Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Stadin Panimo uhkaa kaatua jälkiveroihin

250 000 euron jälkiverot määrättiin Olvi-yhteistyön takia

Kaupunki
 
Sabrina Bqain HS
Stadin Panimo on jättänyt valituksen määrätyistä jälkiveroista.
Stadin Panimo on jättänyt valituksen määrätyistä jälkiveroista. Kuva: Sabrina Bqain HS

Pienpanimo Stadin Panimon toiminta uhkaa loppua verottajan määräämien arviolta 250 000 euron jälkiverojen takia.

Jälkiverot on määrätty panimoyhtiö Olvin kanssa tehdyn yhteistyön takia. Talouselämä-lehti kertoi aiemmin tällä viikolla, että Stadin Panimon American Lager -tölkkiolut valmistetaan Olvin laitteilla Iisalmen panimossa.

Stadin Panimo selvitti Olvin laitteiston vuokramahdollisuuden asianajotoimiston, Valviran ja Tullin kanssa, toimitusjohtaja Timo Konttinen kertoo. Jälkiveropäätös tuli isona yllätyksenä, jopa järkytyksenä.

"Olimme alkukeväällä useita kertoja yhteydessä Tulliin. Näiden keskustelujen perusteella päätimme, että laitteiston vuokraus Olvilta käy ja sopii meille."

Tulli hoitaa pienpanimoiden valmisteveroedut ja muut asiat eli toimii käytännössä alan verottajana.

"Kun asiaa kyseltiin, oli alustava vastaus, että toiminta on fyysisesti ja taloudellisesti erillään. Tämän perusteella lähdimme jatkamaan hanketta. Lopullista päätöstä ei kuitenkaan saatu, siinä vedottiin kesäkiireisiin ja muihin vastaaviin", sanoo Stadin Panimon varatoimitusjohtaja Arto Leinonen.

Lopulta Stadin Panimon valmisteverohuojennus kuitenkin evättiin tältä vuodelta.

"Jälkikäteen selvisi, että Tulli ei kyennyt tekemään päätöstä itsenäisesti. He joutuivat kääntymään valtiovarainministeriön puoleen, mikä kuulostaa aika hämmästyttävältä", Leinonen sanoo.

Stadin Panimo sai viime vuonna 50 prosentin huojennuksen alkoholivalmisteveroon, koska sen vuosituotanto oli 90 000 litraa.

Pienpanimoiden verohuojennus on porrastettu niin, että se on 50–10 prosenttia tuotantomäärästä riippuen. Verohelpotuksen saa, jos "olut on tuotettu oikeudellisesti ja taloudellisesti muista panimoista riippumattomassa panimossa, joka toimii fyysisesti erillään muista panimoista eikä harjoita lisenssivalmistusta ja jonka kalenterivuoden aikana tuottaman oluen määrä on enintään 1 5000 000 litraa". Olvin viime vuoden tuotanto oli 151,8 miljoonaa litraa.

Laki ei kuitenkaan ole näin yksiselitteinen, Konttinen sanoo.

"15 miljoonan litran rajoitus koskee yhdessä tekemistä. Meidän näkemyksemme on, että vuokrasimme laitteet ja teimme kaiken itse. Jos lakia tulkitaan niin kuin verottaja tekee, on laitteiston vuokraus käytännössä kiellettyä."

Pienpanimoita koskevassa verohuojennussääntelyssä on Konttisen näkemyksen mukaan yritetty estää se, että suuret panimot perustaisivat pienempiä, määräysvallassaan olevia yhtiöitä, jotka sitten saisivat pienpanimoille tarkoitettuja verohyötyjä. Lainsäätäjän tarkoitus lienee ollut estää suurten panimoiden oikeudeton verokeinottelu määräysvallassaan olevien pienempien liiketoimintayksiköiden avulla, Konttinen sanoo.

"Stadin Panimon tapauksessa asetelma poikkeaa tästä. Kyse on täysin itsenäisestä ja Olvi-konsernista riippumattomasta yrityksestä. Stadin Panimo on aidosti ja vain ostanut tuotantokapasiteettia Olvilta olematta siihen muuten sidoksissa."

Konttinen opetteli itse käyttämään Olvin keittolaitteistoa. Opetteluun ja reseptin skaalaukseen meni useita kymmeniä tunteja. Olvilta paikalla oli vain prosessiseuraaja.

"Raaka-aineet hankimme itse ja valmistimme kaiken itse. Teimme laitteiston toimintaan isoja muutoksia, joita Olvilla ei koskaan ollut edes kokeiltu ja joiden toimivuutta epäiltiin", Konttinen sanoo.

Vain yksi henkilö Olvilla näki Stadin Panimon käyttämän reseptin. Häntä sitoo Konttisen mukaan salassapitovelvollisuus.

"Tässä on ollut koko ajan käytössä vain Stadin Panimon tietotaito."

Laki tuskin on yksiselitteinen, jos Tullilla kestää kaksi ja puoli kuukautta antaa vastaus laitteistovuokran vaikutuksesta valmisteverohuojennukseen, sanoo varatoimitusjohtaja Leinonen.

"Olemme jättäneet päätöksestä valituksen."

Jos jälkiverot täytyy valituskierroksen jälkeen maksaa, ei Stadin Panimon toimintaa kannata jatkaa.

"Jos yrityksellä ei ole varallisuutta niin miten veroja voi maksaa? Joutuisin ottamaan 250 000 euron henkilökohtaisen lainan pelkästään tätä vuotta varten. Ei mitään järkeä", toimitusjohtaja Konttinen sanoo.

Stadin Panimon liikevaihto oli viime vuonna 499 000 euroa. Se kasvoi vuodessa lähes 80 prosenttia. Vuoden 2014 liikevoitto oli 18 000 euroa.

Olvin tiloissa Stadin Panimo aikoo panna 250 000 tölkkiä olutta, ja voittoa jokaisella tölkillä pitäisi tehdä 10–15 senttiä.

"Moni voi nauraa, että mikä kate ja voitto muka, kun palkkatyössä tienaa paljon paremmin. Tämä oli kuitenkin ensi askel suurempia markkinoita kohti ja meistä ainoa tapa päästä sinne", Konttinen sanoo.

"Jotain muuta täytyi keksiä, sillä tällä hetkellä toiminta on liian käsityövaltaista. Meillä on 10 työntekijää, jotka pyörittävät panimoa ja baaria. Olen yrittänyt saada toimintaamme kannattavaksi ja tämä oli siihen ratkaisu, jonka luulin parantavan yrityksen huonoa taloudellista tilannetta."

Stadin Panimon jälkiveroista kertoi ensimmäisenä Kauppalehti.

Pekka Torvinen HS
Suvilahti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat