alkoivat Kehäradan valmistumisen jälkeen, kun bussilinjoihin tehtiin reittimuutoksia ja bussien ajovälejä harvennettiin.

"Myöhästyn töistä vähintään viikoittain siksi, että pysäkille tuleva bussi ei pysähdy, koska se on täynnä. Kun seuraava bussi tulee 20 minuutin päästä, on myöhäistä", sanoo Saija Sidiropoulou. Hän on huolintayhtiön palveluksessa lentoasemalla.

Sidiropoulou asuu Vantaan Kartanonkoskella. 10–15 minuuttia vienyt viiden kilometrin matka vie linjamuutosten jälkeen jopa 45–60 minuuttia. Linja 615 ajaa nykyisin Kartanonkosken kautta, eikä pikalinjaa lentoasemalle enää ole. Samalla vuoroväli harveni.

Sidiropoulou on ryhtynyt bussilinjauudistuksen vastustajien puoliviralliseksi edustajaksi ja pannut alulle nettiadressin, jossa HSL:ltä vaaditaan linjauudistuksen harkitsemista uudelleen. Adressin kommenteissa on useita kertomuksia, jotka vastaavat Sidiropouloun kokemuksia.

615:ssä matkustaa edelleen suuri määrä turisteja matkalaukkuineen, vaikka erillistä laukkuhyllyä ei enää ole. Samalla bussi on työntekijöiden pendelöintiväline. Käytännössä kuljettaja joutuu varsinkin ruuhka-aikaan jättämään useita pysäkkejä väliin, koska bussiin ei yksinkertaisesti mahdu enempää ihmisiä.

"Tätä tapahtuu myös lentokentältä lähdettäessä. Toisinaan käy niin, että bussiin ei mahdu ketään enää kakkosterminaalista, kun bussi on täynnä jo T1:n jälkeen", Sidiropoulou sanoo.

On mahdotonta ennustaa, ottaako pysäkille tuleva bussi kyytiin vai ei. Lisäksi 615 on Sidiropouloun mukaan arkisin jatkuvasti myöhässä 10–20 minuuttia. Kun töissä pitää olla minuutilleen oikeaan aikaan, on nykytilanne kestämätön.

"Teen viisivuorotyötä niin kuin moni muukin asemalla. Sama ongelma bussien kanssa on todella monella lentokentällä työskentelevällä."

Sörnäisissä asuva Sampo Parikka on Sidiropouloun tavoin lentokentällä töissä. Hänelle bussiin mahtuminen ei ole ongelma, mutta vuorovälin harventuminen ja yhteyden hidastuminen lähes puolella entisestä on. HSL:n vastaus Kalliossa, Sörnäisissä ja Vallilassa asuville on ollut, että lentokenttäjunaan on helppo vaihtaa Käpylässä.

"Reittiopas ei yleensä edes anna junavaihtoehtoa. Se ei myöskään ole yhtään sen nopeampi kuin 615:llä liikkuminen nyt, kun lentoasemalla pitää vaihtaa vielä uudestaan bussiin", Parikka vastaa.

"Seutulippu maksaa 100 euroa kuussa ja palvelu huononee, ei parane. Päällimmäinen tunne muutoksista on iso pettymys, Parikka sanoo.

Vaikeaksi on muuttunut matka myös Vantaan Veromiehen toimistokeskittymään Helsingistä. Kalliossa asuva Aku Peltonen käytti työmatkaansa ennen linjaa 615, mutta uudistuksen jälkeen se ei enää aja Tuusulanväylän ja Kehä III:n liittymän kautta.

"Nykyään ainoa vaihtoehtoni on käyttää 621:tä, joka kulkee kerran puolessa tunnissa ruuhka-aikoina ja niiden ulkopuolella ei lainkaan", Peltonen sanoo.

621 ajaa kaiken lisäksi vain Hakaniemeen asti. Kallion asukkia tämä ei haittaa, mutta muille Veromieheen Helsingistä pendelöiville linjan päättyminen ennen Rautatientoria on ongelma.

Aiemmin Peltonen pääsi töihin, kotiin tai Helsingin keskustaan linjoilla 611, 612 ja 615.

"Kunkin linjan vuoroväli itsessään ei ollut erityisen hyvä, mutta ainakin oli useampi vaihtoehto töihin ja kotiin sekä keskustaan pääsemiseksi."

Nyt julkinen liikenne on mennyt niin vaikeaksi, että Peltonen harkitsee oman auton ostamista.

"Ensin pitää tosin ajaa ajokortti."

HSL:n ryhmäpäällikkö Arttu Kuukankorpi myöntää, että jotkut saattavat vaihtaa omaan autoon Kehäradan ja linjauudistuksen jälkeen. Kokonaisuutena siirtymä tapahtuu kuitenkin ylivoimaisesti julkiseen liikenteeseen, Kuukankorpi sanoo. Kehärata palvelee niin monia ihmisiä aiempaa paremmin erityisesti Vantaan poikittaisliikenteessä.

HSL on saanut Vantaan linjauudistuksista yhteensä vähän yli 2 000 palautetta. Eniten palautetta on tullut linjasta 615. Noin joka kymmenes palaute koskee sitä.

"Sen suurin ongelma on, että iso joukko turisteja käyttää linjaa edelleen", HSL:n Kuukankorpi sanoo ja myöntää, että toisinaan kuljettajat ovat joutuneet ohittamaan pysäkkejä, kun bussiin ei enää mahdu.

"Tilanne on kuitenkin helpottumassa, kun kesä ja lomat loppuvat. Linja on silti tehoseurannassa, ja olemme jo päättäneet vaihtaa linjan bussit isompiin syksyllä."

Lentokentän juna-aseman terminaalien puoleinen sisäänkäynti avautuu vasta joulun aikaan, jos silloinkaan.

Kannattiko bussilinjat muuttaa ennen juna-aseman lopullista valmistumista, HSL:n ryhmäpäällikkö Arttu Kuukankorpi?

"Jos olisimme tienneet aiemmin, että aseman valmistuminen venyy näin paljon, linjojen muutoksia heti olisi varmasti harkittu uudelleen. Nyt tieto myöhästymisestä tuli meillekin niin myöhään, että päätökset oli jo tehty."

Turistien käytös lentokentältä poistuttaessa on yllättänyt HSL:n.

"Monet turistit eivät suostu menemään junaan varsinkin jos heidän pitää ensin kulkea asemalle shuttle-bussilla."

HSL uskoo silti, että terminaalin sisäänkäynnin valmistumisen ja isompiin busseihin vaihtamisen jälkeen linjat alkavat toimia kunnolla. Vuorovälien harvennuksia ja reittimuutoksia ei aiota perua.

"Bussireitit vaihtuvat ajoittain alueella kuin alueella, ei tämä ole ensimmäinen kerta."


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat