Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos iltapäiväkerhoa ei ole, äiti lyhentää työpäivää

Koulupoliitikot ja perheet eivät niele purematta Espoon säästösuunnitelmia

Kaupunki
 
Sami Kero HS
Äiti Katja Sohlo ja pikkusisko Mila Sohlo hakivat tiistaina Tara Sohlon pois iltapäiväkerhosta.
Äiti Katja Sohlo ja pikkusisko Mila Sohlo hakivat tiistaina Tara Sohlon pois iltapäiväkerhosta. Kuva: Sami Kero HS

"Jännittäisi mennä koulusta kotiin yksin", sanoo ensimmäisen luokan juuri Matinkylässä aloittanut Tara Sohlo.

Vielä tänä vuonna Taran ei niin tarvitse tehdä. Ensi vuonna Espoo ehkä rajaa käytännössä kaikki toisen luokan oppilaat pois iltapäivätoiminnasta. Taran äiti Katja Sohlo sanoo, että heidän perheessään tähän on jo mietitty ratkaisua: hän lyhentää sitten työpäiväänsä.

Tästä on kyse

 Espoo aikoo leikata kouluilta 4,81 miljoonaa ja varhaiskasvatuksesta 3,6 miljoonaa euroa.

 Osana säästöjä koululaisten iltapäivätoiminta on tarkoitus rajataan Espossa vain 1. luokan oppilaille ja erityisoppilaille. Vastaisuudessa se ei olisi enää kenellekään ilmaista.

 Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta käsittelee suunnitelmia keskiviikkona. Lopullisesti leikkauksista päättää valtuusto.

Kaikilla tämä ei kuitenkaan ole vaihtoehto ja kerhosta luopuminen säälittäisi.

"Kaverit ovat tämän ikäiselle todella tärkeitä", äiti perustelee.

Iltapäiväkerhot ovat yksi kohta säästölistalla, jota Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta tänä iltana pohtii. Lisäksi listalla on leikkauksia opetuksesta, kotihoidon tuen Espoo-lisästä ja avustajien määrästä. Talousarviosta päättää valtuusto myöhemmin syksyllä.

Lautakunnan puheenjohtaja Sanna Lauslahti (kok) sanoo, että esitys on täysin kohtuuton. Hänestä lapset ja nuoret ovat jo tehneet säästötalkoissa osansa.

"Tässä tingitään nyt ydinpalveluista, opetuksesta ja varhaiskasvatuksesta. Seiniin ja sisäisiin eriin kyllä löytyy rahaa", Lauslahti sanoo.

Myös varapuheenjohtaja Inka Hopsu (vihr) kritisoi suunnitelmia, varsinkin kun lisäksi tulevat vielä hallituksen päätösten vaikutukset.

"Ei tämä voi näin mennä. Tällä rahalla ei pystytä pitämään huolta koulutuksen laadusta ja ryhmäkokoja kohtuullisina", Hopsu sanoo.

Iltapäiväkerhoista leikkaaminen ei ole uusi idea. Sekä Helsingissä että Espoossa paikkojen karsiminen oli tapetilla viimeksi vuosi sitten, mutta tällöin osa säästöistä peruttiin.

Toiselle menevän lapsen vanhemmat ovat ilman uusia säästöjäkin saaneet jännittää, riittääkö omalle lapselle paikkaa vai ei. Helsingissä keväällä kakkosluokkalaisia jäi ilman kerhopaikkaa koululla järjestettävästä iltapäiväkerhosta noin kuusisataa. Helsingissä tilanne on kuitenkin sikäli poikkeuksellinen, että vaihtoehtoinen ratkaisu on yhtä lähellä kuin lähin leikkipuisto. Yli 500 koulun kerhosta rannalle jäänyttä 2.-luokkalaista siirtyi varhaiskasvatusviraston ylläpitämiin puistoihin.

Puistoissa ei ole kuitenkaan omaa ryhmää eikä välttämättä myöskään aitaa ympärillä.

"Leikkipuisto sopii hyvin omatoimiselle kakkosluokkalaiselle, joka esimerkiksi osaa jo kellon", arvelee erityissuunnittelija Leena Palve-Kaunisto opetusvirastosta.

Vantaalla kukaan ei jäänyt viime keväänä kerhon ulkopuolelle Samalla Vantaalla on kasvatettu kerhojen ryhmäkokoa kuuteentoista.

Espoossa keväällä ilman kerhopaikkaa jäi 161 oppilasta toiselta luokalta. Kesän aikana on tullut jonkin verran peruutuksia, joten osa ulkopuolelle jääneistäkin on sittenkin päässyt mukaan. Kielteisen päätöksen saaneista suurin osa haki osa-aikaista hoitoa.

"Olemme tänä vuonna pystyneet järjestämään todella hyvin toimintaa myös kakkosille", Suomenkielisen opetuksen tukipalvelujen vastuualuepäällikkö Miia Loisa-Turunen sanoo.

Myös Espoossa ryhmäkokoja on kasvatettu väliaikaisesti.

Tara Sohlon iltapäiväkerho Matinlahden koululla on liikunnallinen. Läksyjen tekemisen lisäksi ohjelmaan kuuluu siis esimerkiksi pallopelejä tai tällä viikolla luistelua jäähallissa.

"Täällä on tosi kivaa. Leikitään paljon ulkona ja perjantaisin on keksipäivä", tyttö kertoo.

Maija Aalto HS
Matinkylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat