Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Abortin yhteydessä tarjottu kierukka vähentää uusia abortteja

Tutkimuksen mukaan ehkäisy tehokkainta tarjota heti

Kaupunki
 

Abortit vähenevät, jos aborttien yhteydessä tarjotaan heti kierukkaa. Ero kierukkaa käyttävien ja e-pillereitä syövien naisten välillä näkyy jo yhdessä vuodessa.

Näin toteaa Hyksin ja Helsingin kaupungin tekemä tuore tutkimus.

Tutkimukseen osallistui 751 helsinkiläistä naista, joille tehtiin raskaudenkeskeytys ennen kahdettatoista raskausviikkoa.

Osalle asennettiin joko hormoni- tai kuparikierukka heti kaavinnan yhteydessä Kätilöopistolla tai muutama viikko lääkkeellisen keskeytyksen jälkeen.

Verrokkiryhmälle kirjoitettiin e-pillereitä varten resepti, ja heidät ohjattiin terveyskeskukseen suunnittelemaan ehkäisyasioita tarkemmin. Näin Suomessa yleensä toimitaan.

"Meidät yllätti se, että jo vuodessa kahden ryhmän välille syntyi iso ero", kertoo lääketieteen lisensiaatti Elina Pohjoranta.

Kierukan saaneilla ei-toivottuja raskauksia ja keskeytyksiä oli vuoden aikana alle puolet siitä mitä verrokkiryhmässä.

"Tämä kertoo siitä, että ehkäisy on tehokkainta tarjota heti", Pohjoranta sanoo.

Osa terveyskeskukseen jatkoehkäisyä hakemaan ohjatuista ei ehkä saa heti aikaa jonojen vuoksi tai asia jää muuten hoitamatta. Toiset jatkavat ehkäisypillereiden syömistä, toiset unohtavat ottaa pillerinsä.

Tutkimuksen on tarkoitus jatkua viiden vuoden ajan. Seuraavaksi selvitetään, parantaako kierukka naisten elämänlaatua ja onko sen tarjoaminen myös kustannusmielessä yhteiskunnalle järkevää.

Helsinkiläisnaiset saavat jo nykyisin ensimmäisen kierukkansa kaupungin maksamana.

Suomessa tehdään vuodessa noin 10 000 raskaudenkeskeytystä. Näistä 3 500 tehdään Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Aborttien määrä on Suomessa laskussa. Entistä isompi osa aborteista tehdään kuitenkin naisille, joille on jo aiemminkin tehty abortti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat