Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Junaleikkaukset harmittavat edustajia

Usea uusmaalainen kansanedustaja pitää suunniteltuja leikkauksia ikävinä

Kaupunki
 
Outi Pyhäranta HS
Outi Mäkelä
Outi Mäkelä Kuva: Outi Pyhäranta HS

Uusmaalaiset kansanedustajat yli puoluerajojen pitävät ikävinä suunnitelmia harventaa junaliikennettä.

Valtion lakkautuspäätökset voivat vaikuttaa jopa 28 asemaan ja lukuisiin reitteihin. Siuntiossa lakkautetaan juna-asema ensi maaliskuun loppupuolella, mikä on herättänyt kuntalaisissa huolta, sillä asunto on saatettu ostaa juuri junayhteyden takia (HS 23. 9.).

Hallituspuolueiden edustajat eivät suoralta kädeltä tuomitse leikkauksia.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Outi Mäkelä pitää tilannetta ikävänä.

"Itse toivoisin, että siihen löytyisi jokin ratkaisu. Kuitenkin Uudellamaalla on alueita rakennettu raideyhteyksien varaan."

Mäkelän mukaan Uudenmaan junaliikenteen suunnittelussa pitäisi kääntää katse kohti tulevaa.

"Uudellamaalla kasvu ei ole suinkaan tyrehtynyt vaan pysynyt kohtalaisen kovana. Jos tällä hetkellä on vajetta käyttäjistä, niin tulevaisuudessa tilanne on toisenlainen."

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen ei ota kantaa lakkautuspäätöksiin.

"Säästöjä tehdään valtiohallinnon kaikilla suunnilla."

Vanhanen huomauttaa, että valtaosa pendelöintialueilla asuvista ihmisistä maksaa kulkemisensa itse.

"Työmatkavähennykset ovat verraten vähäisiä. Varsinkin omalla autolla kulkevat maksavat erilaisina veroina kuten polttoaineveroina erittäin suuren summan. En halua sotkea näihin taloudellisiin kysymyksiin asumispaikan ja asumismuodon valintaa."

Oppositiopuolueiden edustajat eivät säästele sanoissaan.

Sdp:n kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta pitää Y-junan lakkauttamista kovana iskuna lähiliikenteelle.

"Tämä Y-junan lakkauttaminen koskettaa koko julkista liikennettä. Se heikentää merkittävällä tavalla pendelöintiä."

Hänestä junayhteyksien heikennykset ovat lyhytnäköisiä päätöksiä.

"Hallitus päätti laskea autoveroa 200 miljoonaa euroa. Sitten julkisesta liikenteestä lakkautetaan 15 miljoonaa euroa. Siuntion asema lakkautetaan valtiontalouden kannalta häviävän pienen summan takia. Siuntio on kaavoitettu radan varteen juuri sitä silmällä pitäen, että siitä kulkee juna."

Feldt-Rannan mukaan päätökselle ei löydy minkäänlaisia kestäviä perusteita.

"Yksityisautoilu lisääntyy, töissä ja koulussa käynti vaikeutuu. Ja tämä 46 kilometrin päästä Helsingin ydinkeskustasta. Eivätkä markkinaehtoiset bussifirmat ole kiinnostuneet tätä hoitamaan. Jos liikennehankkeet päätettäisiin markkinaehtoisesti, tässä maassa ei olisi montaakaan rataa."

Rkp:n puheenjohtaja Carl Haglund pitää päätöstä todella surullisena. Hänen mukaansa valtion monopoli rautateillä velvoittaa tarjoamaan junayhteyden myös harvemmin asutuille paikkakunnille.

"Valtion on patistanut pääkaupunkiseutua kasvuun. Koko Siuntionkin kasvustrategia perustuu siihen. Nyt tältä vedetään matto alta."

Leikkautuspäätökset olisikin arvioitava uudelleen, Haglund toteaa.

"Olisi paras, että katsottaisiin paikat, joilla ei oikeasti ole yhteyksiä. Ennen kuin päätös tehtiin, ei ole analysoitu kunnolla seurauksia."

Hänen mukaansa korvaava bussiliikenne ei tule paikkaamaan junien jättämää aukkoa joukkoliikenteessä.

"Ei ole mikään korvaava vaihtoehto, että ihmisiä lastataan busseilla kulkemaan Länsiväylää pitkin, joka on jumissa aamuisin."

Yhdeksi ratkaisuksi Haglund ehdottaa, että jokin muu liikennöitsijä alkaisi kulkea radalla sitten, kun henkilöliikenne rautateillä on avattu kilpailulle. VR:llä on yksinoikeus henkilöliikenteessä pääkaupunkiseudun ulkopuolella näillä näkymin vuoteen 2024 asti.

Molemmat opposition edustajat korostavat, että he ovat olleet hiljattain Siuntiossa ja keskustelleet paikallisten kanssa.

"On väitetty, että osuus ei ole tarpeeksi suosittu. Tiistaiaamulla matkustin y-junalla, kun halusin perehtyä siuntiolaisten arkeen. Siitä huolimatta, ettei vuoro ollut suosituin, se oli ihan täynnä. Moni jäi ilman istumapaikkaa", Haglund kertoo.

"Kävin viime viikonloppuna Siuntiossa allekirjoittamassa adressin junayhteyden puolesta ja keskustelemassa paikallisten kanssa. Yksikin äiti sanoi, että hänen poikansa on käynyt junalla Espoossa lukiossa. Ja pian sinne ei pääse ilman omaa autoa", Feldt-Ranta sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat