Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisten osoitteet sotkussa Helsingissä – "Oletteko varma, ettette ole muuttaneet?"

Maunulassa asukkaat saavat postia väärällä osoitteella. Maistraatista epäillään, että tapauksia voi tulla lisää.

Kaupunki
 
Benjamin Suomela
Osoitesekaannus tuli Maunulassa ilmi taloyhtiön sähköpostiryhmässä, kertoo puheenjohtaja Ari Viljakainen. Tapaus on hänen nelivuotisen hallitustaipaleensa kummallisimpia.
Osoitesekaannus tuli Maunulassa ilmi taloyhtiön sähköpostiryhmässä, kertoo puheenjohtaja Ari Viljakainen. Tapaus on hänen nelivuotisen hallitustaipaleensa kummallisimpia. Kuva: Benjamin Suomela

Helsingissä Malkapolulla alkoi tapahtua loppukesästä outoja sekaannuksia kirjeiden kanssa. Rivitalojen asukkaat alkoivat saada postia väärillä osoitteilla.

Yksi asukas sai pankista ilmoituksen, että osoitteenne on muuttunut. Toinen sai kotiinsa verotiedot väärällä osoitteella.

Samoin kävi Riikka Jämsälle, joka huomasi pankin kirjeestä väärän osoitteen. Kun hän soitti asiasta maistraattiin, häneltä kysyttiin:

"Oletko varma, ettette ole muuttaneet? Entä jos katukyltit on vaihdettu?"

12 vuotta talossa asunut Jämsä on tilanteesta hämillään. Asukkaat eivät voi luottaa siihen, että kirjeet tulevat luottamuksellisesti perille.

"Tämä on aivan uskomatonta, mutta voi olla myös vaarallista. Ei tiedä, tuoko kirjeet oikeaan paikkaan posti vai ystävällinen naapuri", Jämsä sanoo.

HS:n tavoittama naapuri kertoo, että hän ei ole saanut väärälle henkilölle tarkoitettua postia tai toimittanut sitä edelleen.

Ennen posti tuli asukkaille kotiin osoitteella Malkapolku, mutta nyt kirjekuorissa lukee osoitteena läheinen Pirttipolku.

Risteävien teiden varrella on 1950-luvun rivitaloja.

Virhe koskee postia, joiden osoitteet tulevat väestötietojärjestelmästä. Sieltä saavat tietonsa muun muassa viranomaiset ja pankit.

Ensimmäinen tapaus kävi elokuussa, uusin tällä viikolla.

Fakta

Näin osoite syntyy

 Kaupunki päättää katujen nimet, kun se tekee asemakaavan. Se myös määrää rakennuksille numerot.

 Kaupunki virallistaa osoitteet ja toimittaa ne Väestörekisterikeskukseen, jossa ne kulkevat esimerkiksi pankkeihin ja Verohallintoon.

 Kiinteistöillä voi olla monta osoitetta sitä ympäröivien katujen mukaan, mutta vain yksi virallisessa käytössä. Kiinteistön omistaja voi päättää kirjaimet ja huoneistonumerot.

Samanlaisia tapauksia alkoi tulla loppukesästä ilmi muuallakin Helsingissä. Maistraatin tiedossa on nyt kymmenisen tapausta, mutta niitä voi tulla lisää, arvelee Helsingin maistraatin toimistosihteeri Agneta Svensk.

30 vuotta osoiteasioita käsitellyt Svensk on ollut selvittämässä syksyn osoitesekaannuksia.

"Kun ensimmäinen ilmoitus tuli heinäkuussa, en reagoinut siihen, koska ajattelin, että kyseessä on yksittäistapaus. Mutta kun niitä alkoi tulla lisää, asiaa oli pakko alkaa selvittää", Svensk sanoo.

Malkapolulla kyse on taloyhtiöstä, johon kuuluu 22 rivitaloa ja yhteensä 110 asuntoa. Ainakin neljään asuntoon on tullut postia väärällä osoitteella.

"Kyllä nämä saadaan aina korjattua, mutta onhan se harmillista kansalaiselle, jos posti menee väärään osoitteeseen", sanoo Väestörekisterikeskuksen Tietosisältö-yksikön johtaja Tytti Ronkainen.

Hän epäilee, että sekaannukset saattavat liittyä Väestörekisterikeskuksen uuteen järjestelmään. Helsingin lisäksi tapauksia on tullut tietoon ilmeisesti ainakin Nokialla.

Väestörekisterikeskus uudisti vuosi sitten marraskuussa rakennustietojärjestelmänsä. Se on koko Suomea koskeva järjestelmä, johon kunnat voivat toimittaa tiedot alueensa rakennuksista. Lisäksi kunnilla on omat järjestelmänsä.

Ronkaisen mukaan ongelmat voivat johtua joko valtakunnallisesta tai kaupungin omasta järjestelmästä tai niiden yhteispelistä.

"Koska kyseessä on suuren kokoluokan uudistus, mukaan on mahtunut myös teknisiä ongelmia, joita on vähitellen korjattu", Ronkainen sanoo.

Jossain kohtaa järjestelmää voi olla vaikka ohjelmistovirhe.

"Harvinaisemmat virheet havaitaan vasta käytännössä, kun niitä voi tulla ilmi esimerkiksi virheellisyyksinä yksittäisissä osoitteissa."

Elo-syyskuun vaihteessa uuden järjestelmän oli ottanut käyttöön 95 kuntaa kaikista Suomen 317 kunnasta.

Helsinki, Espoo ja Vantaa ottivat sen käyttöön helmi–maaliskuussa.

"Osoite ei koskaan muutu tyhjästä, vaan taustalla on aina jokin tapahtuma. Ehkä on tapahtunut väärä rekisterikirjaus. Se luonnollisesti oikaistaan", arvelee Helsingin kiinteistöviraston toimistopäällikkö Timo Tolkki.
Rakennusvalvontaviraston Harri Backman pohtii samaa.

"Veikkaan, että taustalla on se, miten valtakunnallinen ja kunnan rekisteri keskustelevat. Siinä voi olla joko inhimillinen tai systemaattinen virhe", Backman sanoo.

Kumpikin heistä kuuli nyt asiasta ensimmäistä kertaa, joten heillä ei ole asiasta varmaa tietoa.

Helsingissä järjestelmistä vastaa it-yritys CGI.

"Tässä on kolme osapuolta. Vaatii selvittelyä, mistä virhe johtuu. Kyse on kuitenkin vain reilusta kymmenestä tapauksesta, mutta tietenkin tämä pitää selvittää", sanoo CGI:n pääkaupunkiseudun liiketoiminnasta vastaava johtaja Sohvi Puro.

Hän kuuli asiasta ensimmäistä kertaa maanantaina.

Kellään ei siis ole varmaa tietoa, mistä osoitesekaannukset johtuvat.

Malkapolulla asukkaat ottivat yhteyttä isännöitsijään, joka selvittää tapausta, ja maistraattiin, joka vaihtoi osoitteet yksitellen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat