Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymmenen asiaa, jotka on nähtävä Pohjois-Haagassa

Kaupunki
 

1. Alppiruusupuisto
Pohjois-Haagan kansainvälisin nähtävyys on alppiruusu- eli rodopuisto, jonka kukkaloistoa tuodaan ihailemaan jopa aasialaisturisteja. Puisto sai alkunsa vuonna 1975, kun etelähaagalaiselle suolle istutettiin 3 000 rhododendronia. Vuonna 1996 puistoa laajennettiin Pohjois-Haagan puolelle.

 

2. Kiffenin ampumaradan jäänteet
Urheiluseura Kronohagens Idrottsförening rakensi Haagaan itsenäisyyden alkuvuosina Pohjoismaiden suurimman ampumaradan, joka myytiin myöhemmin suojeluskunnalle. Nykyisin ampumaradasta on jäljellä Eliel Saarisen tie 5:n kohdalla ampumakatoksen pohja ja siitä 300 metriä pohjoiseen maasta tehty vastapenger, josta löytyy yhä luoteja.

 

3. Ostoskeskus
Vuonna 1959 valmistunut ostoskeskus on yksi Helsingin vanhimpia ja se on säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan. Toisessa kerroksessa toimi takavuosina kaupungin nuorisokerho "Räkälä". Kellarin bänditreenitilassa ovat harjoitelleet muun muassa Hurriganes, Hullujussi, Dave Lindholm ja Arto Sotavalta.

 

4. Emon snagarin muistolaatta
Nakkiemo alias Aira Kolari piti nakkikioskia Thalian aukion kulmalla vuosina 1957–75. Kioski oli auki aamuneljään ja toimi paikallisten nuorten kokoontumispaikka. Nakkiemo oli paikallinen tietotoimisto ennen kännykkäaikaa: hän osasi kertoa missä kukin teini oli milloinkin ja välitti viestejä.

 

5. Liitosasusteen valomainos
Thalian aukiolla sijaitsevan vaateliikkeen nimi viittaa vuoden 1946 alueliitokseen, kun Haagan kauppala liitettiin Helsinkiin. Monet Pohjois-Haagan kadunnimet tulevat teatterimaailmasta, jolla ei ollut mitään tekemistä alkuperäisen nimistön kanssa.

 

6. Pohjois-Haagan leikkipuisto
Leikkikenttä, jota vanhemmat polvet kutsuvat Nousevaksi, on monen paikallisen kaupunginosatoiminnan keskus. Puisto perustettiin vuonna 1958, ja alkuvuosina kävijöitä saattoi olla yli tuhat päivässä. Uudenvuodenaattona täällä viuhuvat raketit.

 

7. Seitsemän veljeksen kivi
Näyttelijäntie 3:n tontilla olevalla siirtolohkareella kuvattiin Seitsemän veljeksen vuoden 1939 elokuvaversion hiidenkivikohtaus. Alue oli tuohon aikaan täyttä metsää. Lohkare on Viipurin rapakivigraniittia.

 

8. Aino Acktén puisto
Nuoria vetää paikalle skeittirampit, vanhempia viljelypalstat. Skeittiramppien kohdalla näkyy 1960-luvun lopulla puretun hyppyrimäen alastulorinne. Hyddalla järjestettiin avoimia iltakisoja, joissa saattoi olla yli 100 osallistujaa. Mäen päällä kivenheiton päässä sijaitsevat Peikonhampaan kalliot. Hakavuoren kirkon lähellä on jäljellä perustuksia ladosta, jossa kuvattiin kohtauksia Jäger-Filmin Ansa Ikosen ja Tauno Palon tähdittämiin maalaisromanttisiin elokuviin.

 

9. Runar Schildtin puisto
Laaksoon sijoittuvan metsäpuiston läpi kävellään tai pyöräillään Pohjois-Haagan asemalle. Puiston länsipäässä on haljennut siirtolohkare Prinsessankivi, joka on suosittu leikkipaikka. Respaantuneen puiston ilme kohenee lähiaikoina, kun Helsingin kaupunki aloittaa paikan kunnostuksen.

 

10. Pohjois-Haagan asema
Virallisesti Lassilan puolella sijaitseva Pohjois-Haagan juna-asema on esimerkki 1970-luvun betonibrutalismista. Asema ei ole ehkä kovin viihtyisä, mutta sieltä on hyvät yhteydet muun muassa lentokentälle.

Kirjoittaja on pohjoishaagalainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat