Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elcoteqin perustanut miljonääri Piippo taistelee hissiä vastaan käräjillä

Eiralaisyhtiö haluaa rakentaa hissin ilman Antti Piipon lupaa

Kaupunki
 
Antti Piippo
Antti Piippo

Elcoteqin perustaja, miljonääri Antti Piippo, 68, on ryhtynyt järeisiin toimiin taloyhtiönsä hissiriidassa. Helsingin Eirassa asustava Piippo on haastanut taloyhtiön käräjäoikeuteen kiistassa, joka koskee hänen asuinrappuunsa suunniteltua hissiä.

Samalla Piippo vaatii, että oikeus ryhtyy heti turvaamistoimiin asettamalla 50 000 euron uhkasakon taloyhtiölle.

Uhkasakon tarkoitus on estää hissin rakentamisen aloittaminen. Lisäksi Piippo vaatii taloyhtiöltä tähän mennessä hänelle syntyneitä 13 000 euron oikeudenkäyntikuluja.

Kuka?

Nokian imussa miljonääriksi

 Insinööri Antti Piippo perusti Elcoteqin 1990-luvun alussa kahden liikekumppaninsa kanssa. Yhtiö kasvoi, kun Nokia valitsi sen alihankkijakseen.

 Joulukuussa 2000 Elcoteqin osake teki Antti Piiposta laskennallisesti seitsemänneksi rikkaimman pörssisijoittajan, jolla oli noin 200 miljoonan euron omaisuus.

 Piippo ei ehtinyt myydä kaikkia osakkeita ennen Elcoteqin romahdusta ja konkurssia. Hän on saanut verotettavia ansio- ja pääomatuloja kuitenkin noin 42 miljoonalla eurolla 1999–2013.

Riidan taustalla on Piipon poikkeuksellisen suuri osuus taloyhtiön osakkeista.

Piippo omistaa vuonna 1912 rakennetun jugend-talon B-rapusta kaksi ylintä kerrosta. Ne muodostavat yhden huoneiston, joka syntyi Piipon yhdistäessä kolme huoneistoa samaan tilaan.

Piippo sopi samalla taloyhtiön kanssa, että hän lunastaa kolmannen ja neljännen kerroksen porraskäytävän. Vanhaan rappukäytävään Piippo teetätti kuvanveistäjä Pekka Jylhän suunnittelemat käärmeaiheiset kaiteet.

Näin syntyi huoneisto, jossa on seitsemän huonetta ja kaksi keittiötä yhteensä 288,5 neliömetrin tilassa.

Taloyhtiön yhtiökokous käsitteli ensimmäisen kerran hissiasiaa marraskuussa 2014. Yhtiökokous päätti rakentaa hissit kahteen portaaseen, mutta kirjasi rakentamisen edellytykseksi sen, että Piipon hallussa olevan rappukäytävän ennallistamisesta saadaan sopu ennen hissien asentamista.

Neuvottelut kariutuivat, kun Piippo ilmoitti pitävänsä rappukäytävän osan itsellään. Piipon mielestä samalla raukesi edellytys B-rapun hissin rakentamiselle.

Antti Piippo sai tietoonsa keväällä 2015, että taloyhtiön hallitus valmistelee yhä hissien rakentamista.

Piippo kertoo Helsingin käräjäoikeuteen lähettämässään haasteessa, että hän sai hallituksen puheenjohtajalta tiedon, että B-rapun hissi rakennetaan suunniteltua lyhyempänä.

Tämä tarkoittaa, että se kulkisi B-rapussa kellarista kakkoskerrokseen.

Haasteen mukaan hissi ei kulkisi lainkaan Piipon hallitsemiin kerroksiin kolme ja neljä, vaikka Piippo joutuisi hankkeessa maksumieheksi.

Piipon suuri osakkeiden määrä johtaa kanteen mukaan siihen, että hän maksaa B-portaan vastikkeista 73,2 prosenttia. Itse hissin kustannusarvio rappuun on 170 000 euroa.

Kanteen mukaan asialla on Antti Piipolle "huomattava taloudellinen merkitys". Siksi rakentamisen aloittaminen pitää estää uhkasakolla.

Lisäksi Piippo vaatii käräjäoikeuden vahvistusta sille, että taloyhtiö ei ole tehnyt päätöstä hissien rakentamisesta marraskuussa 2014.

Vaihtoehtoisesti Piippo pyytää käräjäoikeutta julistamaan hissin rakentamispäätöksen mitättömäksi.

Seuraavaksi Piipon haasteeseen vastaa hänen kotitalonsa yhtiö. Oikeus päässee käsittelemään hissiriitaa vuoden lopulla.

Korjaus 26.5. kello 11.40: Uutisesta on poistettu talon osoite.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat