Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhukset kokeilevat fysioterapiaa verkossa Helsingissä

Virtuaalikuntoutus tarjoaa myös yhteyden toisiin ihmisiin

Kaupunki
 

Helsingissä kokeillaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa virtuaalista kuntoutusta ikääntyneille. Kuntoutusta vetävä fysioterapeutti ja sosiaaliohjaaja ovat palvelukeskuksen kuntosalilla Malmilla, osa ryhmän jäsenistä kotonaan tabletin äärellä. Ryhmän jäsenet näkevät toisensa ja ohjaajan kanssa on puheyhteys molempiin suuntiin.

Kokeilu on vasta alussa, mutta ensimmäiset tulokset ovat rohkaisevia. Ensimmäiseen ryhmään osallistuneiden kunto on mittauksissa selvästi kohentunut.

"Tämä ei siis ole mitä tahansa jumppaa, jota jokainen voi tehdä huvikseen itsekseen. Tämä on tavoitteellista kuntoutusta, ja on erittäin tärkeää, että käytössä on toimiva yhteys molempiin suuntiin", selventää Syystien monipuolisen palvelukeskuksen johtaja Maria Sarkio.

Fysioterapeutti suunnittelee asiakkaan tarvitseman kuntoutuksen kasvokkain kuntotestin jälkeen. Palvelukeskuksen lisäksi kuntoutusta toteuttamassa ovat yhteistyössä kotihoito, terveyskeskukset ja tekniikasta vastaava Palmia.

Ryhmässä on neljä kotonaan kuntoutuvaa sekä jokunen palvelukeskuksessa paikan päällä ryhmään osallistuva aina kolme kuukautta kerrallaan.

Kuntoutuksen lisäksi tekniikka tarjoaa etäkuntoutujalle yhteyden muihin ihmisiin, jos hän ei helposti muuten pysty poistumaan kotoaan.

"Siinä ehditään myös vähän jutella ja vaihtaa kuulumisia. Läheisen tai omaishoitajan on mahdollista katsoa vierestä, mitä pitää tehdä", Sarkio selittää.

Syystiellä on nyt menossa järjestyksessään toinen tällainen kuntoutusryhmä. Osallistujilla voi olla esimerkiksi muistisairauksia, tuki- ja liikuntaelinsairauksia tai sydän- ja verenkiertosairauksia.

"Olemme saaneet enimmäkseen hyvää palautetta. Ihmiset ovat olleet innostuneita. Sitähän kuntoutus muutenkin vaatii, että siihen pitää olla valmis sitoutumaan", Sarkio selittää.

Ensimmäisellä ryhmällä on ollut jonkin verran teknisiä ongelmia laitteiden toiminnassa. Tekniikka rajoittaa myös ryhmän kokoa, sillä nykyisillä tableteilla yhteen ryhmään ei voida järkevästi ottaa neljää etäliikkujaa enempää. Ensi vuonna markkinoille pitäisi tulla laitteita, joilla isommankin virtuaaliryhmän vetäminen olisi mahdollista.

Tällä hetkellä virtuaalikuntoutusta kokeillaan yhdessä palvelukeskuksessa Helsingissä. Vähitellen kokeilua on tarkoitus laajentaa koko kaupunkiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat