Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opiskelijat ehdottavat: Helsingin makasiinirauniot voisi muuttaa pyöräkeskukseksi

Opiskelijat ideoivat pyöräkeskuksen Helsingin Töölönlahdelle

Kaupunki
 
Keskustakirjasto tulee. Mitä käy Töölönlahden makasiiniraunioille?
Keskustakirjasto tulee. Mitä käy Töölönlahden makasiiniraunioille?
Keskustakirjaston rakennustyöt alkavat syyskuussa aivan VR:n entisten palaneiden makasiinien vieressä. Makasiinien kohtalo on edelleen auki. HS esittelee makasiinien vaiheikasta historiaa. Toimittaja: Marja Salmela, kuvaus ja editointi: Jani Viskari HS.

Muotoilun opiskelijat Metropolia-ammattikorkeakoulusta ehdottavat, että purkamisuhan alle joutuneet makasiinirauniot Helsingin Töölönlahdella muutettaisiin pyöräkeskukseksi.

Makasiinien tiiliseinät ovat vuonna 2006 tapahtuneen tulipalon jälkeen rapistuneet, eikä niitä voi enää käyttää kantavina rakenteina. Muotoilun opiskelijoiden mukaan seiniä voisi kuitenkin hyödyntää niin, että niiden sisäpuolelle rakennettaisiin uudisrakennus, johon tiilimuuri voitaisiin tukea. Näin historiallisen rakennuksen rauniot tulisivat hyötykäyttöön.

Makasiinirauniot voisivat toimia sijoituspaikkana pyöräkeskukselle ainakin sijaintinsa puolesta. Ne sijaitsevat baanan varressa, rakenteilla olevan pääkirjaston vieressä ja rautatieaseman lähistöllä. Nykyään lähin pyöräkeskus sijaitsee Kampin Narinkkatorilla hieman sivussa pääpyöräväylistä.

Opiskelijoiden visioissa pyöräkeskuksessa voisi sijaita pysäköintitilojen lisäksi esimerkiksi huoltotiloja, suihkutiloja ja säilytyslokeroita työmatkalaisille.

"Tämä on mielestäni mielettömän hyvä idea. Mutta totta kai pitäisi selvittää tarkemmin, että onko idea kuinka mahdollinen", Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston pyöräilykoordinaattori Reetta Keisanen sanoo.

Opiskelijoiden idea syntyi Metropolia-ammattikorkeakoulun ja Helsingin kaupungin yhteistyöprojektissa, jossa tutustutetaan muotoilun opiskelijoita kaupunkitilan suunnitteluun.

Vuonna 1899 valmistuneet VR:n makasiinit tuhoutuivat tulipalossa vuonna 2006.

Jäljelle jääneet rauniot on nyt ympäröity suoja-aidalla ja pressulla. Koska makasiinien jäännöksille ei ole keksitty järkevää käyttötarkoitusta, Helsingissä on jo pitkään pohdittu raunioiden purkamista tai säilyneiden osien korvaamista uusilla.

Lari Malmberg HS
Töölönlahti

Teräs, lasi ja puu tukisi makasiinin haurasta tiiliseinää. Havainnekuva LAD Metropolia.
Teräs, lasi ja puu tukisi makasiinin haurasta tiiliseinää. Havainnekuva LAD Metropolia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat