Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tikkurilan papparinki pelaa ja puhuu – "Kaikki asiat käsitellään"

Ikämiehet kokoontuvat kahdesti viikossa pelaamaan petankkia ja käsittelemään kaikki asiat

Kaupunki
 
Sirpa Räihä HS
Jukka Jokinen heittää. Alpo Ruohonen (vas.), Eero Kaikkonen, Jussi Engman ja Eero Försti katsovat. Jokinen ja Ruohonen ovat pelanneet petankkia yhdessä jo 12 vuotta.
Jukka Jokinen heittää. Alpo Ruohonen (vas.), Eero Kaikkonen, Jussi Engman ja Eero Försti katsovat. Jokinen ja Ruohonen ovat pelanneet petankkia yhdessä jo 12 vuotta. Kuva: Sirpa Räihä HS
Mesta-jutut kertovat kaupunkilaisten elämästä ruohonjuuritasolla. Kerro vinkkisi meille (hs.kaupunki@hs.fi, facebook.com/hskaupunki) tai lähetä lukijan kuva numeroon 17181.

 

"Se on aikanaan tulvavesiä pitkin valunut tänne alas."

Kymmenen miestä heittää petankkia Tikkurilassa Sinirikontien laidassa hiekkakentällä. Vantaalaiset ovat kaikki Tikkurilasta, paitsi yksi on Korsosta, ja nyt puhutaan tietenkin hänestä. Korso sijaitsee Tikkurilasta pohjoiseen.

Artikkeliin liittyvät

On mahdotonta pysyä perässä, kuka kulloinkin sanoo ja mitä, kun miehet puhuvat yhtä aikaa.

Miehet kokoontuvat kahdesti viikossa pelaamaan, osallistujia on kymmenestä kahteentoista.

Ja suut käyvät.

"Ei sillä ole väliä, kuka mitä sanoo", joku sanoo.

Koetetaan kuitenkin edes.

"Kerran yksi kaveri oli tuossa naapurissa kylässä. Hän totesi, että kyllähän te melkomoista meteliä pidätte", Eero Kaikkonen, 62, kertoo. Hän viittoilee pensasaidan ylitse taloon.

Kaikkonen työskenteli 38 vuotta poliisina Helsingissä ennen eläkkeelle siirtymistään.

"Kun kymmenen ukkoa puhuu yhtä aikaa, kyllähän siitä ääntä lähtee."

No niin lähtee. Ja siksihän ranskalainen petankki juuri valikoituikin lajiksi, vaikka tarjolla olisi ollut vaikkapa supisuomalainen pesäpallo: petankki on vanhojen herrojen seurustelupeli, Eero Försti, 56, tietää.

"Hampaat irvessä vedetään", hän sanoo ja saa osakseen naurahduksia.

Ehkä siksi, että järjestelmäasiantuntija on joukon juniori ja ainoa, joka ei ole eläkkeellä. Aikaa petankille siunaantui, kun tietotekniikkayrityksen yt-neuvottelut päättyivät.

Osa porukasta on keskenään tuttuja jo ennestään, osa on tutustunut vasta hiekkakentällä. Ringin perustivat vuonna 2003 Alpo Ruohonen, 75, Jussi Engman, 67, Eero Koskinen, 77, ja Jukka Jokinen, 75.

Jotkut tuovat omat taitettavat retki-istuimet. Ne kulkevat kevyesti pyöräntarakalla.

Engman on se korsolainen. Miltä tuntuu, kun toiset pilkkaavat tulvaveden tuomaksi laitakaupunkilaiseksi?

"Minähän olen oikeastaan alkuperäinen kyläläinen. Korsosta löytyi vain halvempaa tonttimaata", Engman toteaa painokkaasti.

Kylällä hän tarkoittaa Tikkurilan kylää, joka oli yksi Helsingin maalaiskunnan kuudesta alkuperäisalueesta Fastbölen, Haxbölen, Hanabölen, Rekolan ja osan Korsoa ohella.

Muut vaikenevat.

Alpo Ruohosella on salainen ase, magneetti, jolla hän nostaa pallon maasta. Eero Försti (vas.) ja Jussi Engman kadehtivat vieressä.
Alpo Ruohosella on salainen ase, magneetti, jolla hän nostaa pallon maasta. Eero Försti (vas.) ja Jussi Engman kadehtivat vieressä.

67-vuotias Matti Haanperä asettuu heittorinkiin. Kuula lentää kohti snadia eli pikkuruista maalipalloa, mutta eihän tuosta sekasotkusta saa mitään tolkkua.

Kun heittäjiä on kymmenen, kuulia on kentällä parhaimmillaan kolmekymmentä. On silkkaa sattumaa, kenen kuula on lähimpänä snadia.

Vai onko?

"Se pomppii, mihin sattuu", Eero Kaikkonenkin tunnustaa. Mutta vetää melkein heti sanansa takaisin, ilmeisesti saatuaan paheksuvia katseita kentältä.

"Alpo on paras, ehdottomasti. Ja Matti ja Valtsu ( Valter Kronlund, 72) ovat seuraavaksi parhaat. Kyllä se aina pitkässä juoksussa erottuu kuitenkin, kuka on paras", hän korjaa nopeasti.

Alpo Ruohonen teki elämäntyönsä työnjohtajana elintarviketeollisuudessa. Ura alkoi Elannossa Kaikukadulla Helsingissä vuonna 1962.

Matti Haanperä oli pääjohtajan autonkuljettaja maanmittauslaitoksessa.

"Herrojen kanssa olen liikkunut koko ikäni", hän toteaa 42 vuoden urastaan.

"Matti pois, noi aina huutaa!" Haanperä väittää.

"Nyt keksii Matti omiaan", kentältä kuuluu.

Entäs Valtsu, mitäs sinä olet ikäsi puuhannut?

"Olin tekninen neuvonantaja Sandvikilla, 35 vuoden ajan", Valter Kronlund kertoo.

Ikää on siis papparingille kertynyt, ja kokemusta. Aamun lehti on luettu ennen kuin tullaan kentälle kello 9.

"Kaikki asiat käsitellään. Kun elämänkokemusta on kertynyt paljon, mielipiteitäkin on paljon. [ Jari ] Aarnio on tuomittu moneen kertaan. Mutta älä sitä sinne kirjoita!"

Ensin pelataan lämmittelykierros, jolloin heittävät kaikki erikseen. Sen jälkeen arvotaan korteilla parit ja pelataan joukkuekilpailu, euron panoksella.

"Mutta älä sitä sinne kirjoita!"

Hiekkakentästä on muutenkin iloa kuin vain pelialustana, kertoo Jukka Jokinen.

"Tämä on hyvä kenttä. Täällä on kalamiehiä. Sateen jälkeen nousee matoja. Juuri nousi Tammisaaressa viisi haukea ja neljätoista ahventa."

Talvella pelit siirtyvät läheiseen kuplahalliin. Ja pelien jälkeen miehet siirtyvät jatkamaan juttua K-supermarket Ylivetoon kahville. Jos eivät sitten ole Tallinnassa sumpilla. Sinne tehdään retkiä parin kuukauden välein.

Ylivedossa miehet kyllä tunnetaan, samoin kuin tietysti Sinirikontien hiekkakentällä. Eero Försti sattui kerran olemaan kävelyllä kentän ohi, kun vastaan tuli nuori äiti pienen lapsensa kanssa. Lapsi osoitteli vaativasti kentälle, joka oli tyhjä.

"Ei ole papat pelaamassa tänään, äiti selitti lapselle", Försti sanoo ja nauraa.

Valter Kronlund mittaa.
Valter Kronlund mittaa.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat