Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiin halutaan kansallinen kaupunkipuisto

Puiston on tarkoitus suojella yhtenäisiä luontoympäristöjä

Kaupunki
 
Ritva Siltalahti Lehtikuva
Rakennushankkeiden pelätään katkaisevan kahtia esimerkiksi Helsinkiä halkovan yhtenäisen viheralueen.
Rakennushankkeiden pelätään katkaisevan kahtia esimerkiksi Helsinkiä halkovan yhtenäisen viheralueen. Kuva: Ritva Siltalahti Lehtikuva

Uusi kuntalaisaloite haluaa suojella Helsingin viheralueita niitä ahmivalta rakentamiselta. Kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin -nimellä kulkevan kuntalaisaloitteen julkistamisjuhlaa vietettiin torstai-iltana Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston näyttelytilassa Laiturissa.

Mutta mikä ihmeen kaupunkipuisto? Kaupunkipuistoa ajavan liikkeen mukaan puiston on tarkoitus suojella helsinkiläisten yhteistä olohuonetta eli kaupungin luonto-, vesi- ja kulttuuriympäristöjä. Käytännössä se tarkoittaa, että yhtenäisiä metsäalueita ei pidä tuhota asuinrakentamisen tieltä.

Helsingin väkiluku kasvaa kohisten, ja kaupunkiin laaditaan parhaillaan uutta yleiskaavaa. Kaupunkipuistoa ajava liike kavahtaa yleiskaavaluonnoksen suunnitelmia pystyttää asuintaloja viheralueiden reunamille. Rakentamisen pelätään katkaisevan kahtia esimerkiksi Helsinkipuiston, Helsingin eteläkärjestä pohjoisrajalle asti ulottuvan yhtenäisen viheralueen.

Kaupunkipuiston perustaminen vaikeuttaisi viheralueille rakentamista, perustelee Paloheinän-Torpparinmäen kaupunginosayhdistyksen puheenjohtaja Veli-Pekka Kantanen.

Kansallinen kaupunkipuisto on määritelty maankäyttö- ja rakennuslaissa. Sen perustamisesta päättävät kunnat itse.

Kaupunkipuisto on kansalaisliikkeen mukaan myös taloudellinen hanke. Sen uskotaan lisäävän kaupungin houkuttelevuutta niin turistien kuin kaupunkilaisten silmissä.

"Muista kaupunkipuiston tehneistä kaupungeista nähdään, että puisto on saattanut nostaa sen vieressä sijainneiden heikomman statuksen alueiden arvostusta", Kantanen kertoo.

Kansallisia kaupunkipuistoja on Forssassa, Kotkassa, Turussa, Porvoossa, Hangossa, Heinolassa, Porissa ja Hämeenlinnassa. Tukholmaan kansallinen kaupunkipuisto on perustettu jo vuonna 1995.

Kaksi viikkoa auki olleen Helsingin puistoaloitteen on allekirjoittanut verkossa nyt 455 ihmistä. Liikkeen takana on 58 kaupunginosayhdistystä.

"Toivomme, että Helsinki aloittaisi prosessin kaupunkipuiston perustamiseksi vuoden 2016 aikana", Kantanen sanoo.

Kansalaisliike ei ole halunnut määritellä rajoja kansalliselle kaupunkipuistolle, koska se ei halua astua "kaupungin tontille".

Aloite etenee kaupunginvaltuuston käsittelyyn, jos se saa allekirjoituksen kahdelta prosentilta äänestysikäisistä helsinkiläisistä tai jos joku valtuutetuista päättää tehdä asiasta aloitteen. Ideaa kansallisesta kaupunkipuistosta on kritisoitu muun muassa siksi, että se sitoisi kaupungin mahdollisuuksia päättää omalle alueensa rakentamisesta.

"Kansallinen kaupunkipuisto säilyttäisi luontoa myös tulevien sukupolvien iloksi", Kantanen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat