Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Baanan siltoihin syntyy valoteoksia

Värikkäät valotaideteokset hehkuvat entisessä ratakuilussa sunnuntai-iltaan asti

Kaupunki
 
Maria Halkilahti HS
Antinkadun sillan alla rakennettiin valoteosta keskiviikkona.
Antinkadun sillan alla rakennettiin valoteosta keskiviikkona. Kuva: Maria Halkilahti HS

Pyöräily- ja jalankulkuväylän Baanan synkät sillan aluset ja jyrkät kallioseinämät alkavat elää väreissä ja valoissa tänään torstaina illan hämärtyessä.

Vajaan puolen toista kilometrin reitillä pyöräilijät ja kävelijät voivat ihastella kahtatoista erilaista valotaideteosta maanantain vastaiseen yöhön asti.

Vuonna 2012 valmistuneella Baanalla on ensimmäistä kertaa esillä valoteoksia, joilla samalla testataan energiatehokkaita valaisimia ja älykästä ohjaustekniikkaa. Lähes kaikki valo syntyy energiaa säästävissä led-valaisimissa.

"Baana muodostaa oman rauhallisen maailmansa. Valoteosten virikkeenä on ollut Alinen, suomalaisen kansanuskonnon maanalainen esi-isien ja henkien asuinpaikka", kertoo Valoisa Baana -tapahtuman koordinaattori, taiteellinen johtaja Tarja Ervasti.

Hän viittaa ylös kaduille: "Tuolla taas on aivan toisenlainen maailma, jossa jyrää liikenne, kaupallisuus ja kiire."

Jaakonkadun ylittävien siltojen alla Valopeitto-nimistä teosta asensivat valaistusasiantuntija Emilia Rautkylä Philips Oy:stä, Sweco Oy:n suunnittelija Mikko Pekonen sekä teatteritekniikan opiskelija Atte Pukero.
"Toiseen tulee harmoninen teos, jossa valon väri vaihtuu hitaasti. Toinen on taas leikkisämpi, jossa vilkkuu tähtiäkin", kuvailee Emilia Rautkylä.

Baanan varren reunoille tuodaan myös jyväskyläläisen kuvanveistäjän Kari Alosen valopalloja.

Osalla reitistä kokeillaan sitä, miten valot reagoivat liikkuviin jalankulkijoihin ja pyöräilijöihin. Se jää paikoilleen, kun muut teokset puretaan pois ensi maanantaina.

Helsingin rakennusvirasto haluaa kerätä kaupunkilaisten kokemuksia uusien energiatehokkaiden valaistusratkaisujen käytöstä sekä niiden vaikutuksesta viihtyisyyteen ja turvallisuuden tunteeseen. HKR:lle voi antaa elämyksistään palautetta.

Valoisa Baana -tapahtuman teoksia on suunnitellut ja toteuttanut noin 80 alan ammattilaista ja opiskelijaa. Joukossa on ammattilaisia Valoteknillisestä Seurasta, alan opiskelijoita Metropolia Ammattikorkeakoulusta sekä HKR:n työntekijöitä.

Tapahtuma liittyy YK:n nimeämään kansainvälisen valon ja valoteknologian vuoteen. Vuosi tuo esille valoa hyödyntävien tieteiden ja niiden sovellusten hyötyä ihmiskunnalle.

Marja Salmela HS
Kamppi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat