Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki uusii ohjeitaan oikeusavun tarjoamisesta

Työntekijä voi silti jäädä yhä yksin oikeudessa

Kaupunki
 

Helsinki uusii tänä vuonna ohjeita, joiden pohjalta se tarjoaa oikeusapua työntekijöilleen.

Taustalla on kahdeksanvuotiaan tytön murhaan liittyvä virkarikostuomio viime kesältä. Syytteessä oli kaupungin työntekijöitä, ja kaupunki päätti, ettei heille voida tarjota oikeusapua.

Kaupunginvaltuusto käsitteli keskiviikkona Nina Hurun (ps) aloitetta, jossa vaadittiin päivittämään kaupungin ohjeita asiasta esimerkiksi työntekijöiden tasapuolisen kohtelun takaamiseksi. Aloitteessa vaadittu työ on jo käynnissä, ja muutoksia on tarkoitus tehdä tänä syksynä.

Perusasia ei muutu uusissakaan ohjeissa. Kaupunki ei voi tukea työntekijäänsä tilanteissa, joissa työnantajan ja kaupungin edut ovat ristiriidassa.

Näin voi olla esimerkiksi, jos korvauksia haetaan ensisijaisesti työntekijältä ja toissijaisesti Helsingin kaupungilta. Toinen esimerkki olisi tapaus, jossa työntekijän arvellaan tehneen virkavirheen tahallaan. Kahdeksanvuotiaaseen liittynyt oikeudenkäynti ei kuulunut suoranaisesti kumpaankaan ryhmään. Ristiriidalle voi olla muitakin mahdollisia syitä.

Lakimies Mira Koponen sanoo, että ohjeita tarkentamalla pyritään linjaamaan täsmällisemmin, milloin apua voitaisiin sittenkin tarjota. Tavoitteena olisi tukea työntekijää useammin kuin nykyisin.

Työ on vielä kesken, joten tarkoista yksityiskohdista ei voi puhua. Ideana on, että virastot antavat työntekijöilleen oikeusapua jatkossakin. Jos virasto ei jostain syystä pysty antamaan apua esimerkiksi vaikeimmissa tapauksissa, siirtyy vastuu oikeuspalveluille. Kaupunginlakimiehellä on viimeinen sana siitä, koska työntekijää ei voida auttaa.

Kaupunginhallitus päättää uusituista ohjeista todennäköisesti lokakuun lopulla.

Käräjäoikeus tuomitsi kesällä kaksi sosiaalityöntekijää tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tuomio liittyi vuonna 2012 tehtyyn helsinkiläistytön murhaan. Johtava sosiaalityöntekijä sai päiväsakkoja. Lapsen asioista vastannut sosiaalityöntekijä ei saanut rangaistusta, koska hän on jo menettänyt tapahtuneen johdosta terveytensä ja työkykynsä.

Yhteensä syytettynä oli yksitoista ihmistä, joista kahdeksan oli Helsingin kaupungin työntekijöitä. Muut vapautettiin syytteistä kokonaan.

Osapuolet eivät valittaneet päätöksestä hoviin.

Kaupunki tarjosi lakiapua esitutkinnan ajan, mutta lopetti sen syytteiden myötä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat