Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläinpelastajille uusi erikoisauto

Helsingin pelastuslaitoksella jo 20 vuoden kokemus pulaan joutuneista eläimistä

Kaupunki
 
Cityeläimiä pelastava "Pulu ykkönen" sai tuliterän menopelin
Cityeläimiä pelastava "Pulu ykkönen" sai tuliterän menopelin
Eläinpelastusyksikkö sai tuliterän menopelin. Ylipalomies Vesa Nurminen näyttää, miten silmälasipäinen pulu saa haaviinsa oravan – tosin vain uuden pelastusauton kyljessä. Toimittaja: Marja Salomaa kuvaus: Sami Kero, leikkaus: Kristiina Marttinen

Eläintehtävien määrä on niin huimassa kasvussa, että Helsingin pelastuslaitos on sijoittanut 60 000 euroa juuri eläinten pelastamista varten räätälöityyn autoon.

Eläinpelastustehtäviä oli viime vuonna yhteensä 755, kun niitä toiminnan alkaessa 20 vuotta sitten oli vain 58.

Uusi pelastusyksikkö on eläinpelastajien mielestä juuri sitä, mitä moninaisissa eläintehtävissä tarvitaan.

Toiminnan pioneeri, ylipalomies Vesa Nurminen on erittäin tyytyväinen hankintaan.

"Vanhaan kalustoon verrattuna uusi auto on hygieeninen, turvallinen ja paremmin varusteltu", Nurminen sanoo.

Kestävän sisäpinnoitteen vuoksi auto voidaan ruiskuttaa puhtaaksi ja desinfioida yksittäisen tehtävän jälkeen.

Erilaisten koukkujen ja haavien ripustus on suunniteltu senttipelillä siten, että kaikki tarvittava on käsillä heti ovien vieressä.

Elvytykseen pelastusyksikkö ei taivu.

Autolla voidaan kuljettaa lintuja ja matelijoita ja pienehköjä nisäkkäitä joko Korkeasaaren villieläinsairaalaan, löytöeläintaloon tai Helsingin yliopiston eläinsairaalaan.

Pelastustehtävistä valtaosa, 88 prosenttia, on luonnonvaraisten eläinten pelastamista. Pelastuslaitoksen miehillä on kahdelta vuosikymmeneltä loputon määrä tarinoita, joissa hätääntyneet kansalaiset ovat huolissaan lokinpoikasista, rusakonpojista, joutsenista tai kuuteista.

On myös tarinoita karkuteille joutuneista eksoottisista lemmikeistä, kuten viljakäärmeestä, joka kurkistelee vessanpytystä tai ulosottomiehestä, joka pyytää virka-apua tiikeripythonin kiinniotossa.

Kuluneen kesän aikana ei miehistön mielestä ole tapahtunut mitään tavanomaisesta poikkeavaa. Palomies Ari Mäkinen listaa hankalaksi tapaukseksi Sinebrychoffin puistossa majailleen viirupöllön, joka seurasi saaliseläintä eli pientä koiraa yksityisasuntoon puiston vieressä.

Perheen tv-tasolla nököttänyttä eläintä piti maanitella useita kertoja ennen kuin se osui kapeaan oviaukkoon. Pari yritystä kilpistyi ikkunaan.

"Pöllön siipiväli oli niin suuri, että sen piti kääntää itsensä vinoon oviaukossa", Mäkinen kertoo.

Sami Kero HS
Uuden pelastusyksikön kyljessä on ylipalomies Vesa Nurmisen näköinen silmälasipäinen pulu. Nurminen on ylpeä lempinimestään Pulu 1.
Uuden pelastusyksikön kyljessä on ylipalomies Vesa Nurmisen näköinen silmälasipäinen pulu. Nurminen on ylpeä lempinimestään Pulu 1.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat