Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lastenklinikka teki 500. elinsiirron lapselle

Uuden sydämen saanut kahdeksanvuotias Emilia palasi kouluun

Kaupunki
 
MIIKKA PIRINEN HS
Kuvassa oleva sydämensiirto tehtiin Meilahdessa aikuiselle toukokuussa 2010. Uusi sydän on juuri alkanut sykkiä omillaan.
Kuvassa oleva sydämensiirto tehtiin Meilahdessa aikuiselle toukokuussa 2010. Uusi sydän on juuri alkanut sykkiä omillaan. Kuva: MIIKKA PIRINEN HS

Helsingin yliopistollisen keskussairaalan eli Hyksin Lastenklinikalla on juhlittu tänä syksynä tasalukua. Sairaalassa on tehty yhteensä 500 elinsiirtoleikkausta lapsipotilaille.

500. leikkaus tehtiin elokuun puolivälissä. Vaikeaa synnynnäistä sydänvikaa potenut kahdeksanvuotias Emilia on toipunut sydämensiirrosta niin hyvin, että hän on jo palannut kouluun.

Muidenkin elinsiirtopotilaiden ennuste on viime vuosina parantunut. Entistä useammat voivat elää leikkauksen jälkeen normaalia elämää, toki jatkuvassa seurannassa ja lääkityksen avulla.

"Enemmän edelleen suotaisiin, että olisi luovuttajia" sanoo osastonylilääkäri" Hannu Jalanko.

Hän kertoo, että Suomessa elinluovuttajan löytäminen onnistuu kohtalaisen tehokkaasti verrattuna esimerkiksi Länsi-Eurooppaan yleensä. Lapsipotilaita ei esimerkiksi ole vuosiin menehtynyt siirrettä odottaessa. Elinsiirrettä kuitenkin kaipaa tälläkin hetkellä Suomessa noin 300 eri-ikäistä ihmistä.

Munuaisen luovuttaa usein lapselleen tämän vanhempi, muissa leikkauksissa luovuttaja on yleensä vieras, aivokuollut aikuinen.

Hyks hoitaa koko maan elinsiirtoleikkaukset sekä lapsilla että aikuisilla. Lastenklinikalla leikkauksia on tehty jo kolmekymmentä vuotta.

Uusimpia leikkauksia Suomessa ovat keuhkon- ja ohutsuolensiirrot, joita on tehty vasta alle kymmenelle lapselle. Lasten elinsiirroista puolet on munuaisensiirtoja, neljännes maksansiirtoja ja vajaa viidesosa sydämensiirtoja.

Viime vuosina potilaiden mahdollisuudet selvitä leikkauksesta ovat parantuneet merkittävästi.

Elinsiirron jälkeinen hylkimisreaktio on jo harvinainen, koska sekä lääkehoito että ymmärrys hylkimisestä ovat parantuneet. Myös leikkauksen jälkeiset infektiot tunnistetaan ja hoidetaan aiempaa viisaammin.

Kaikkein pienimpiä sydänpotilaita auttaa erityisesti kaksi uutta asiaa. Vaikeaa sydämen vajaatoimintaa pystytään nykyisin hoitamaan tilapäisesti tukipumpulla. Tämä ei ole lasten kohdalla pysyvä ratkaisu, mutta antaa hieman lisää aikaa odottaa. Siirteen voi saada aiempaa nopeammin siksi, että luovuttaja voi olla eri veriryhmää kuin alle kaksivuotias sairas lapsi.

Suomalaisista munuaisensiirtolapsista elossa on kymmenen vuoden kuluttua noin 95 prosenttia. Maksan- ja sydämensiirroissa osuus on noin 70 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat