Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valmentajien seksirikokset kuohuttavat ratsastajia

Lajiväki toivoo nykyistä ärhäkämpää puuttumista epäasialliseen käytökseen ja seksuaaliseen häirintään

Kaupunki
 
Hannu Lukkarinen
Kuva: Hannu Lukkarinen

Viime aikoina ratsastuspiireissä on keskusteltu paljon lajissa ilmi tulleista seksuaalisen hyväksikäytön tapauksista.

Pääkaupunkiseudulla vaikuttanut, tunnettu ratsastaja ja valmentaja sai syyskuussa Espoon käräjäoikeudessa kolmen ja puolen vuoden ehdottoman vankeustuomion alaikäisten hyväksikäytöstä.

Tästä on kyse

 Espoon käräjäoikeus tuomitsi syyskuun alussa menestyneen suomalaisen kilparatsastajan ja ratsastusvalmentajan kolmen ja puolen vuoden ehdottomaan vankeuteen.

 Tuomio tuli törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Uhreina oli kolme 14–15-vuotiasta tyttöä.

Keväällä 2011 Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi toisen ratsastusvalmentajan ehdolliseen vankeuteen alaikäisten valmennettaviensa seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Helsingin Sanomat kysyi kymmeniltä ratsastusalaa tuntevilta tai siinä pitkään vaikuttaneilta ihmisiltä seksuaalisesta häirinnästä ja epäasiallisista suhteista ratsastuksessa. Alaikäisten tyttöjen ja aikuisten miesten suhteita tai seksuaalista kanssakäymistä kerrotaan tapahtuneen myös oikeustapausten lisäksi. Ongelmia ovat valmentajien ja valmennettavien väliset suhteet ja muu miesten epäasiallinen käytös nuorten tyttöjen ja naisten parissa.

"Lajissa on ollut tapauksia pitkään. Ehkä niihin on vuosikymmenten saatossa totuttu niin, ettei ole osattu puuttua", kertoo yksi vastaajista.

"Ennen vanhaan se oli julkinen salaisuus, että aikuiset miehet liehittelivät teini-ikäisiä."

Suomen lainsäädännössä on niin sanottu suojaikäraja, mikä tarkoittaa, ettei alle 16-vuotiaan kanssa saa harrastaa seksiä.

Alle 18-vuotiaan kanssa seksin harrastamisesta voi saada tuomion, mikäli uhri on täysi-ikäisen valvonnassa tai määräysvallassa. Valmennussuhde katsotaan usein tällaiseksi tilanteeksi.

Suomen Ratsastajainliitolla on valmennussuhteissa lakia tiukemmat säännöt.

Liiton alaisissa valmennuksissa, kuten maajoukkue-, alue- tai ikäkausivalmennuksissa, kaikki suhteet myös täysi-ikäisten välillä on kielletty.

"Kaikissa urheilulajeissa on tilanteita, joissa esimerkiksi aviopuolisot valmentavat toisiaan, mutta liiton alaisissa valmennuksissa minkäänlaiset suhteet eivät ole sallittuja", sanoo Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall.

Tilastotietoa ei ole siitä, kuinka yleisiä seurustelusuhteet ja seksuaalinen häirintä ratsastuksen parissa ovat. Ratsastajainliitto teki tänä vuonna jäsenistölleen kyselyn, jossa kysyttiin muun muassa seksuaalisesta häirinnästä. Kyselyn tulokset valmistuvat syksyllä.

Sundwall painottaa, että liitto puuttuu välittömästi kaikkiin ilmi tulleisiin tapauksiin ja vihjeisiin.

"Jokainen tapaus on yksi tapaus liikaa. Meillä on ehdoton nollatoleranssi asiassa."

Sundwallin 20-vuotisen uran aikana kurinpidollisiin toimiin ovat liitossa johtaneet kaksi ilmi tullutta oikeustuomiota. Vuonna 2011 tuomion saanut valmentaja haastoi liiton oikeuteen valmentajaoikeuksiensa epäämisestä. Liitto voitti tapauksen hovioikeudessa kesäkuussa.

Sundwall muistuttaa, että liitto ei ole viranomainen eikä se voi toimia huhujen perusteella.

"Näissä tapauksissa oikea taho on aina poliisi."

Lähes kaikki Helsingin Sanomien haastateltavat kertoivat tietävänsä tapauksia vuosien varrelta. Erikoisimpana tilanteena moni mainitsee sen, että jotkin alaikäisten seurustelusuhteista aikuisten kanssa tapahtuvat vanhempien hyväksynnällä.

"Jos kilpailupaikalla seisoo sulassa sovussa alaikäinen tytär, tyttären äiti ja tyttären aikuinen seurustelukumppani, kuka ulkopuolinen lähtee siinä tilanteessa tekemään rikosilmoitusta?"

Moni näkee tuomioissa mahdollisuuden käsitellä aihetta ja madaltaa kynnystä puuttua tapauksiin. Puuttumista vaikeuttaa se, että piirit ovat pienet ja kaikki tuntevat toisensa.

"Laji on täynnä vahvoja naisia, joiden pitäisi viheltää peli poikki."

Ratsastuksen epäsuhtaisen sukupuolijaon arvellaan altistavan suhteille ja hyväksikäyttöön.

Ratsastuksessa on aina viime vuosiin asti ollut tilanne, jossa harrastajista yli 90 prosenttia on tyttöjä ja naisia, mutta lajin johtopaikoilla, valmentajissa ja kilparatsastajissa miesten osuus on korostunut.

"Kaikki urheilulajit, joissa on yhtä epäsuhtainen sukupuolijakauma ja valtaa käyttäviä miehiä, ovat alttiita hyväksikäytölle. Tämä ei koske ainoastaan ratsastusta", yksi kommentoi.

Monet tytöt pitävät menestyneitä ratsastajia idoleinaan. Haastateltavat vertaavat tilannetta rocktähtiin ja bändäreihin.

Kansainvälisesti menestyneet mieskilparatsastajat ovat tähtiä, joiden ympärillä pyörii nuoria naisia ja tyttöjä. Asetelma on kansainvälisissä ratsastuspiireissä vielä Suomea räikeämpi.

"Tytöt ehkä ajattelevat saavansa mainetta ja etuja, kuten parempia hevosia, mutta kyllä he taitavat vaihtokaupassa heikommaksi osapuoleksi jäädä."

"Kai siinä eletään jonkinlaisessa kuplassa, jossa muutamille miehille kerääntyy alan sisällä liikaa rahaa ja valtaa. Ajatellaan, että voidaan käyttäytyä miten tahansa", arvioi toinen.

Ratsastajainliitto ryhtyy syksyn aikana lukuisiin toimiin osana liikuntajärjestöjen yhteistä Reilu Peli -hanketta.

Reilu Peli määrittelee pelisäännöt hyvälle ja tasa-arvoiselle liikunnalle ja urheilulle. Esimerkiksi liiton nettisivuille tulee lomake, jonne voi nimettömästi ilmoittaa kaikesta epäurheilijamaisesta käytöksestä.

"Syksyllä valmistuu myös lajin yhdenvertaisuussuunnitelma. Reilu Peli tulee pysyväksi osaksi toimintaamme", sanoo Sundwall.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat